TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ξενώνας "Εν Αμπάραις"



«Εν Αμπάραις» ο παραδοσιακός Ξενώνας στο Καρπενήσι
και η ιστορική προέλευση της επωνυμίας του

Οι σημερινές Αμπάρες είναι ένας μικρός οικισμός της Ευρυτανίας κοντά στον Αγραφιώτη ποταμό, με υψ. 400 μ. Απέχει 57 χλμ. Β.Δ. από το Καρπενήσι. Ανήκει στο Δήμο Φραγκίστας (τέως Δ. Παλαιοκατούνας) και αριθμεί 40 κατοίκους.
Στο κομβικό αυτό σημείο επί Τουρκοκρατίας υπήρχαν ξύλινες αμπάρες που καθόριζαν τα σύνορα της ελεύθερης νότιας Ελλάδας με την βόρεια Τουρκοκρατούμενη. Αργότερα, όταν απελευθερώθηκε και η υπόλοιπη χώρα μας, οι αμπάρες παρέμειναν για να εξυπηρετούν, πλέον, την διέλευση των ζώων.
Εκεί, οι πρόγονοι του σημερινού ιδιοκτήτη του Ξενώνα «Εν Αμπάραις» διατηρούσαν διαχρονικά Χάνι, γνωστό ως «Αμπάρες». Ως συνέχεια αυτού του ιστορικού παρελθόντος ο Ξενώνας «Εν Αμπάραις» υιοθέτησε, ελαφρώς παραλλαγμένη, την παλιά ονομασία, που παραπέμπει απευθείας στο προγονικό ξακουστό παρελθόν.

Η ξύλινη κέδρινη μεγαλοπρεπής περίφραξη προσδίδει παραδοσιακή αίγλη στον Ξενώνα και παραπέμπει στις αμπάρες εποχής.
Οι ιδιοκτήτες του Ξενώνα «Εν Αμπάραις», όπως διαπιστώσαμε από επίσκεψή μας, με ιδιαίτερη ευγένεια και περίσσιο μεράκι εξυπηρετούν τους επισκέπτες της ευρυτανικής γης, προσφέροντάς τους εξαίσια παραδοσιακά εδέσματα και ιδίως το ξακουστό τηγανόψωμο με τη μυστική παμπάλαια συνταγή του.
Όσοι πιστοί λάτρεις της Ευρυτανίας προσέλθετε!!!
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: