TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Το σπαθί του Κοντογιάννη

Το σπαθί του Κοντογιάννη
Ασημένιο σπαθί αγωνιστών του 1821

Από τους πιο γνωστούς και ξακουστούς οπλαρχηγούς του  1821 στη Στερεά Ελλάδα είναι ο αγωνιστής Κοντογιάννης. Ως οπλαρχηγός και υποτεταγμένος Κλέφτης ο Κοντογιάννης έχει ως μόνιμο κατάλυμα του την Νέα Πάτρα και ως επαναστατημένος Κλέ­φτης έχει τα όρη, τα οποία σχηματίζουν το ανατολικόν άκρον της μεγάλης οροσειράς δια της οποίας από Νότον περικλείεται η πεδιάδα της Θεσσαλίας

Η οικογένεια του Κοντογιάννη, ήτο εξ εκείνων των οικογενειών, εις τας οποίας ο τίτλος του αρματωλού ή του οπλαρ­χηγού μεταβιβάζετο από του πατρός εις τον υιόν δι' ενός σπαθιού, το οποίον ήτο ταυτοχρόνως το όπλον, αλλά και το διακριτικόν κό­σμημα «το οικόσημο» της οικογενείας και το πιο ευγενέστερον αντικείμενον της πατρικής κληρονομιάς.

Οι επόμενοι στίχοι του τραγουδιού αν και πολύ λίγοι είναι και το μόνον πλήρες τραγούδι για τον Κοντογιάννη:

          ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

               «Όποιος τυράννους δεν ψηφεί
               κι ελεύθερος στον κόσμο ζη.
               Δόξα, τιμή, ζωή του
               είν' μόνον το σπαθί του».

Αυτές οι παραπάνω λέξεις είναι χαραγμένες στο «σπαθί» έμβλημα του κληρονομικού σπαθιού των καπετάνιων της οικογενείας των Κοντογιάννηδων. Αυτό το τραγούδι μπορούμε να πούμε πως δεν ομοι­άζει με τη γλώσσα και το ύφος των άλλων δημοτικών τραγουδιών. Παρά ταύτα όμως η παραπάνω επιγραφή του χαρακτήρα στο σπα­θί του Κοντογιάννη, σχετίζεται με τους αγώνες και τις περιπέτειες των αμαρτωλών και Κλεφτών στον Ιερό αγώνα του γένους μας.

Πηγή: Εφημερίδα ΙΝΑΧΟΣ
Κείμενο: Γιώργος Ι. Πασσιάς
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

                    Με νόημα για τις μέρες που βιώνουμε!!!                

Δεν υπάρχουν σχόλια: