Συνεργάτες

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου


ΘΥΜΗΤΑΡΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ
Η ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι μοναδική, επειδή εικονίζει την παλιά εκκλησία του χωριού μας.  Ευχαριστούμε θερμά το Γιώργο Ανδρ. Τσώνο που προνόησε, όταν την εντόπισε παλιά, να τη σκανάρει και να τη διαφυλάξει στο αρχείο του.
Οι κάτοικοι της Ζιώψης όταν μετοίκησαν στα Ισιώματα-Χάνια (σημερινός Άγιος Γεώργιος), από το έτος 1906, αισθάνθηκαν την ανάγκη να οικοδομήσουν ναό και να φέρουν ιερέα προκειμένου να εκπληρώνουν τα χριστιανικά τους καθήκοντα. Πράγματι, σύσσωμοι και με τη σημαντική βοήθεια του εργολάβου Ιωάννη Δροσόπουλου, με πολλές θυσίες, εράνους και προσωπική εργασία οικοδόμησαν το ναό που βλέπουμε στη φωτογραφία με πρώτο ιερέα από το 1910-48 τον Γεώργιο Παπανικολάου, υιό του παπανικόλα.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο τον καβαλάρη, απ’ όπου έλαβε και την επίσημη ονομασία το χωριό, ύστερα από δημόσια κλήρωση που τράβηξαν οι Γεωργανταίοι, οι οποίοι μάλιστα είχαν δωρίσει και το οικόπεδο.
Στη φωτογραφία εμφανίζονται οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους και μερικούς στρατιωτικούς που επισκέπτονταν τότε τα χωριά για στήριξη, ύστερα από τη λαίλαπα του πολέμου και του εμφυλίου. Από πληροφορίες η φωτογραφία λήφθηκε μάλλον το 1950, τότε που ακόμα το χωριό ήταν μισοερειπωμένο από τον πυρπολισμό των Γερμανών. Η δασκάλα τους λογικά είναι η Ελένη Καραγκούνη, η μοναδική γυναίκα που υπηρέτησε εκεί από το 1938-54, οι άλλοι δάσκαλοι εκείνη τη χρονιά ήταν ο Αγιωργίτης Φώτης Παπαγεωργίου και ο Μαυριλιώτης Αθανάσιος Παπαγεωργίου.
Το κοριτσάκι που φαίνεται μπροστά δεξιά είναι η Βασιλική Γεωργίου Τσώνου, σύζυγος του Ανδρέα Χρ. Τσώνου, το διπλανό η Ευαγγελία Κακογεώργου και το πρώτο αριστερά η Διονυσία Προβοπούλου. Όλοι σχεδόν οι μαθητές είναι ξυπόλυτοι λόγω ανέχειας και τη χρονιά εκείνη φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο 222.
Αριστερά διακρίνεται το αυτοσχέδιο καμπαναριό αποτελούμενο από τέσσερις ξύλινες κολόνες και μια καμπάνα και πίσω το κακόπλαγο.
Αργότερα στην απογραφή του 1951 οι κάτοικοι Αγίου Γεωργίου και Νεοχωρακίου, που εκκλησιάζονταν σ’ αυτή την εκκλησία, αριθμούσαν 956 άτομα, γεγονός που δεν εξυπηρετούνταν στη μικρή εκκλησία και έτσι αποφάσισαν και ανήγειραν τη σημερινή πετρόχτιστη περικαλλή εκκλησία.

Πηγή φωτο και πληροφορίες: Βασιλική Ανδρέα Τσώνου. Πληροφορίες επίσης ελήφθησαν από το βιβλίο του Νικ. Κ. Αντωνόπουλου «Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας, Ιστορία-Λαογραφία»
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου