ΠΩΣ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΟ ΠΙΑΤΟ
ΜΕ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ
του Νίκου Σωτηρόπουλου από το βιβλίο του:
«Λαογραφικά για το χωριό μου τον Ασβέστη
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του αγαπητού δημοσιογράφου Ηλία Προβόπουλου |
Στις ονομαστικές γιορτές οι νοικοκυρές από την προηγούμενη μέρα ξεχώριζαν το καλύτερο σιτάρι, το διάλεγαν στο ταψί, το έπλεναν και το έβαζαν να βράσει. Μετά το βράσιμο το άπλωναν στο πλαστήρι και τ' άφηναν να κρυώσει. Πρόσεχαν κατά το βράσιμο να μην παραβράσει και σκάσει, αλλά να μείνει σπειρωτό.
Με το σιτάρι αυτό γέμιζαν ένα πιάτο, το οποίο στόλιζαν με ζάχαρη, κουφέτα, σταφίδες, καρύδια και ρόδια. Το πιάτο αυτό η νοικοκυρά το πήγαινε στη εκκλησία και το τοποθετούσε στο πεζούλι του Ιερού κάτω από τις εικόνες του τέμπλου για να ευλογηθεί. Στο τέλος της απόλυσης το μοίραζε στο προαύλιο στους χωριανούς για τα «χρόνια πολλά» του προσώπου που γιόρταζε. Το στόλισμα του πιάτου ήταν θέμα ικανότητας και επιδεξιότητας της κάθε νοικοκυράς.
Ένα ξεχασμένο πλέον έθιμο. Θυμάμαι στην εκκλησία του χωριού μου τα πιάτα έμπαιναν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Μπροστά στην εικόνα του Χριστού έμπαιναν τα πιάτα με το σιτάρι (κόλλυβα) των κεκοιμημένων.
ΑπάντησηΔιαγραφή