TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Το χορευτικό Αγίου Γεωργίου

Το χορευτικό συγκρότημα του χωριού μας 1990-93
που δημιούργησε η Ελένη Γκούζια-Τσιαχρή
Το έτος 1990 ξεκίνησε μια αξιέπαινη προσπάθεια, με πρωτοβουλία της χωριανής μας Ελένης Γκούζια-Τσιαχρή, η δημιουργία χορευτικού συγκρο­τήματος αποτελούμενο από νέους και νέες του χωριού μας.
Η Ελένη, ως μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, λατρεύει τους παραδοσιακούς χορούς και γνωρίζει τον τρόπο να τους διδάσκει άριστα. Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν αθρόα, συγκινητική και συνεπέστατη. Έτσι, χτίστηκε λιθαράκι-λιθαράκι, με σκληρή προσπάθεια, ένα αξιόλογο παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα που εκπροσώπησε επάξια την παράδοση μας σε διάφορες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά, το συγκρότημα συμμετείχε στις αγιωργίτικες εκδηλώσεις καθώς και σ' αυτές των πολι­τιστικών συλλόγων της Οίτης, της Μεσαίας Κάψης, της Βίτωλης και της Αταλάντης. Διδάχτηκαν δεκάδες χοροί από διάφορα διαμερίσματα της πατρίδας μας. Με τη συνδρομή τη: τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΝΕΛΕ και του Συλλόγου Αγιωργιτών Λαμίας εξοικο­νομήθηκαν γνήσιες, πανάκριβες στολές και έτσι το συγκεκριμένο συγκρότημα απέκτησε την αυτοτέλεια του.
Ο σκοπός ύπαρξης του χορευτικού συγκροτήματος δεν ήταν μονάχα επιφανειακός, να μάθουν δηλαδή οι συμμετέχοντες απλά τα βήματα για να χορεύουν, αλλά εξυπηρετούσε ευρύτερους κοινωνικούς και λαογραφικούς στόχους.

Από εκδήλωση στη Βίτωλη
Στιγμιότυπα από εκδήλωση στην Οίτη
Στη γενέτειρα Ζιώψη
Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: