Συνεργάτες

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Άνω Βέρβενα

ΑΝΩ ΒΕΡΒΕΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
ΕΚΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΑΙΟΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ 1821. ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΥΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΚΕΡΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ(Ζιώψη) ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ
Τα στοιχεία προέρχονται από την σε βάθος έρευνα που διεξάγει ο Νίκος Θεοδοσόπουλος, Σμήναρχος Μετεωρολόγος, για τη γενεαλογία των Θεοδοσοπουλαίων
Τα στοιχεία από τη Μικρά Ασία δείχνουν το Θεοδοσόπουλο Παπαδημήτριο (πρώτος γιος του παπά) του Θεοδοσίου από τα Κατήχαλα-Ηρακλ. Ραιδεστού με αριθμό δηλώσεως 49660 ότι εγκαταστάθηκε πριν την εθνεγερσία του 1821 στην Άνω Βέρβενα(ιστορικό χωριό) της Αρκαδίας με το προσωνύμιο Θεοδόσης. Εκεί συνεργάστηκε με τον οπλαρχηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, όπου είχε το Στρατηγείο του. Ο Δημήτριος Υψηλάντης ερχόμενος από την Οδησσό στην Άνω Βέρβενα στις 21 Ιουνίου του 1821 συνάντησε την οικογένεια Θεοδοσοπουλαίων, που ήταν μυημένη στη Φιλική Εταιρεία.
Ενώ ο αδερφός του Νικόλαος Θεοδοσόπουλος του Θεοδοσίου από το Κάτω Νεοχώριο Χαλκηδόνας εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο, επίσης ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία.(Βλέπε Blogs fthiotikos-Tymfristos). Ο Παπαδημήτριος(Θεοδόσης) στην Άνω Βέρβενα απέκτησε το Θεοδόσιο…(Οι απόγονοί του εγκαταστάθηκαν στη Μεσσηνία), τον Παντελή (Οι απόγονοί του εγκαταστάθηκαν στην Κορινθία) και το Θεόδωρο γεν. το 1822 που παρέμεινε στην Άνω Βέρβενα και απέκτησε το Δημήτρη γεν. το 1845, τον Κώστα γεν. το 1853 και το Γιάννη γεν. το 1863. Πρώτος εξάδελφος των αδερφών Θεοδόση-Παντελή και Θεόδωρο Θεοδοσόπουλου ήταν ο Παναγιώτης Μανέτας (1842-1908) πολιτικός και υπουργός, ο οποίος παντρεύτηκε τη Ζωίτσα Κολοκοτρώνη (1842-1929) κόρη του Γενναίου(Γιάννη) Κολοκοτρώνη,  γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γέρου του Μωριά.
Από τα Άνω Βέρβενα έχουν εγκατασταθεί στο Σικάγο το 1900 (συν-πλην 20 χρόνια) Θεοδοσοπουλαίοι, όπου μάλιστα ίδρυσαν και Σύλλογο Βερβενιωτών.
Σήμερα στα Άνω και Κάτω Βέρβενα Αρκαδίας κατοικούν αρκετές οικογένειες Θεοδοσοπουλαίων που έχουν συγγενική σχέση με τους Θεοδοσοπουλαίους της Αναβρυτής Ναυπακτίας, του Πικέρνη Αρκαδίας και του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, με καταγωγές από μέρη της Μικράς Ασίας.

Στα Άνω Βέρβενα δόθηκε η μία εκ των δύο νικητήρια μάχη υπό τον Κ. Καράμπελα κατά του Μουσταφά μπέη, η άλλη ήταν των Δολιανών, που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1160 μέτρα, έχει στα πόδια του τον κάμπο της Τρίπολης. Κατοικείται κατά κύριο λόγο το Καλοκαίρι, όπως και το διπλανό του χωριό Άνω Κούτρουφα, που είναι χαμένο μέσα σε καστανιές και καρυδιές. Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και ξεχωρίζει για τα πετρόχτιστα και μαρμαρόχτιστα σπίτια του. Επιβλητική είναι η Εκκλησία της Παναγίας που έχει κατασκευαστεί από Τηνιακούς μαστόρους. Στο χωριό λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο του Αγώνα του 1821, ενώ μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε το 1920, υπενθυμίζει το γεγονός της άφιξης του Δημήτρη Υψηλάντη στο χωριό στις 21 Ιουνίου του 1821 όπου εγκαταστάθηκε και η Πελοποννησιακή Γερουσία. Τα Άνω Βέρβενα πυρπολήθηκαν το 1826 από τον Ιμπραήμ. Οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί στα Κάτω Βέρβενα, παραθαλάσσιο οικισμό κοντά στο Παράλιο Άστρος, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο με ανεπτυγμένη υποδομή και με εξαιρετική παραλία με άμμο.
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου