TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Η Γενεαλογία των Θεοδοσοπουλαίων

Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΑΙΩΝ

 
Σε βάθος γενεαλογική έρευνα του γένους των Θεοδοσοπουλαίων από τη Θεοδοσιούπολη στο Κατωχώρ’ Τραπεζούντας στο Κάτω Νεοχώριο Χαλκηδόνας, στην Ήπειρο, στη Ζιώψη Τυμφρηστού και στην Αναβρυτή Ναυπακτίας.
 

Του Νίκου Κ. Θεοδοσόπουλου
Σμήναρχου Μετεωρολόγου
 Η αρχή της Ιστορίας μας ξεκίνησε από μια διήγηση του παππού μου Νίκου Κ. Θεοδοσόπουλου που άκουσα, όταν ήμουν μικρός 8 περίπου ετών (1963-1964), στην Καλαβρούζα Ναυπακτίας, όπου ήταν εγκατεστημένος με καταγωγή από την Αναβρυτή  Ναυπακτίας.

Εκεί, λοιπόν, μου είπε ότι είχε πάει στην Αμερική και γύρισε για να καταταγεί ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό και να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913. Επίσης μου είπε ότι «το όνομα μας προέρχεται από την Θεοδοσιούπολη και ότι ο στρατός μας, όταν έκανε την εκστρατεία της Μικράς Ασίας, έπρεπε να φτάσει ως εκεί». Αυτό, βέβαια, πρόδιδε έναν μύχιο πόθο του για την ελευθερία της πατρίδας των προγόνων του. Επίσης μου είχε πει ότι έχουμε συγγενείς στο χωριό Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού. (Η Θεοδοσιούπολη ήταν πόλη της Ανατολικής Μικράς Ασίας στην περιοχή της Αρμενίας. Οχυρώθηκε από το Μέγα Θεοδόσιο. Το κάστρο της σώζεται μέχρι σήμερα. Υπήρξε κέντρο διακίνησης προϊόντων, ιδιαίτερα του μεταξιού. Από τον 11ο αιώνα καταργήθηκε το όνομα Θεοδοσιούπολη και έγινε Ερζερούμ προερχόμενο από το Ερζέν-Ρούμ που σημαίνει στην Αρμένικη γλώσσα πόλη των Ρωμιών. τον 11ο και το 12ο αιώνα άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί κατά των Ελλήνων-Ρωμιών (Ρωμιός σημαίνει  Ελληνόφωνας χριστιανός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και οι κάτοικοι έφυγαν και πήγαν προς την περιοχή της Τραπεζούντας. Εκεί ανέπτυξαν 43 χωριά. Ένα από αυτά τα χωριά ήταν και το Κατωχώρ, κοντά στην Παναγία Σουμελά από το οποίο κατάγονται οι Θεοδοσοπουλαίοι).
Ερειπωμένη αρχοντική κατοικία στο Κάτω Νεοχώριο σήμερα
Ο Νίκος Κ. Θεοδοσόπουλος (1887-1977)
Χάρτης περιοχής Εύξεινου Πόντου
Θεοδοσιούπολη
Μια δεύτερη αιτία που με έκανε να ασχοληθώ με το γενεαλογικό μας δένδρο ήταν μια συνάντηση που είχα στη Θεσσαλονίκη, όταν είχα πάει εκεί ως αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον αείμνηστο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, ιεροψάλτη του Αγίου Δημητρίου της Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης.  Αυτός μου είχε πει ότι ήταν γεννημένος στη Τραπεζούντα του Πόντου το 1920 και τον πατέρα του τον έλεγαν Θόδωρο και ήταν τόσο καλός ιεροψάλτης που τον αποκαλούσαν, εκεί στην πατρίδα «Αηδόνι της ανατολής». Έφυγαν από τον Πόντο το 1922, πέρασαν από την Πόλη και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος μου είπε επί λέξει τα εξής: «Εμείς εδώ στην Ελλάδα που ήρθαμε, ζούμε με τ’ όνομα μας και με σας τους Θεοδοσοπολαίους έχουμε συγγενική σχέση αλλά να μην ξεχνάμε τον Πόντο και ότι αυτοί που έμειναν εκεί στον Πόντο είναι αδέλφια μας». Το Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο δεν τον ξανασυνάντησα γιατί πέθανε το 1988, διατηρώ επαφή όμως με την γυναίκα του που είναι σήμερα (2014) 91 ετών.
Μια από τις πηγές της έρευνάς μου ήταν ο θαυμάσιος πατριώτης και αληθινός Έλληνας, συνταγματάρχης, ο οποίος έδρασε από το 1990 ως το 2000 ως αξιωματικός πληροφοριών του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή της Μικράς Ασίας ως την Τραπεζούντα. Αυτός ο άνθρωπος με τις πληροφορίες που συνέλλεξε προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο Έθνος.
Του είπα, σε μια συνάντηση μας, για τις διηγήσεις του παππού μου και τις συζητήσεις με το Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο και μου είπε ότι όταν γιορτάζανε στον Πόντο την ονομαστική τους εορτή δεν λέγανε «χρόνια πολλά» όπως εμείς αλλά «Να ζεις με τ’ όνομά σ’», δηλαδή να μην αλλάξεις το όνομα σου και το κάνεις τούρκικο και κατ’ επέκταση να διατηρείς τη θρησκεία σου, τη γλώσσα σου, τα ήθη και έθιμα, την εθνική σου ταυτότητα.
Έτσι μετά την άλωση της Τραπεζούντας το 1461, οι Έλληνες του Πόντου διατήρησαν:
1.     Αναλλοίωτο το εθνικό φρόνημα.
2.   Τη γλώσσα και τη θρησκεία, αποτελώντας αγκάθι για τον Οθωμανό Σουλτάνο, όντας αποκομμένοι από τον υπόλοιπο ελληνισμό.
Οι διώξεις και οι εξισλαμισμοί άρχισαν αμέσως μετά την κατάκτηση της Τραπεζούντας και κορυφώθηκαν κατά τον 17ο αιώνα. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, λοιπόν έφευγαν από την περιοχή προς άλλα μέρη της Μικράς Ασίας. Έτσι έφυγαν πολλές οικογένειες από το χωριό Κατωχώρ’ Τραπεζούντας και έφτασαν στην επαρχία Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Εκεί ήρθαν 140 οικογένειες, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Θεοδοσοπουλαίων και ιδρύσαν  το Νέο Κατωχώριο-Χαλκηδόνας (yenikoy).
Το μέρος ήταν ημιορεινό και το κλίμα υγιεινό. Ασχολήθηκαν με την αμπελουργία, την ελαιοκομία και ιδιαίτερα με την μεταξοσκωληκοτροφία μια τέχνη που την έφεραν από την Τραπεζούντα.
Το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο στο Κάτω Νεοχώριο
Ο Σάββας Καλεντερίδης μου έδωσε ένα έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται ο Νικόλαος Θεοδοσόπουλος του Θεοδοσίου με καταγωγή από το Νέο Κατωχώριο Χαλκηδόνας, με αριθμό δήλωσης 169297. Οι Έλληνες Ρωμιοί, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είχαν χάσει την αίγλη του αυτοκρατορικού, όμως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέκτησαν τα προτερήματα του καταφερτζή (επιτήδειου), του καπάτσου και έξυπνου. Αυτά τα προτερήματα διέθετε και ο Νικόλαος Θεοδοσόπουλος τα οποία διατήρησε και όταν αναγκάστηκε να μεταναστεύσει  από το Κάτω Νεοχώριο Χαλκηδόνας  στον Ελλαδικό χώρο.
Οι διώξεις των Ελλήνων χριστιανών συνεχίστηκαν στην περιοχή της Βιθυνίας έτσι αναγκάστηκε και ήρθε στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην Ήπειρο.
Εδώ ο Νικόλαος Θεοδοσόπουλος του Θεοδοσίου εγκαταστάθηκε, ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταξιού και απέκτησε κτηματική περιουσία. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε δυο γιούς. Το Θεοδόση και τον Θεμιστοκλή. Ο μεγαλύτερος ο Θεοδόσης οργανώνεται στην φιλική εταιρία το 1814.
Η επανάσταση του 1821, τον βρίσκει οπλαρχηγό με 100 περίπου παλικάρια στην περιοχή Βάλτου και Ξηρομέρου της Ακαρνανίας. Έδωσε πολλές μάχες με τους τούρκους και έλαβε μέρος στην Έξοδο του Μεσολογγίου.
Κατά την ίδρυση του ελευθέρου ελληνικού κράτους (1832) επί κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια οριοθετήθηκαν τα ελληνικά σύνορα. Η δυτική στερεά Ελλάδα απελευθερώθηκε, αλλά η κτηματική περιουσία των Θεοδοσοπουλαίων παρέμεινε υπό Τουρκική κατοχή. Για το λόγο αυτό η οικογένεια εγκατέλειψε την περιοχή και εγκαταστάθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα.


Συγκεκριμένα ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος του Νικολάου εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Ζιώψης, δυτικά του όρους Όθρυς, που αργότερα ονομάστηκε Ασπρόκαμπος. Το 1910 λόγω κατολισθήσεων ιδρύθηκε το νέο χωριό Άγιος Γεώργιος.
Ο Θεοδόσης όταν έφθασε στη Ζιώψη έφερε και το ψευδώνυμο Δημόπουλος, που πιθανόν δόθηκε από τη Φιλική Εταιρεία επειδή ήταν επικηρυγμένος από τους Τούρκους.
Λόγω της δράσης του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου στον αγώνα του 1821 η κυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα του παραχώρησε με εξαγορά τα γονιμότερα αγροτεμάχια της περιοχής που ήταν και ποτιστικά και επί τουρκοκρατίας ανήκαν σε ένα μπέη. Αυτά τα κτήματα θεωρούνταν γη της επαγγελίας και τα ονόμασε Νεοχωράκι σε ανάμνηση του χωριού τού πατέρα του. Ύστερα από αίτηση του έλαβε πιστοποιητικό οπλαρχηγού από το τότε υπουργείο πολέμου (1843-1844) και πήρε τιμής ένεκεν το βαθμό του αξιωματικού καθώς και σιδερένια και χάλκινα αριστεία για την προσφορά του στην πατρίδα.
Έτσι, έχουμε τη σειρά από το Κατωχώρ’ της Τραπεζούντας στο Κάτω Νεοχώριο της Βυθινίας και τελικά στο Νεοχωράκι του Τυμφρηστού.

Αυτοί, λοιπόν, δεν ζούσαν μόνο με το όνομα τους, όπως ήταν η ευχή των προγόνων τους αλλά και με το όνομα του τόπου τους.

Ο Θεοδόσης απέκτησε δυο γιούς το Νίκο και το Γιάννη. Ο Νίκος παντρεύτηκε και απέκτησε το Γιώργο το Γιάννη το Μίτρο την Ασπασία και τη Βασιλική τη Στάθω και την Κούλα. Ο Γιώργος Θεοδοσόπουλος έγινε δάσκαλος και απέκτησε τον Αλέξανδρο το Θρασύβουλο, το Δημήτρη, το Χριστόφορο, την Ξανθή και τη Νίκη. Έτσι ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος φαίνεται γεννημένος στον Ασπρόκαμπο (μετονομασία της Ζιώψης) στις 20 Μαρτίου του 1900.
Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος
Ο Γεώργιος Ν. Θεοδοσόπουλος με τη σύζυγό του Βασιλική Γαρδίκη
ήταν ο πατέρας του δημοσιογράφου Αλέξανδρου ΘεοδοσόπουλουΟ Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος (1900-1967) υπήρξε πολυσήμαντη  προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Γαλλία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες της εποχής του.
Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, επανεκλεγόμενος για μια συνεχή οκταετία (1958-1966). Θεμελίωσε το Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα το 1963. Διαχειρίστηκε άμεμπτα το Λαχείο Συντακτών. Έλαβε μέρος σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και υπήρξε στενός του συνεργάτης. Πολιτεύτηκε με το «Κόμμα των Φιλελευθέρων» του Ελευθερίου Βενιζέλου την ανώμαλη πολιτική περίοδο 1935 και έχασε τη βουλευτική έδρα για λίγες δεκάδες ψήφων. 

Ο Αλέξανδρος Θεοδοσόπουλος στην ακολουθία τού 
Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώτος δεξιά στη δεύτερη σειρά)

Διετέλεσε, ως δικαίωση για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τη μόρφωσή του και την πολυδιάστατη δράση του, Υφυπουργός Προεδρίας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Μαυριμοχάλη το 1963, επιτελώντας σπουδαίο έργο.

Ο Αλέξανδρος υπήρξε μέγας ευεργέτης προς την γενέτειρά του και καθοριστικός συντελεστής ίδρυσης του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου. Έλαβε πάμπολλα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Προσωπικά του αντικείμενα και σπάνια φωτογραφικό υλικό φυλάσσονται  από την ανεψιά του Βασιλική Θεοδοσοπούλου και το σύζυγό της Γιώργο Μπακέα.

Ο δεύτερος υιός του Θεοδοσίου ο Γιάννης απέκτησε: 1.το Γεώργιο, 2.τον Κώστα, 3.το Δημήτρη και 4.τον Αθανάσιο. 1.Ο Γεώργιος απέκτησε τη Βασιλική, τον Παναγιώτη, τη Χαρίκλεια, το Νίκο και τον Κώστα. 2.Ο Κώστας παντρεύτηκε τη Δημητρούλα Γ. Καραβαντή από το Νεοχώρι και απέκτησε τον Ανδρέα, τον Ηλία, τον Αριστείδη, το Θεοδόσιο, το Δημήτρη, το Γεώργιο, το Στυλιανό, το Γιάννη, τον Ευάγγελο και τον Κλεομένη. 3.Ο Δημήτρης απέκτησε τον Αλέξιο, τον Οδυσσέα, τη Δάφνη (σύζυγος Φ. Καραγιάννη), το Νίκο, το Γεωργούλα και τη Βασιλική(σύζυγος Ιωάννη Τσιαχρή). 4.Ο Αθανάσιος απέκτησε την Νίαν, την Πηνελόπη, τον Κώστα, το Γιάννη, τον Παναγιώτη και το Σπύρο.
  
Συμπερασματικά οι απόγονοι του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου είναι σήμερα όλοι οι Θεοδοσοπουλαίοι του Αγίου Γεωργίου.


Η γενέτειρα Ζιώψη στη σημερινή της μορφή
Ο δεύτερος Γιος τού Νίκου Θεοδοσόπουλου, ο Θεμιστοκλής εγκαταστάθηκε στην Αναβρυτή Ναυπακτίας μετά το 1832 με τους μπιστικούς του κοντά στο θείο του Παπαδημήτρη(Μήτρο) Θεοδοσόπουλο, αδερφό του πατέρα του Νίκου, που είχε εγκατασταθεί εκεί από πριν.  Ο Παπαδημήτρης Θεοδοσόπουλος του Θεοδοσίου καταγόταν από τα Κατήχαλα  της Ραιδεστού και έφερε αριθμό δήλωσης 49660 και όπως προκύπτει από την έρευνα δεν άφησε απογόνους. Επομένως, οι σημερινοί Θεοδοσοπουλαίοι της Αναβρυτής φέρουν το επίθετό τους απ' την πλευρά του Θεμιστοκλή.

Και στη νέα πατρίδα οι Θεοδοσοπουλαίοι (Θεοδόσης και Θεμιστοκλής) ασχολήθηκαν με το μετάξι όπως οι πρόγονοί τους στην Ήπειρο, στη Βιθυνία και στην Τραπεζούντα.

Υπάρχει ακόμα πεσμένο κάτω στην Αναβρυτή το σπιτοκάλυβο του Θεμιστοκλή Θεοδοσόπουλου.
Ο Θεμιστοκλής έφερε και αυτός το ψευδώνυμο Σιδέρης για τους ίδιους λόγους επικήρυξης από τους Τούρκους.
Ο Θεμιστοκλής απέκτησε τρεις γιους,(1) το Νίκο,(2) τον Κώστα και (3)τον Δημήτρη.
(1) Ο Νίκος απέκτησε την Ευγενία, την Κρυστάλλω, την Αγγελική και το Θεμιστοκλή(γεν.1875).
Ο Θεμιστοκλής απέκτησε τα δίδυμα Τριαντάφυλλο και Χρήστο, τη Μαρία, την Αικατερίνη, τον Νίκο και τον Γιώργο.
Ο Θεμιστοκλής Ν. Θεοδοσόπουλος (μέση) στην Αμερική
με τα παιδιά του Χρήστο (αριστερά) και Τριαντάφυλλο (δεξιά)
(2) Ο Κώστας απέκτησε τον Αντώνη, την Αικατερίνη, τον Παναγιώτη, τον Νίκο(γεν.1887 που είναι ο παππούς μου που διηγήθηκε την ιστορία της καταγωγής μας).
Ο Αντώνης απέκτησε τον Κώστα, το Χρήστο, το Νίκο, το Θεοδόση και τη Γιαννούλα.
Ο Παναγιώτης απέκτησε (α΄ γάμος) στην Αναβρυτή τον Κώστα και την Πολύτω  και (β΄γάμος) στο Βερίνο Αχαϊας απέκτησε τον Νίκο το Γρηγόρη και την Γεωργία.
Ο Νίκος, ο παππούς μου, απέκτησε τον Κώστα (γεν.1921) τον πατέρα μου, την Αικατερίνη, το Γιώργο και την Ελένη(Νίτσα).
(3) Ο Δημήτρης παντρεύτηκε και απέκτησε το Γιώργο και το Θανάση.
Ο Γιώργος απέκτησε τον Δημήτρη που έγινε ιερέας στην Αγία Παρασκευή Ναυπάκτου, τον Παναγιώτη και την Ευαγγελία.
Ο ιερέας Δημήτρης Γ. Θεοδοσόπουλος συντέλεσε τα μέγιστα με τους
εράνους του στην Αμερική στην ανέγερση της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου
Ο Θανάσης απέκτησε τον Γιώργο, το Γιάννη, την Αικατερίνη και την Αννέτα.

Oι δικοί μας άνθρωποι, οι πρόγονοί μας, ή έζησαν στον Πόντο, ή στη Μ. Ασία, ή στον ελλαδικό χώρο δεν πεθαίνουν ποτέ όσο ζούμε εμείς και κυρίως όσο πορευόμαστε με τις δικές τους παρακαταθήκες κάτω από την δική τους ευχή «Να ζεις με το όνομά σ’».
Αυτή η πορεία άλλωστε είναι η αιωνιότητά τους και η δικαίωση της αγνής και καλοπροαίρετης προσπάθειας τους να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και στην πατρίδα κάτι που συνεχίζεται από τα παιδιά τους που βαδίζουν στα χνάρια των πατεράδων και των μανάδων τους.

Πολλές ευχές για δημιουργική συνέχεια με συνέπεια στην κατασκευή του γενεαλογικού δέντρου αλλά και στην συγγραφή.

Νίκος Κ. Θεοδοσόπουλος                                                          
Email:theometeo@yahoo.gr 
Facebook:Νίκος Θεοδοσόπουλος      
Tel: 6974756756                                                              
Tel home: 2102380194

.............................................................................


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Νίκος Κ. Θεοδοσόπουλος, Μετεωρολόγος, Μελετητής Πτυχίου Γ΄ τάξης      
                                                             .                                                                             
Γεννήθηκε στο Αντίρριο 3-2-1955. Καταγωγή από Αναβρυτή. Επάγγελμα πατέρα ράπτης.

-          Αποφοίτησε από την Σχολή Ικάρων ως Μετεωρολόγος το 1980.
-      Υπηρέτησε ως Μετεωρολόγος στην Ε.Μ.Υ στο Μετεωρολογικό Κέντρο (Αθήνα 1988-1990), (Λάρισα 1993-1994) και σε μονάδες της Π.A (110 ΠΜ Λάρισα 1980-1983, 111 Π.Μ Αγχίαλο, 1990-1993).
-          Δίδαξε Μετεωρολογία στη Σχολή Ικάρων (1983-1988),στα τμήματα Ιπταμένων και Μετεωρολόγων.
-          Υπηρέτησε  στην Κύπρο ως μετεωρολόγος (Αεροπορική βάση Πάφου 1995- 1997)
-          Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου Αερoπορiας (1998).
-          Μετείχε σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις κοινωνικής, πολιτιστικής
και περιβαλλοντικής δραστηριότητας.
-          Συμμετείχε σε Μετεωρολογικές Επιτροπές του Ν.Α.Τ.Ο στις Βρυξέλες.
-          Συμμετείχε ως απεσταλμένος παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις
εκλογικές διαδικασία; στη Νότια Αφρική (Απρ. 1994).
-          Μέλος της Επιτροπής Ποιότητα Ζωής Πολιτών (ΥΕΘΑ 1998-2001).
-    Έχει. παρακολουθήσει συνέδρια, σεμινάρια και ενημερώσεις Μετεωρολογίας στην Ισπανία - Αγγλία (1994).
-          Σμήναρχος ε.α (από 7/ 2001 )- Μετεωρoλόγος.
-          Μελετητής Πτυχίου Γ’ Τάξης.
-          Σύμβουλος Νομαρχίας Αχαΐας (Πολιτική Προστασία 2004-2005) Κανάλι ΄Ενα - Πειραιά 2007-2010.
-         2011 επανήλθε με το βαθμό του Σμηνάρχου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 2011.
-        Είναι διαζευγμένος και έχει τέσσερα παιδιά τον Κωνσταντίνο, τη Ζωή, τη Μαργαρίτα και το Θανάση.

Δνση: Σγου (Ι) Σωτ. Λαουρδέκη Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου
Τηλ.  6974756756

.............................................................................


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Διαχειριστής του Blog "Φθιωτικός Τυμφρηστός")

Η δύναμη και η μαγεία του Διαδικτύου

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο είχα δημοσιεύσει στο «Φθιωτικό Τυμφρηστό» ένα μελέτημά μου σχετικό με τον Θεοδόση Θεοδοσόπουλου, γενάρχη των Θεοδοσοπουλαίων του χωριού μου Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας δεν φανταζόμουνα την καταπληκτική εξέλιξη που ακολούθησε. Ο Νίκος Κ. Θεοδοσόπουλος, Σμήναρχος  Μετεωρολόγος, καταγόμενος από την Αναβρυτή Ναυπακτίας διαβάζοντάς το, ανέσυρε στη μνήμη του τα λόγια του παππού του που άκουσε μικρός περί της καταγωγής τους από τον Πόντο και της συγγένειάς τους με τους Θεοδοσοπουλαίους του Άη Γιώργη. Από τότε άρχισε με πάθος και μεράκι  καθημερινή συστηματική σε βάθος έρευνα της γενιάς του και συγκέντρωσε  στοιχεία που παραθέτει συμπυκνωμένα στο παραπάνω σημείωμα, που όντως είναι συγκλονιστικά και σκορπούν ρίγη υπερηφάνειας όχι μονάχα στους σημερινούς απανταχού Θεοδοσοπουλαίους αλλά και σε κάθε Έλληνα που λατρεύει την πατρίδα του. Ο Νίκος έκανε το χρέος του από πλευράς έρευνας. Τώρα απομένει να υλοποιηθεί η ιδέα-κάλεσμά του να συναντηθούν οι Θεοδοσοπουλαίοι των δύο χωριών να γνωριστούν και να πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση των χωριών. Επίσης ν’ ακολουθήσει επίσκεψη-προσκύνημα στο ερειπωμένο Κάτω Νεοχώριο της Βιθυνίας. Να αναστηλωθεί  κατά κάποιο τρόπο, εάν είναι δυνατόν, το σπιτοκάλυβο τού προγόνου Θεμιστοκλή Θεοδοσόπουλου  που απέμεινε στην Αναβρυτή ως ανάμνηση για τις επερχόμενες γενιές. Τέλος να συνεχιστεί η έρευνα για να έρχονται στην επιφάνεια συνεχώς νέα στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, έγγραφα κλπ. τα οποία θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Συγχαίρω τον Νίκο για την ευγενή προσπάθειά του και καλώ τους Αγιωργίτες Θεοδοσοπουλαίους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του.
Το Αγίασμα του Προφήτη Ηλία στο Κάτω Νεοχώριο σήμερα
Το δασωμένο Κοιμητήριο του Κάτω Νεοχωρίου

Ταφικό Μνημείο στο Κοιμητήριο του Κάτω Νεοχωρίου
Το άλλο σχετικό θέμα με τους Αγιωργίτες Θεοδοσοπουλαίους θα το βρείτε στη διεύθυνση: 

http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_6.html

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Θεοδοσόπουλου με τον Τάκη Ευθυμίου(14 Οκτ 2014)
στην Αθήνα για συζήτηση σχετική με το θέμα της γενεαλογίας των Θεοδοσοπουλαίων

6 σχόλια:

φιλιππας είπε...

Πάρα πολύ ωραία και συγκινητική η προσπάθεια.

Γ.Θεοδοσόπουλος είπε...

Συγχαρητηρια,η συστηματική έρευνα και η επίμονη διαδικασία συλλογής στοιχείων,είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του γενεαλογικού δένδρου των Θεοδοσοπουλαίων,ώστε καθε μέλος του να το αξιποιήσει κατάληλα

Kostis Theo είπε...

Συγχαρητήρια!!!Η συστηματική έρευνα και η επίμονη διαδικαδία συλλογής στοχείων , είχε ως αποτέλεσμα , την ανάδειξη του γενεαλογικού δέντρου των Θεοδοσοπουλαίων , ωστε κάθε μελος του να γνωρίσει τις ρίζες του
Γεωρ.Θεοδοσόπουλος

Giannis Theodosopoulos είπε...

Δύσκολο εγχείρημα και καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ρίξατε λιγο παραπάνω φως στην ιστορία και το παρών.

Realistis είπε...

Συγχαρητήρια Νίκο!
Εξαιρετική δουλειά με μεράκι.
Σαν απόγονς κι εγώ των Θεοδοσοπουλαίων από τη μεριά της γιαγιάς μου Γιανούλας Θεοδοσοπούλου, νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση. Να προσθέσω ότι ο αδερφός της Κώστας Θεοδοσόπουλος, γιός του Αντώνη από την Αναβρυτή σκοτώθηκε στη μάχη του Πετσόβουνου (είναι από τις μάχες που έχουν επιγραφή στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη).
Φάνης Τσιλιγιάννης

giorgos psemmatakis είπε...

http://diasporic.org/mnimes/katagrafi/anatoliki-thraki/adrianoupoli

Καλησπέρα, επειδή οι παπούδες μου κατάγονταν από τα Κατήχαλα της Ανδριανουπόλεως σας έστειλα το παραπάνω link.