TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ηλίας Παπαγεωργίου


Ο  Λευκαδίτης Σ Τ Α Υ Ρ Α Ε Τ Ο Σ  της ΡΟΥΜΕΛΗΣ Ξ Α Ν Α Ζ Ε Ι…
[Σελίδες απ’ τη ζωή του Ηλία Παπαγεωργίου]
Ο τραγουδιστής της Ρουμελιώτικης λεβεντιάς
Από τη Λευκάδα Φθιώτιδας καταγόταν ο ανεπανάληπτος, αείμνηστος ερμηνευτής των γνήσιων δημοτικών τραγουδιών με την κρυστάλλινη φωνή Ηλίας Παπαγεωργίου, που ήταν γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο τόσο από τους δίσκους του, όσο και από τις δεκάδες ελληνικές ταινίες που συμμετείχε στις δεκαετίας 1960 και 1970.
Έζησε στην Αθήνα (Παγκράτι), όπου διατηρούσε καθαριστήριο. Ώς το 1985 (που πέθανε από καρκίνο) εμφανιζόταν συχνά στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και δημιούργησε πολλούς θαυμαστές και εκτεταμένη δισκογραφία. Τα γνωστότερα τραγούδια του  είναι το: πανελληνίως γνωστό τσάμικο «Παραμεράτε λυγερές» και τα: «Ένας αητός περήφανος», «Τρεις βλαχοπούλες λυγερές», «Της Ρούμελης η Βαγγελιώ», «Του Ρήγα η Φρόσω», «Ο Λιάκος», «Δεν θέλω μάνα μ’ προξενιά», «Τρεις λαμπαδούλες», «Παλιά μου χρόνια και καιροί», «Η Χάιδω», «Κάτω στο γεροπλάτανο», «Στο χωριό μου θα γυρίσω», «Ο Αριστείδης», κ.λπ. Οι LP δίσκοι του  είναι: «Τσάμικα», «Καλαματιανά», «Κοντά σου ήρθα Όλυμπε» (1967), «Ένας αητός περήφανος» (1968), «Ένας λεβέντης πέρασε» (1968), «Τραγουδισμένη Ρούμελη» (1970), «Στο χωριό μου θα γυρίσω» (1971), «Ιτιά, ιτιά και πλάτανε» (1972), «Παλιά μου χρόνια και καιροί» (1974), «Γλυκοχαράζουν τα βουνά» (1976), «Ρουμελιώτικα» (1977), «Ένα κι ένα» (1979), «Ένας σταυραετός» (1979), «Οι μεγάλες μου επιτυχίες» (1982), «Ο Πλάτανος» (1982), «Έλατα και Θυμάρι Νο 1» (1982), «Χωριό» (1987, συμμετοχή), «Μεγάλες επιτυχίες» (1994, ως τραγουδοποιός-τραγουδιστής). 
Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα και το υψηλότατο ήθος του και η γενναιοδωρία του προς τους φτωχούς και αδύνατους μέχρι που ο θάνατος τον πήρε το 1985...

Παρατήρηση: Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα βιογραφικά του στοιχεία, κυρίως για τη συμμετοχή του στις ελληνικές βουκολικές ταινίες  που μας τα ζητάνε επίμονα οι επισκέπτες του  Φθιωτικού Τυμφρηστού. Φέτος υπήρχε μια σκέψη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Λευκάδας υπό την αιγίδα του Δήμου Μακρακώμης να τιμηθεί το έργο του με ειδική εκδήλωση, αλλά δυστυχώς λόγω και της οικονομικής κρίσης  η προσπάθεια ναυάγησε.
Προτείνουμε στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας να ενεργοποιηθούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για να συγκεντρωθεί δισκογραφικό και κινηματογραφικό μουσειακό υλικό του αείμνηστου εκπληκτικού ερμηνευτή των γνήσιων δημοτικών μας τραγουδιών Ηλία Παπαγεωργίου, για να μην περάσει άδικα στην αφάνεια με το πέρασμα των χρόνων.
Εμείς θα προβάλλουμε από το ιστολόγιό μας τακτικά τα τραγούδια του, ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης της τεράστιας προσφοράς του στην παράδοσή μας.
Ο Ηλίας Παπαγεωργίου, ως δημοτικός τραγουδιστής αλλά και ως άνθρωπος, υπήρξε ο γνήσιος εκφραστής της ρουμελιώτικης λεβεντιάς!

Στην ετικέτα "Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΞΑΝΑΖΕΙ" θα βρείτε σχετικά θέματα και βίντεο με τα τραγούδια του.

Πηγές: Λεξικό της ελληνικής μουσικής-Τάκης Καλογερόπουλος-ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ-panos 97
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου
   

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη φωνή, σπουδαία τραγούδια. Μακάρι να ξέραμε και τους μουσικούς. Έχω ψάξει αρκετά, αλλά κατέστη αδύνατο.
Συγχαρητήρια για τη σελίδα. Έχει τόσα πολλά ενδιαφέροντα, ίσως και άγνωστα, θέματα.

Unknown είπε...

Αθάνατος ο Ηλίας Παπαγεωργίου εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχουν δημοτικοί τραγουδιστες!!!