TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ρεμπέτικα Κατοχής

«Ρεμπέτικα Κατοχής» στο Πλατύστομο
(27 Οκτωβρίου 2012)
(του Μπάμπη Μώκου)
 
Μέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για προπάτορες ήρωες, απλούς ανθρώπους, μαχητές για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια. Μέρα θύμησης και αναφοράς σε  αγώνες του απλού λαού ενάντια  στον αισχρό-κυνικό κατακτητή. ΟΧΙ. Απαρχή ανεπανάληπτης εθνικής εγρήγορσης και θυσίας διάρκειας τεσσάρων χρόνων, όσο και η κατοχή.

Μέρα, εκτός των άλλων, απότισης ελάχιστης τιμής σε δημιουργούς ρεμπέτες που από τη θέση τους, με τα τραγούδια τους ενθάρρυναν, δίνοντας κουράγιο στον Έλληνα φαντάρο του Αλβανικού Μετώπου, στον  απλό  τότε  ταλαιπωρημένο - πεινασμένο  της πρωτεύουσας αλλά  και της υπόλοιπης πατρίδας μας.

Τιμή στους Μιχ. Γενίτσαρη, Μπαγιαντέρα, Β. Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Ι. Παπαιωάννου, Γ. Μητσάκη κ.α. που με στίχους και τραγούδια τους, άλλοτε σκωπτικά για  τον κατακτητή, άλλοτε χρονογραφικά της εποχής και άλλοτε τραγούδια που ενέπνεαν θάρρος και αισιοδοξία, κεντώντας με τα... τέλια τους προσμονή για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

Ήταν και ο λόγος που χθες βράδυ (27-10-2012), με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατυστόμου, μαζευτήκαμε στην αίθουσα του Συλλόγου, δίνοντας - παίζοντας και τραγουδώντας - σχηματοποιώντας  σαν ενότητα μια παράσταση με τίτλο "Ρεμπέτικα της Κατοχής". Ο κόσμος στην κατάμεστη αίθουσα συγκινήθηκε, φχαριστήθηκε και ξαναθυμήθηκε την ιστορία μας. Φυσικά κι εμείς που με  κόπο στήσαμε  αυτή την εκδήλωση. Οι συντελεστές: Κώστας Ευθυμίου, Μπάμπης Μώκος, Κατερίνα Καραδήμα,  Άγης Αργύρης, ο Φώτης  και η Αγάπη. Και του ...χρόνου!..

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου                                                    

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Να είστε πάντα καλά όλοι σας.
Ειδικά ο Γενίτσαρης ήταν "ο μέτρ του είδους" όσον αφορά τα ρεμπέτικα εκείνης της περιόδου.

Τακης είπε...

Φίλτατε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη σ' ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή που επιδεικνύεις κάθε φορά στα θέματα του "Φθιωτικού Τυμφρηστού" και για τις σοφές κρίσεις σου!