Συνεργάτες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Αναφορά του Πουκεβίλ για την Ευρυτανία

Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 1821 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Πηγή: Ioannis Elatos Makkas
Να, τι αναφέρει στο βιβλίο "Ταξίδι στην Ελλάδα. Στερεά-Αττική-Κόρινθος", ο γνωστός Γάλλος γιατρός, περιηγητής ιστορικός συγγραφέας, ακαδημαϊκός και μεγάλος φιλέλληνας Πουκεβίλ (1770-1838) για την Ευρυτανία, τα Άγραφα που τα επισκέφθηκε σκλαβωμένα! 
«...Το όρος Τυμφρηστός, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο της επαρχίας Αγράφων, έχει τη μορφή μιας σειράς γεισωμάτων, που μόνον αγριοκάτσικα τα πατούν, όταν το καλοκαίρι λειώνουν τα χιόνια.
Σ' αυτή την αιολική κορυφογραμμή υψώνονται οι κανονικοί άνεμοι που φυσούν στις ακτές με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Οι ναυτικοί τους λένε στεριανές αύρες. Στα σημεία συγκέντρωσης των πηγών, όπου σχηματίζονται ποτάμια  που  αρδεύουν  τις  κοιλάδες, υπάρχουν πολλά χωριά  α κ ρ α ι φ ν ώ ς
ε λ λ η ν ι κ ώ ν  ο ι κ ο γ ε ν ε ι ώ ν, που τα εύρωστα μέλη τους μοιάζουν να έχουν ταχθεί εκεί φ ύ λ α κ ε ς στις επάλξεις, καταφύγια για τις συμφορές, για να επιβεβαιώνουν και να διεκδικούν, σε χρόνο που υποδεικνύει η θεία πρόνοια, τα δικαιώματα των Ελλήνων στο ιερό έδαφος της πατρίδας τους...»

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου