Συνεργάτες

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

"Οι αγωνιστές του 1821 από τη Ζημιανή (Δίκαστρο)'


«Οι αγωνιστές του 1821 από τη Ζημιανή (Δίκαστρο)»

[Του Λεωνίδα Ι. Καρφή, αντιστρατήγου ε.α.]

Ένα καλαίσθητο και ιδιαίτερα  σπουδαίο ιστορικό πόνημα-εγκώλπιο για τους αγωνιστές του 1821 της γενέτειράς του Ζημιανής (Δικάστρου) συνέγραψε ο πολυγραφότατος και ακούραστος ιστοριοδίφης της Δυτικής Φθιώτιδας Λεωνίδας Ι. Καρφής, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Δντής Οικονομικών Υπηρεσιών Υ.Δ.Τ., τιμώντας τόσο τους ήρωες χωριανούς του της Επανάστασης του 1821, όσο και την επέτειο των 200ων χρόνων της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Ο συγγραφέας με γλαφυρό, αλλά αυστηρά ερευνητικό  και επιστημονικό λόγο αναφέρεται στην έναρξη της Επανάστασης στην περιοχή του Τυμφρηστού-Ευρυτανίας  που οφείλεται καθαρά στην Επαναστατική Προκήρυξη του οπλαρχηγού Κώστα Βελή. Σειρά έχουν τα Επώνυμα των οικογενειών της Ζημιανής που κατατάχτηκαν στους Νταϊφάδες των οπλαρχηγών της περιοχής. Ακολουθούν αναλυτικά οι μάχες που έλαβαν χώρα εδώ, η περιγραφή των όπλων και αγωνιστών, καθώς και ο καθοριστικός θετικός ρόλος των μπαρουτόμυλων του Μαυρίλου στην Επανάσταση. Αναλυτικά αναφέρεται η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας της Ελλάδας με τα σχετικά Πρωτόκολλα και Συνθήκες. Ακόμη, οι ανταμοιβές των Αγωνιστών του 1821 με καταγωγή από τη Ζημιανή.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον αγωνιστή Δημήτριο Καρφή καθώς και στα Τοπωνύμια οπλαρχηγών, όπως το Ρέμα Βελή, η θέση  Κατσαντώνη και η Βρύση Ζαχαράκη που πιστοποιούν την πλούσια αγωνιστική δράση στην περιοχή της Ζημιανής.

Το όλο ερευνητικό σύγγραμμα διανθίζεται από πλούσια, σπάνια και μουσειακή εικονογράφηση. Άξιον απορίας και θαυμασμού είναι πως κατάφεραν οι Δικαστριώτες στο διάβα τόσων χρόνων να διαφυλάξουν από γενιά σε γενιά ανεκτίμητα κειμήλια των προγόνων τους αγωνιστών του 1821, όπως μετάλλια ανδρείας, πιστόλες, σπάθες, πάλες, γιαταγάνια και παλάσκες τα οποία δώρισαν και κοσμούν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δικάστρου.

Η πλούσια βιβλιογραφία, η βιωματική σχέση τού συγγραφέα με τη Ζημιανή,  η επιστημοσύνη του και η αξιοσύνη του εγγυώνται την εγκυρότητα της συγγραφικής του απόπειρας.

Θερμά συγχαρητήρια στο αγαπητό μας λόγιο Λεωνίδα Ι. Καρφή καθώς στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δικάστρου και στην Επιτροπή του Μουσείου που χρηματοδότησαν την έκδοσή του.

Ο σκοπός της παρούσας έκδοσης καταξιώνεται στα μεστά και αγνά λόγια που καταθέτει με την ψυχική του θέρμη στον πρόλογο τού βιβλίου ο ίδιος ο συγγραφέας:

«Η αναφορά στους αγωνιστές της Ζημιανής και στην πολεμική τους δράση κατά την Επανάσταση του 1821, είναι μία προσφορά προς την ιστορία του Δικάστρου και της ευρύτερης περιοχής Τυμφρηστού και Ευρυτανίας και ένα κίνητρο για περαιτέρω ιστορικές έρευνες.

Σε μια εποχή, όπως αυτή που ζούμε, η οποία γεννά συνεχώς αντιείδωλα και αμφισβητήσεις, η προβολή των μεγάλων ιστορικών γεγονότων αναδεικνύει το ιστορικό χρέος των ανθρώπων, για την απόκτηση και διατήρηση της ελευθερίας τους, ως το καλλίτερο εγκώμιο προς την ιστορική Μνημοσύνη».

Καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο!

 

Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου