TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Για μένα


Γειά σας! Είμαι ο Τάκης Ευθυμίου, συναταξιούχος ήδη δάσκαλος από το 2011. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας & σήμερα ζω στη Λαμία και περιστασιακά στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένος με τη Βασιλική Ζάχου, νηπιαγωγό και έχω δυο παιδιά, το Χρήστο, πυροσβέστη και τη Μάρθα, δικηγόρο και τέσσερα εγγονάκια. Εδώ & πολλά χρόνια ερευνώ & καταγράφω την ιστοριολαογραφία του Φθιωτικού Τυμφρηστού & γενικότερα της δυτικής Φθιώτιδας. Παρακολουθώ σεμινάρια τέτοιου περιεχομένου και πραγματοποιώ ανάλογες διαλέξεις. Βιογραφικό μου και αποσπάσματα από τα βιβλία μου δημοσιεύονται στη νέα εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, στο συμπληρωματικό τόμο. Διατηρώ τη Σελίδα F/B Τάκης-Κούλα Ευθυμίου και όπου στην ετικέτα ΘΥΜΗΤΑΡΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ αναρτώνται ασπρόμαυρες φωτογραφίες με την ιστορία του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής του Φθιωτικού Τυμφρηστού.

Δημιούργησα το παρόν Ιστολόγιο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό να καταγραφεί, διασωθεί και προβληθεί η ιστορία & η λαογραφία του γενέθλιου τόπου & της Ρούμελης ευρύτερα. Το υλικό που δημοσιεύω προέρχεται  από τα βιβλία μου, τους συνεργάτες μου και από άλλες αξιόπιστες πηγές.

Όροι χρήσης του Ιστολογίου
Επιτρέπεται η χρήση άρθρων του Ιστολογίου που φέρουν την υπογραφή μου για επιστημονικούς, ερευνητικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς με την προϋπόθεση να αναφέρεται ρητά η πηγή.  Για τα λοιπά άρθρα των συνεργατών μου απαιτείται άδεια από τους ίδιους. Για τα ενυπόγραφα άρθρα την ευθύνη των γραφομένων φέρουν αποκλειστικά οι συγγραφείς τους. Επιπλέον, όμως ο επισκέπτης/χρήστης των σελίδων του παρόντος ιστότοπου αναλαμβάνει και την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία & πρόβλημα τυχόν προκληθεί από κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών και ως προς τούτο επιφυλάσσομαι ρητά παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Ο ίδιος, ως διαχειριστής του παρόντος Ιστολογίου, αποποιούμαι κάθε ευθύνη περί αθέμιτης χρήσης ηλεκτρονικού υλικού που τυχόν ήθελε χρησιμοποιηθεί, επειδή αναφέρεται ρητά η πηγή και δεν υπάρχει πρόθεση για κερδοσκοπική εκμετάλλευση παρά μονάχα για διάσωση και προβολή  της ιστοριολαογραφίας της Ρούμελης και γενικότερα της πατρίδας μας. Σε περίπτωση που κάποιος διαφωνήσει με τη χρήση ηλεκτρονικού υλικού, παρακαλείται να με ειδοποιήσει για να αρθεί άμεσα η τυχόν διαφωνία.

Η εργογραφία μου περιλαμβάνει τα παρακάτω πονήματα:

Εκδοθέντα
1.  «Ξορκισμός στη Λήθη - Σκόρπιες λαογραφικές σελίδες απ’ το χωριό μου Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας». Εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Γεωργίου το 2005.
2.   «Αναζητώντας Ίχνη του Ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού». Έργο συλλογικό. Εκδόθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Πτελέας το 2006.
3.  «Στα Χνάρια της Γενέτειρας Ζιώψης», ιστορικολαογραφικό λεύκωμα. Εκδόθηκε το 2007 για λογαριασμό του συγγραφέα.
4.  «Άσβεστες Μνήμες», φωτογραφικό λεύκωμα απ’ το αγιωργίτικο παρελθόν. Εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Γεωργίου το 2008.
5.   «Το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο Κοίμησης της Θεοτόκου Παλαιοκάστρου», ιστορικο-θρησκευτικό μελέτημα σε συνεργασία με το Θανάση Κολιόπουλο. Εκδόθηκε το 2008 για λογαριασμό των συγγραφέων.
6.   «Το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο Αγίου Νικολάου Ζιώψης», ιστορικολαογραφικό μελέτημα. Εκδόθηκε το 2009 για λογαριασμό του συγγραφέα.
7.   «Απ’ το Ίσιασμα ως τα Πιστρόφια», ήθη, έθιμα και δημοτικά τραγούδια του αρρα-βώνα και του γάμου απ’ τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, σε συνεργασία με τον Κανέλλο Βασίλη. Εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπερχειαδιτών Αθήνας το 2009.
8.  «Παγκύρια & Οργανοπαίχτες μιας άλλης εποχής στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας», σε συνεργασία με το Βασίλη Κανέλλο. Εκδόθηκε με χορηγία της κ. Μαίρης Ακρίδα το 2010.
9.  «Ο Ανδριάντας του ομηρικού Αχιλλέα στον Άγιο Γεώργιο & ο λόγος ύπαρξής του», εκδόθηκε το 2010 με χορηγία της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».
10.  «Του Αργαλειού τα Πάθη και τα Κάλλη», σε συνεργασία με το Βασίλη Κανέλλο. Εκδόθηκε το 2011  με χορηγία του δικηγόρου Τριανταφύλλου  Κώστα.
11. "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Τα ξωκλήσια, τα πανηγύρια τους και οι ντόπιοι οργανοπαίχτες". Κείμενα-Φωτογραφίες: Τάκης Ευθυμίου. Ποίηση: Γιάννης Αν. Σαντάρμης. Εκδόθηκε το 2015 από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου.
12. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ των ετών 2016-19 τα οποία περιλαμβάνουν ιστορικολαογραφικά μου 16σέλιδα με φωτογραφίες εποχής που αναφέρονται στον Άγιο Γεώργιο. Εκδόθηκαν από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου.
13. Παιδικά κι απερίσκεφτα", αθώα περιστατικά από τα παιδικά μας χρόνια δεκαετίας '50-'70 στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας.
14. Ο Διιπετής  Σπερχειός, το ποτάμι των μύθων, θρύλων ηρώων & θεών,   σελ. 220.  Έργο συλλογικό.

15. «Απομυθοποίηση: Ολύμπιοι Θεοί», εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό για λογαριασμό του συγγραφέα, 2022

16. «Απομυθοποίηση: Ήρωες», εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό για λογαριασμό του συγγραφέα, 2022

17. «Φθιωτική ιστορική παράδοση και ομηρικός Αχιλλέας», εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό για λογαριασμό του συγγραφέα, 2022

18. «Οι Μεταμορφώσεις μέσα από τους μύθους και τη λαϊκή παράδοση», σε συνεργασία με τον Γιάννη Σαντάρμη, εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό για λογαριασμό των συγγραφέων, 2020

 

Υπό  έκδοση
1.  «Χωριανά κι Αλαργινά», σελ. 300, φωτογραφικό & ποιητικό λεύκωμα για τον Άγιο Γεώργιο και την ευρύτερη περιοχή του Φθιωτικού Τυμφρηστού, σε συνεργασία με τον ποιητή Γιάννη Αν. Σαντάρμη.
2.  «Κλέφτικα Καριοφίλια», σελ. 60, οι κλεφτοαρματολοί της Ζιώψης στον αγώνα του 1821, σε συνεργασία με τον ποιητή Γιάννη Αν. Σαντάρμη και το ζωγράφο Μπάμπη Τσέλο.
3.   «Φυτά-Πουλιά & Ζώα του τόπου μας-Μύθος & Λαϊκή Παράδοση από τον Όμηρο μέχρι σήμερα», δίτομο έργο, σελ. 500, πεζός λόγος: Ευθυμίου Τάκης, ποιητικός λόγος: Σαντάρμης Γιάννης, ομηρικές αναφορές: Αδάμης Θύμιος.
4.   «Ομηρικός Αχιλλέας – Τέχνη & Ποίηση», σελ. 120, καλλιτεχνικό & ποιητικό λεύκωμα. 
5.   «Φθιωτική ιστορική παράδοση & ομηρικός Αχιλλέας», σελ. 30.
6.   «Τοπωνύμια Δυτικής Φθιώτιδας με ιστορικές ρίζες & καταβολές παράδοσης», σελ.80.
7.   «Σπερχειός, το ποτάμι των μύθων, θρύλων ηρώων & θεών», παράδοση, μύθος, προϊστορία, σελ. 50.  Έργο συλλογικό.
8.  «Ταραγμένα Χρόνια», οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρασιατική εκστρατεία και η θυσία των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας», σελ. 120.
9.  «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική στα χωριά του Φθιωτικού Τυμφρηστού», σελ. 130, σε συνεργασία με τον Αδάμη  Θύμιο.
10.  «Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος 1900 - 1967, ο δημοσιογράφος, ο ιδεολόγος, ο άνθρωπος», σελ. 180, περιλαμβάνει την προσωπογραφία και σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό του Αγιωργίτη δημοσιογράφου και επί χρόνια προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
11.   «Φθιωτικός Τυμφρηστός-Πρόσωπο & Ψυχή του γενέθλιου τόπου», φωτογραφικό λεύκωμα.
12. «Θερισμένα Στάχυα», φωτογραφικό & ποιητικό λεύκωμα από τη γενέτειρα  Ζιώψη, σε συνεργασία με τον ποιητή Γιάννη Σαντάρμη.
13.   «Ξυλόγλυπτες γκλίτσες και λαϊκή τέχνη», Αγιωργίτες γκλιτσάδες & δείγματα των έργων τους.
14.  «Δροσοσταλάγματα», Λεύκωμα  με τις πέτρινες κρήνες των χωριών του Φθιωτικού  Τυμφρηστού.
15.  «Τα οράματα της Σωτηρίας Κωστούλα»,  αφορούν  την ανεύρεση της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων  όπως καταγράφτηκαν στα Πρακτικά του εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Ασπροκάμπου.
16.   «Οι Μεταμορφώσεις μέσα από τους Μύθους & τη Λαϊκή Παράδοση», σε συνεργασία με τον ποιητή  Γιάννη Σαντάρμη.
17.  «Ο Άγιος Γεώργιος  ο καβαλάρης στη Λαογραφία», ο προστάτης του χωριού μου ιδωμένος από   ιστορικο-θρησκευτικολαογραφική άποψη.
18.   «Τόποι που συνδέονται με τον ομηρικό Αχιλλέα», ένα  γοητευτικό ταξίδι στα μέρη που έζησε & έδρασε ο ήρωας του τρωικού πολέμου.
19.   «Αναζητώντας τον  ομηρικό Αχιλλέα», σύνοψη.
20.  «Ο απόηχος της έκδοση του βιβλίου Αναζητώντας ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού», παρουσιάσεις, προβολές, κρίσεις, σχόλια…
21.  "Το φίδι μέσα από τους μύθους και τη λαϊκή παράδοση" , από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
22. "Από το αρχαίο κηρύκειο ως την ποιμαντορική ράβδο ".

Δειγματοληπτικές Κρίσεις - Σχόλια για το συγγραφικό μου έργο

«Συγχαίρω τον Τάκη Ευθυμίου για την προσπάθεια διασώσεως της παράδοσής μας & ως Μητροπολίτης της ηρωικής περιοχής μας τον ευχαριστώ δια την πολύτιμον συμβολήν του στην τοπικήν ιστορίαν»         
 + Ο Φθιώτιδος Νικόλαος.

«Ευχαριστώ θερμά τον Τάκη Ευθυμίου, διότι με τις λαογραφικές του σελίδες μου επανέφερε ζώσας παλαιάς αυθεντικάς εικόνας της ζωής του χωριού μας»
Παπαχαραλάμπους Ξενοφών,
Καθηγητής Δογματικής & Χριστιανικής Ηθικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο Τάκης Ευθυμίου γίνεται αναδρομάρης του τόπου του και καταλείπει στον ερευνητή στοιχεία πολύτιμα. Παρέλαβε προγονικό πλούτο και κληροδοτεί θησαυρό»
Σαντάρμης Αν. Γιάννης, Ποιητής,
βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών.

«Με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, που δεν αντιγράφει και δεν μιμείται κανέναν, με μια πρωτοτυπία που δεν έχει προηγούμενο στην τοπική Γραμματολογία & Ιστοριογραφία, καταγράφει τα λαογραφικά του ο Τάκης Ευθυμίου, φτάνοντας σε θαυμαστό αποτέλεσμα, αφού συνηγορούν σ’ αυτό η βιωματική του σχέση με το αντικείμενο, όσο και οι ικανότητές του»  
Φύκας Περικλής, ιστοριοδίφης.

«Διάκονος του λόγου που υπηρετεί τις ρίζες, τη μνήμη, την παράδοση, την παλιά εστία, τον πολιτισμό, ο συγγραφέας Τάκης Ευθυμίου, ανασύρει από το θαυμαστό ταξίδι στο παρελθόν, την αγωνία και τους πόθους ενός ολόκληρου λαού»
Καλύβας Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος & πρώην Περιφερειακός
Δντής Αιγαίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Ο Τάκης Ευθυμίου είναι από τους λίγους εκπαιδευτικούς που δεν περιορίστηκε μόνο στα διδακτικά του καθήκοντα, αλλά αγάπησε, ερεύνησε και κατέγραψε με πολλή υπομονή και μεράκι την ιστοριογραφία τού ιδιαίτερου τόπου του. Ο λόγος του ελκυστικός & ευχάριστος. Ό, τι έγραψε είναι γραμμένο με της καρδιάς το μελάνι»
Μπούκας Κώστας, τ. Επιθεωρητής Εκπαίδευσης.

«Το ιστορικό & λαογραφικό συγγραφικό έργο τού Τάκη Ευθυμίου είναι ένα πνευματικό αριστούργημα, τεχνουργημένο με όλες τις προϋποθέσεις και με όλους τους κανόνες της συμμετρίας, της ποικιλίας, της πυκνότητας & στιλπνότητας του λόγου και της σαφήνειας του περιεχομένου»
Πολίτης Σπυρίδων,
 επίτιμος Γενικός Δντής Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

«Ο Τάκης Ευθυμίου, από τα φοιτητικά μας χρόνια ήταν για μένα ο εφευρέτης, ο ευαίσθητος καλλιτέχνης, ο αγχώδης και τελειομανής, ο ονειροπόλος, ο ευσυνείδητος δάσκαλος, ο καλός φίλος. Διαβάζοντας τις λαογραφικές σελίδες ταξίδεψα μέσα στο χώρο και στο χρόνο του Αγίου Γεωργίου, τον γνώρισα καλύτερα και τον αγάπησα. Μέσα στο βιβλίο του υπάρχει μια πρoτροπή την οποία απόψε με ελπίδα ακολουθώ: Πιστοί, ρομαντικοί, φυσιολάτρες, ονειροπόλοι, επισκεφθείτε τον Άγιο Γεώργιο το μήνα Αύγουστο και απολαύστε τη μαγεία του Σεληνόφωτος, τότε που συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες!

 Τσέλος Μπάμπης,
δάσκαλος-ζωγράφος

«Ένα βιβλίο είναι τόσο σημαντικό όσο το θέμα που διαπραγματεύεται.  Η ιχνηλασία του Ομηρικού Αχιλλέα, που πραγματοποιεί ο Τάκης Ευθυμίου στο βιβλίο του "Ο Ανδριάντας του ομηρικού Αχιλλέα στον Άγιο Γεώργιο & ο λόγος ύπαρξής του", έχει ως αντικείμενο ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ζητήματα, την εξεύρεση της πρωτεύουσας του Βασιλείου της Φθίας. Ο συγγραφέας, αν και ερασιτέχνης ερευνητής, επιδεικνύει επί σειρά ετών άοκνο ζήλο και πείσμωνα επιμονή στην αναζήτηση στοιχείων τα οποία θα τεκμηριώσουν την θέση του μυκηναϊκού βασιλείου στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και επίπονο, ταυτόχρονα όμως, μεγαλειώδες τόσο ως προς το επιστημονικό διακύβευμα, όσο και ως προς του τι σηματοδοτεί για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου σε μέλλοντα χρόνο. Εμείς που ζήσαμε και μεγαλώσαμε στα χωριά αυτά, έχουμε κοινό όραμα την ανάδειξη και την προκοπή του τόπου μας. Αυτή επιτυγχάνεται όχι μόνο με έργα υποδομής ή κτίρια και δρόμους, αλλά κυρίως μέσω του πολιτισμού και της επιστήμης».

Βασιλική Τόλια,
Στέλεχος της εταιρείας "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ"
 
Πολλά συγχαρητήρια για το συγγραφικό έργο σου,την αγάπη για τον τόπο σου, το πάθος σου για διατήρηση της λαογραφικής και ιστορικής μνήμης του Αγίου Γεωργίου και των περιχώρων.Καλή δύναμη!
Γεωργία Σακομήτρου
Εκπαιδευτικός 
Συγχαρητήρια ακαταπόνητε Δάσκαλε!!! Εύχομαι για πολλά χρόνια ακόμη η παραγωγικότητα του Νου σου, να χαρίζει στους νεώτερους μία πηγή Γνώσης όταν θα αναζητούν τις ρίζες τους.... Εμείς, Σ' ευχαριστούμε!!! 
Νίκος Διαμαντόπουλος
Υπάλληλος ΕΛΤΑ
 
Συνέχισε το ταξίδι, ακολούθησε το πρόσταγμα της καρδιάς, αυτό σε οδηγεί στο σωστό μονοπάτι!!! Πολλά συγχαρητήρια Τάκη!!!
Γιώργος Ζούγρος
Εκπαιδευτικός-Λαογράφος
 
Μπράβο, Τάκη! Ωραίος, ως Έλλην! Πιστός στα πατροπαράδοτα...
Κώστας Χαραμής
Εκπαιδευτικός
 
Θερμά συγχαρητήρια Τάκη! Αφήνεις -προς το παρόν φυσικά- ανεκτίμητο έργο, θησαυρό γνώσεων και άληστης μνήμης! Ότι κι αν πούμε εμείς θα είναι λίγο, ας αρκεστώ, λοιπόν στο "Σεβασμός" !
Γιάννης Θεοδοσόπουλος 
Οικονομολόγος
 
Συγχαρητήρια Τάκη!!! Με το έργο σου, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερες να καταγράψεις, να διασώσεις και να διατηρήσεις στοιχεία, από την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας, στοιχεία από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του χωριού μας και όχι μόνο, όσο ακόμη διαφυλάσσονται με αχνό τρόπο και πριν ξεχαστούν με το χρόνο!! Τα κείμενά σου, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, για όσους θέλουν να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το θησαυρό και φωτεινό φάρο που θα δείχνει την ταυτότητά μας και θα κατευθύνει τις επόμενες γενιές, στο ταξίδι προς το μέλλον!!
Γιώργος Αν. Τσώνος
Φυσικός-Καθηγητής ΤΕΙ 

Θερμές ευχαριστίες δάσκαλε Τάκη Ευθυμίου για το σύνολο του πολυετούς και πολυδιάστατου πονήματος αφιέρωμα στον αγαπημένο σου γενέθλιο τόπο. Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!!!
Φωτεινή Θεοδοσοπούλου
Συν/χος ΕΛΤΑ
 
Πολλά συγχαρητήρια ! Συνέχισε με ζήλο και θέρμη τα ενδιαφέροντα σου !
Χρήστος Δελημπούρας
πρ. Στέλεχος Πρ. Εκπαίδευσης
 
Μόνο Θαυμασμό!!! Να είσαι γερός και δημιουργικός για πολλά - πολλά χρόνια ακόμα.
Ζαχαρίας Ζηνέλης
Θεολόγος
 
Εύγε Τάκη! Παρήγαγες ένα σημαντικό έργο, που δυστυχώς δεν εκτιμάται απ' όλους, εκτιμάται όμως από από αυτούς που ξέρουν, από λίγους αλλά εκλεκτούς. Συνέχισε μέχρι το βαθύ γήρας, είσαι νέος ακόμη αφού διαθέτεις τόση όρεξη, τι είναι άλλωστε νιότη, η ενάργεια, η δράση, το αεικίνητον. Ο τόπος μας σε χρειάζεται.
Ηρακλής Γ. Τσούνης 
 Συν/χος Πολεμικού Ναυτικού
 
Τάκη συγχαρητήρια! Πάντα γερός και δημιουργικός!
Άρης Πιπέλιας
Φωτογράφος
 
Συγχαρητήρια πολυγραφότατε Τάκη! Περιμένουμε το επόμενο. Καλή και δημιουργική χρονιά!
Κώστας Τσιαλαφούτας
Ποιητής-Πρόεδρος Ομίλου Φθιωτών Συγγραφέων-Λογοτεχνών

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΤΑΚΗ!
ΝΑ 'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΛΗ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ!
Πανουριάς Κοπελιάς
Τραγουδιστής Δημοτικών Τραγουδιών
 
Τάκη το έργο σου είναι σπουδαίο. Θερμά συγχαρητήρια!
Ηλίας Προβόπουλος
Φυσικός
 
Μπράβο δάσκαλε! Υποκλίνομαι!
Πωλ Ανάγνου
Φωτογράφος
 
Τάκη, θερμά συγχαρητήρια!!! Υγεία, βαθυστόχαστος νους και εμπνευσμένη πένα!!!
Χρήστος Μαρκαντώνης
Στέλεχος Πρωτ. Εκπαίδευσης
 
Συγχαρητήρια αγαπημένε μοναδικέ δάσκαλε! Με εμπνέεις από μικρό παιδί μέχρι σήμερα... Η αύρα σου οι συμβουλές σου και πολλά άλλα... Σε ευχαριστούμε για όλο σου το έργο το αποτυπωμένο σε βιβλία και μη...
Γιώργος Ε. Αρχοντής
Πρώην μαθητής μου  
 
Συγχαρητήρια! Είμαστε περήφανοι για σένα, το φωτισμένο συγχωριανό μας και σε ευχαριστούμε!
Ισμήνη Μυλωνά
Φυσικός
 
Προσφέρεις ανεκτίμητο έργο στον τόπο μας  και στις επόμενες γενιές . Το μπράβο είναι λίγο...
Κώστας Ηλ. Αντωνόπουλος
Συντ/χος ΟΤΕ
 
Αξιοθαύμαστα δημιουργικός! Συγχαρητήρια θερμά και καλή συνέχεια!
Θάνος Μπλούνας
Εκπαιδευτικός-Λογοτέχνης
 
Σπουδαίος!
Γιώργος Λ. Πολύμερος
 
Τι πλούτος! Εύγε.
Χρίστος Τούμπουρος
Φιλόλογος-Λογοτέχνης   
 
 
Είναι ευπρόσδεκτη κάθε καλοπροαίρετη κριτική & επιθυμητή κάθε συνεργασία για τους σκοπούς του Ιστολογίου.
Ζητώ ταπεινά συγνώμη για λάθη και παραλείψεις που φυσιολογκά θα εμφανίζονται στα ιστορικά κυρίως θέματα του Ιστολογίου, αφού, ως γνωστόν, η έρευνα δεν τελειώνει ποτέ και η δημόσια  ανακοίνωσή τους αποτελεί, εκ του αντικειμένου, τόλμημα, λόγω της αιρετικής  αμφισβήτησης.

Σας ευχαριστώ που είχατε τη διάθεση να με γνωρίσετε!

Τάκης Ευθυμίου 

....................................................................................................................

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ, Τάκη, που καταφέρνεις πάντα και μας καθίζεις στα ψηφιακά θρανία σαν αδαή σχολιαρούδια. Έτσι για να αποδειχθεί ότι ο δάσκαλος δεν είναι επάγγελμα αλλά περίσσευμα καρδιάς και κρατάει όσο και η ζωή μας. Είναι ένας τίτλος ακριβός που καταχτιέται δύσκολα και διατηρείται για πάντα!"
(Τσέλος Ηλίας)
....................................................................................................................

Προσπαθώ, αγαπητέ Ηλία, να εφαρμόζω στη ζωή μου, για να έχει κάποια ουσία,  το απόφθεγμα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» και το αντίστροφό του «Διδάσκω αεί γηρασκόμενος»
....................................................................................................................