TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

"Αναζητώντας ίχνη του ομηρικού Αχιλλέα στην κοιλάδα του Σπερχειού"

«Αναζητώντας ίχνη του Ομηρικού Αχιλλέα
στην κοιλάδα του Σπερχειού»

     Με την ευκαιρία πραγματοποίησης του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Ομηρικό Αχιλλέα στη Λαμία 20 & 21 Ιουνίου 2014 υπενθυμίζουμε την έκδοση του εικονιζόμενου σχετικού βιβλίου.

Έργο συλλογικό. Συγγραφείς:   Αδάμης Ευθύμης, φιλόλογος-αρχαιολόγος, Ευθυμίου Τάκης, δάσκαλος και Κανέλλος Βασίλης, δάσκαλος. Σελ. 256. Εκδόθηκε το 2006 από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Πτελέας, υπό την αιγίδα των εκδόσεων της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας. Οι συγγραφείς συμμετέχουν στο "Συμβούλιο του Αχιλλέα" που διοργανώνει το Συνέδριο και ο εκπρόσωπός τους Κανέλλος Βασίλης θα εισηγηθεί το θέμα: "Αχιλλέας και Σπερχειό".

Πρόκειται για μια τολμηρή θεώρηση της ιστορικότητας του ομηρικού Αχιλλέα και του εντοπισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Φθίας, που συνδέεται στενά με την κοιλάδα του Σπερχειού. Στο βιβλίο αυτό η κοιλάδα του Σπερχειού, πλούσια σε ιστορία και άφθονα λείψανα του παρελθόντος, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συγγραφέων και μέσα από τη διερεύνηση των φιλολογικών πηγών και των μύθων πετυχαίνουν να φωτίσουν το σκοτάδι της ελληνικής προϊστορίας για το άγνωστο βασίλειο του Πηλέα. Βασικός προσανατολισμός των συγγραφέων είναι ο έλεγχος των εντοπισμών που πρότεινε η μεταγενέστερη του Ομήρου γραμματεία η οποία μετατοπίζει τα τοπωνύμια, στηριγμένη στη συνήθη πρακτική «οικειοποίησης ομηρικών τίτλων» για πολιτικές σκοπιμότητες… Η σύνδεση της ρίζας των Ελλήνων με την κοιλάδα του Σπερχειού αποτελεί μια ρεαλιστική προσέγγιση που τεκμηριώνεται στον Όμηρο, συνδέεται με τους δεσμούς των Ελλήνων, τις Αμφικτιονίες, αλλά και υποστηρίζεται ισχυρά από τη φιλολογική παράδοση και τους μύθους.
Είναι μια πρότυπη, πολύχρονη έρευνα που βοηθά τον αναγνώστη να αφουγκραστεί ένα άπιαστο όνειρο, να περιπλανηθεί σ’ ένα μυστήριο, στο χωροχρόνο του ηρωικού Αχιλλέα και να υποδείξει τον τρόπο κάθε προαρχαιολογικής έρευνας. Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος, που όμως περικλείει τη δύναμη του μυθιστορήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: