Συνεργάτες

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η τελετή "Σίγνα" στο Παλαιόκαστρο

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ «ΣΙΓΝΑ» ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Στη φωτογραφία φαίνεται η διαδικασία  τελετής του θρησκευτικού εθίμου «Σίγνα» στο Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας το έτος 1968.
Κατά το έθιμο «Σίγνα»  πραγματοποιείται περιφορά από τους πιστούς όλων των ιερών εικόνων του Ναού κατά μήκος της περιφέρειας αυτού, με τη συνοδεία του ιερέα, ψέλνοντας αναστάσιμους και άλλους εκκλησιαστικούς ύμνους αλλά και το «ύψωμα» διάφορων, κυρίως αιωνόβιων δένδρων (τρύπημα του κορμού, γέμισμα με αντίδωρο και σφράγισμα με κερί).
Για τα «υψωμένα» αυτά δένδρα, τα οποία δεν πείραζε πλέον κανείς, οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού πίστευαν ότι τους προστάτευαν από τα κακά πνεύματα και τις μολυσματικές ασθένειες. Αποτελούσαν γι’  αυτούς πραγματικό καταφύγιο και  παρηγοριά, όταν, λόγω των επαγγελματικών τους ασχολιών, ήταν αναγκασμένοι να παραμένουν ολόκληρη την ημέρα στην ύπαιθρο, μακριά από τα σπίτια τους,  βόσκοντας τα ζωντανά τους ή καλλιεργώντας τα χωράφια τους και σε δύσκολες στιγμές (κούραση, άσχημες καιρικές συνθήκες, κ.λ.π.) κατέφευγαν κάτω από τα «υψωμένα» αυτά δένδρα, γεμάτοι πίστη ότι εκεί δεν κινδύνευαν από τίποτα. Με το έθιμο αυτό έκλεινε και ο τριήμερος εορτασμός του Πάσχα με χορό που στήνονταν στον περίβολο του Ιερού Ναού.
Η λέξη σίγνα (τα) είναι λατινικής προέλευσης (SIGNUMI) και σημαίνει κυρίως σημείο, σφράγισμα, σήμαντρο, σημαία, εικόνα. Υπάρχει και στο ρήμα SIGNO που σημαίνει σημειώνω, σημαίνω, σφραγίζω (βλέπε λατινοελληνικό Λεξικό Κουμανούδη, σελίδα 805).
Στους βυζαντινούς χρόνους σήμαινε τη  σημαία των «εξκουβιτώρων» (φρουροί που ανήκαν στο «εξκούβιτο», την εσωτερική στρατιωτική φρουρά του Παλατιού). Μπορούσε, επίσης, να σημαίνει τον τόπο όπου τοποθετούσαν τις σημαίες στα στρατόπεδα, που  χρησιμοποιούνταν και σαν αποθήκη, φυλακή κ.λπ.
Πηγή φωτο: Ευάγγελος Λάκης Ζαρονικόλας - «Παλαιόκαστρο»
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου