Συνεργάτες

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η Παναγία Σκριπού Ορχομενού

Η Παναγία η Σκριπού Ορχομενού και το
θαυμαστό γεγονός κατά τη Γερμανική κατοχή

Σεπτέμβριος του 1943. Οι Ιταλοὶ συνθηκολογούν. Μία ομάδα απὸ κατοίκους του Ορχομενού Βοιωτίας πλησιάζουν στο σιδηροδρομικὸ σταθμὸ της Λειβαδιάς και ζητούν απὸ την εκεί ιταλικὴ φρουρὰ να παραδώσει τον οπλισμό της. Διαφορετικά, τους απειλούν πως θα δεχθούν επίθεση απὸ τους αντάρτες που βρίσκονται στην περιοχὴ του Τζαμαλιού (Διονύσου).
Οι Ιταλοὶ αρνούνται να παραδοθούν και ενημερώνουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αποφασίζουν να κάψουν τον Ορχομενὸ και να τιμωρήσουν τους κατοίκους.
Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου μπαίνουν οι Γερμανοὶ στον Ορχομενὸ και συλλαμβάνουν εξακόσιους ομήρους. Ένα τμήμα μένει στην πόλη, ενώ ένα άλλο με τρία τανκ προχωρεί προς τον Διόνυσο.
Λίγο έξω απὸ τον Ορχομενὸ είναι χτισμένη η πιο αρχαία εκκλησία της Βοιωτίας (874 μ.Χ.), αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου - παλιὸ μοναστήρι της Σκριπούς.
Είναι ακόμα μεσάνυχτα. Η φάλαγγα έχει προσπεράσει πεντακόσια πενήντα μέτρα το ναό, όταν ξαφνικὰ το πρώτο τανκ ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου. Μπροστὰ τους οι Γερμανοὶ βλέπουν μία μεγαλόπρεπη γυναίκα με το χέρι υψωμένο σε απαγορευτικὴ στάση. Το δεύτερο τανκ προσπαθεί να προσπεράσει το πρώτο, αλλὰ πέφτει σ‘ ένα χαντάκι, ενώ το τρίτο τανκ ακινητοποιείται σ’ ένα χωράφι, μέσα απὸ το οποίο προσπαθούσε να περάσει.

Ξημέρωσε η 10η Σεπτεμβρίου. Ο Γερμανὸς διοικητὴς Χόφμαν ζήτησε απὸ τους κατοίκους ένα τρακτὲρ για να τραβήξει τα τανκ. Τότε συνέβη κάτι θαυμαστό. Τα βαριὰ αυτὰ άρματα μετακινήθηκαν απὸ το τρακτὲρ σαν άδεια σπιρτόκουτα!
- Θαύμα, θαύμα! φώναξε ο διοικητὴς και ζήτησε απὸ τους κατοίκους να πάει στην εκκλησία.
Εκείνοι τον οδήγησαν πράγματι στο ναό. Ο Γερμανὸς στη θεομητορικὴ εικόνα του τέμπλου αναγνώρισε τη γυναίκα που εμπόδισε τη φάλαγγα να προχωρήσει!
Έπεσε αμέσως στα γόνατα και φώναξε με θαυμασμό:
- Αυτὴ η γυναίκα σάς ἔσωσε! Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε!
Ο Ορχομενὸς σώθηκε. Ο Χόφμαν διατάζει να ελευθερωθούν οι εξακόσιοι μελλοθάνατοι και υπόσχεται πως μέχρι το τέλος του πολέμου η πόλη δεν θα πάθει κανένα κακό. Οι κάτοικοι ευχαριστούν και δοξολογούν την προστάτιδα Θεοτόκο για την ανέλπιστη σωτηρία τους.
Ο ήλιος γέρνει στη δύση. Τα τανκ φεύγουν με τα πυροβόλα κατεβασμένα, γιατὶ νικήθηκαν απὸ την υπέρμαχο Στρατηγὸ του Ορχομενού!
Απὸ τότε η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε σαν ημέρα πανηγύρεως. Όσο ζούσε ο Χόφμαν, παρευρισκόταν κι αυτὸς σχεδὸν κάθε χρόνο. Αφιέρωσε μάλιστα στην Παναγία ένα μεγάλο καντήλι και χρηματοδότησε την πρώτη απεικόνιση του θαύματος.


Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου