Συνεργάτες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο χώρος των Αμφικτιονιών

Ο Ιερός Χώρος των Αμφικτιονιών
της Πυλαίας Δήμητρας  
 (Πηγή: http://dikamaspaidia.blogspot.com18/10/10 



[Ισημερία σήμερα 21-3-2012. Επειδή οι εαρινές Αμφικτιονίες στην αρχαία Ανθήλη, για πολλές εκαντοντάδες χρόνια, πραγματοποιούνταν σαν σήμερα, αφιερώνουμε το παρόν άρθρο, που αλιεύσαμε από την παραπάνω πηγή, σε εκείνο το σπουδαιότατο ιστορικό γεγονός των προγόνων μας που     υπήρξε ο πρόδρομος του σημερινού Ο.Η.Ε.]


Κατά καιρούς γίνονται αλλεπάλληλες έρευνες διαφόρων ανθρώπων, συλλόγων, εθελοντών, αλλά και της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να ανακαλυφθεί ο χώρος όπου πραγματοποιούνταν οι Αμφικτιονίες των Ελλήνων. Αυτός ο τεράστιας σημασίας, χαμένος, ιερός χώρος ήταν το ιερό της Πυλαίας Δήμητρας στην αρχαία κώμη Ανθήλη, κάπου κοντά στις Θερμοπύλες και περιελάμβανε ένα μεγάλο συγκρότημα διαφόρων εγκαταστάσεων όπου ελάμβαναν χώρα λατρευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκεί κυρίως σφυρηλατήθηκε η πολιτική ενότητα των Ελλήνων.

Με την τελευταία μας εξόρμηση πιστεύουμε ότι πατήσαμε σε αυτόν τον ιερό χώρο των Αμφικτιόνων. Κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα ίχνη είναι ίσως και ο ναός της Πυλαίας Δήμητρας. Πάντως ο χώρος γενικά πιστεύουμε ότι είναι αυτός. Αφού καθαρίσαμε τα ίχνη από πολύ θαμνώδη βλάστηση, διακρίνουμε δύο είδη λιθοδομής. Εάν δεν είναι τα θεμέλια του ναού δεν αποκλείεται να είναι και κάποιο κτήριο θησαυρού αναθηματικού χαρακτήρα. Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Πρέπει να πούμε ότι ο ευρύτερος χώρος δίνει την έντονη αίσθηση ότι υπήρχε μία "μικρή πολιτεία" εκεί. Το όλο τοπίο αποπνέει σίγουρα αυτό το αίσθημα. Συνεχίζοντας λοιπόν την εξερεύνηση της περιοχής και αφού κολυμπήσαμε κυριολεκτικά μέσα σε θάμνους και βάτα, φθάσαμε σε παρακείμενο ανοικτό χώρο όπου δεν φαίνεται από εκεί που είναι τα ίχνη του άνω κτηρίου. Εκεί ένα έμπειρο μάτι αναγνωρίζει ένα στάδιο. Το αντιληφθήκαμε από κοινού με το που αντικρίσαμε τον χώρο μπροστά μας να απλώνεται. Πιστεύουμε ότι περί αυτού πρόκειται. Ψάχνοντας αρκετά ανακαλύψαμε μάλιστα ίχνη από λαξευμένες βαθμίδες. Τα τμήματα αυτά διαγράφουν συνεχή ευθεία. Άρα κάτι υπήρχε σίγουρα. Υπάρχουν πολλοί ογκόλιθοι διάσπαρτοι που ίσως προέρχονται από οικοδόμημα. Πάντως για να ανασκαφεί ο χώρος αυτός για το τι κρύβει από κάτω χρειάζεται οπωσδήποτε μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή με κατάλληλα μέσα.
Ίχνη αρχαίας οικοδόμησης της "Στοάς των Αμφικτιόνων";
 Ο χώρος που μάλλον προϊδιάζει για την τοποθέτηση του Σταδίου
 Τα σκαλισμένα  βράχια κοντά στο χώρο του Σταδίου
.......................................................................................................................................

Η επί τόπου επίσκεψη μ' ένα φίλο, για επιβεβαίωση του παραπάνω άρθρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου