Συνεργάτες

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Λίμνη Σμοκόβου



Τεχνητή Λίμνη Σμοκόβου
[Ένα ειδυλλιακό αναξιοποίητο τοπίο]
Η Λίμνη Σμοκόβου είναι τεχνητή λίμνη της Θεσσαλίας, στις πλαγιές των Αγράφων. Βρίσκεται στα όρια του δήμου Μενελαΐδας με τον δήμο Ταμασίου, στο νότιο τμήμα του νομού Καρδίτσας. Εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ. Η λίμνη βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς συνδέει το Νομό Καρδίτσας με τους Νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Η αποκοπή των νερών του ποταμού Ονόχωνου και των απορροών του οροπεδίου της Ξυνιάδας, του Νομού Φθιώτιδος, μετέτρεψε την περιοχή σε μια πανέμορφη λίμνη.

Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αδρεύει το νοτιοδυτικό τμήμα του κάμπου της Καρδίτσας, καθώς και ένα τμήμα των οροπεδίων της Ομβριακής και του Δομοκού, του νομού Φθιώτιδας. Επίσης, έχει γίνει και υδροηλεκτρική εγκατάσταση.
Η Λίμνη Σμοκόβου αποτελεί σήμερα έναν υπέροχο τουριστικό προορισμό. Με τη δημιουργία της λίμνης, το πανέμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο του ορεινού και ημιορεινού τμήματος του νομού Καρδίτσας έγινε ομορφότερο. Η παρουσία της άλλαξε ολοκληρωτικά το τοπίο της περιοχής και δημιούργησε νέες προοπτικές αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Σύγχρονες υποδομές υποδοχής των επισκεπτών, (ταβέρνες, εστιατόρια, χώροι αναψυχής κλπ) δημιουργήθηκαν με θέα τη Λίμνη και σήμερα εξυπηρετούν εκατοντάδες επισκέπτες. Πολλά ακόμα απομένουν να γίνουν για να αξιοποιηθεί αυτό το ειδυλλιακό τοπίο.
Τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της διαδρομής αυτής με τις αμέτρητες εναλλαγές του τοπίου και το φυσικό του κάλλος, αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών.

Το φράγμα της λίμνης κατασκευάστηκε μεταξύ του 1981 και 1994. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για μεγάλο διάστημα λόγω αντιδράσεων των κατοίκων. Το φράγμα έφτασε σε ύψος τα 104 μέτρα, 450 μέτρα μήκος και 11 μέτρα πλάτος στην κορυφή του. Στην βάση του έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 460 μέτρα.
Το φράγμα, η κατασκευή του οποίου απέκοψε τη ροή των υδάτων προς τον ποταμό Ονόχωνο, είναι χωμάτινο. Υπολογίζεται ότι με τα νερά που συγκροτούνται στον ταμιευτήρα θα αρδεύονται 250 000 στρέμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Φωτο-Επιμέλεια: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου