Συνεργάτες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το Μνημείο του Διάκου στην Αλαμάνα

Tο μνημείο του Αθανασίου Διάκου
στην Αλαμάνα
[του Γιάννη Μακρή]
Tέσσερα είναι τα μνημεία του Αθανασίου Διάκου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαμιέων. Τα δύο μέσα στην πόλη: Ο μαρμάρινος Ανδριάντας στην ομώνυμη πλατεία και Κενοτάφιο στην οδό Καλύβα-Μπακογιάννη και δύο κοντά στο Σπερχειό: Η προτομή του στο σημείο όπου βρισκόταν η παλαιά -επί Τουρκοκρατίας- γέφυρα της Αλαμάνας και το ψηφιδωτό μνημείο του λίγο ανατολικότερα, δίπλα στην ονομαζόμενη επίσης γέφυρα της Αλαμάνας, από όπου περνούσε η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας.    Τώρα, μετά την κατασκευή του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου στο Πέταλο του Μαλιακού, ο δρόμος περνάει ανατολικότερα και δεν έχει αφεθεί καλή πρόσβαση προς το μνημείο αυτό. Στον τοπικό τύπο επισημαίνεται το πρόβλημα και με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις προτείνονται διάφορες λύσεις.

Από την πλευρά μας επιθυμούμε να καταθέσουμε την εξής πρόταση:
Η θέση στην οποία βρισκόταν (και βρίσκεται) το ψηφιδωτό μνημείο του Διάκου δεν είναι η θέση όπου ήταν χτισμένη η παλαιά γέφυρα της Αλαμάνας και όπου έγινε η περίφημη μάχη της Αλαμάνας, όπως λανθασμένα πιστεύουν πάρα πολλοί, κυρίως διερχόμενοι, οι οποίοι ήθελαν να δουν «πού πολέμησε ο Διάκος»!
Ο ίδιος ο Διάκος δεν πολέμησε στην Αλαμάνα, αλλά λίγο πιο πάνω από τα Ψωρονέρια. Στα χάνι που ήταν δίπλα στη γέφυρα της Αλαμάνας  κλείστηκαν και πολεμούσαν οι οπλαρχηγοί του Καλύβας και Μπακογιάννης.
Η γέφυρα, λοιπόν, και το χάνι βρισκόταν στο σημείο που είναι η μαρμάρινη προτομή του Διάκου. Εκεί προτείνουμε να μεταφερθεί και ο ψηφιδωτός ανδριάντας του Διάκου, αφού απαλλοτριωθεί ο χώρος που απαιτείται, ανατεθεί μελέτη ανάπλασης του χώρου, ανακατασκευής της παλιάς γέφυρας και του χανίου και η εξασφάλιση άνετης πρόσβασης και χώρου στάθμευσης πολλών αυτοκινήτων.

Το έργο μπορεί να ενταχθεί στο καινοτομικό μουσείο των Θερμοπυλών και να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα. Θα αποτελέσει χώρο πολλών επισκεπτών με αναπαραστάσεις της μάχης, κατά το πρότυπο των αναπαραστάσεων της μάχης του Βατερλώ. Επαρκής σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες θα καθοδηγούν και θα ενημερώνουν τους επισκέπτες.
Έτσι και τα μνημεία του Διάκου θα είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο -και μάλιστα εκεί που ήταν η γέφυρα της Αλαμάνας, που στη συνείδηση του Έλληνα αποτελεί τον τόπο της θυσίας του- και θα εξασφαλιστεί άνετη πρόσβαση στον επισκέπτη.
Πηγή: Εφημερίδα-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου