TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Αχιλλέα το φυτό

ΑΧΙΛΛΕΑ Η ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΟΣ
[Το φυτό του ομηρικού Αχιλλέα]

Η ιστορία & οι μύθοι της Αχιλλέας

Αχιλλέα (Achillea millefolium) Η αχιλλέα γνωστή και ως χιλιόφυλλο, αγριαψιθιά, πέλινο, πισιδιά, σεμεσάντο, συμηλούδι και λάζαρος γιατί με τα λουλούδια της στολίζονται τα παιδιά που ψάλλουν για το Λάζαρο στα χωριά το Μεγάλο Σάββατο (Αγγλικά: Yarrow, Milfoil, Nosebleed, Herb militaris, Soldier's woundwort, Thousand leaf, Thousand seal, Field hop, Old man's pepper) αριθμεί περισσότερα από 120 είδη και το σημαντικότερο είναι Achillea millefolium (Αχιλλέα η χιλιόφυλλη), που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Asteraceae).
Είναι ένας πολυετής αειθαλής θάμνος που κάθε χρόνο ανθίζει και έχει ύψος 20-80cm, έχει έρπον διακλαδισμένο ρίζωμα, με ρόδακα φύλλα στη βάση και απλά ανθοφόρα στελέχη. Από τα στελέχη της Αχιλλέας προβάλουν αναρριχητικά κλαδάκια, λευκής χροιάς, χωρίς φύλλα που καταλήγουν σε διακλαδώσεις και σχηματίζουν νέα στελέχη. Τα φύλλα έχουν πράσινο-μπλε χρώμα και μοιάζουν με χτένες δηλαδή δίπτερα και κάπως τριχωτά. Τα άνθη είναι ακτινωτά σαν ομπρέλες συνήθως άσπρα έως τριανταφυλλί και έχουν το σχήμα μικρής μαργαρίτας διαμέτρου 1cm. Βρίσκεται στις άκρες των δρόμων, σε ακαλλιέργητες περιοχές και βοσκότοπους μέχρι το υψόμετρο των 2.700m. Συναντάται στην Ελλάδα αυτοφυής κυρίως σε δάση και βοσκοτόπια. 

Η επιστημονική της ονομασία δόθηκε από τον Λινναίο αλλά στη πραγματικότητα το πήρε από τον ήρωα Αχιλλέα, που κατά το θρύλο λέγεται ότι φύτρωσε από τη σκουριά, που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του στον Τρωικό πόλεμο. Με βάση έναν άλλο μύθο όταν εκείνος πληγώθηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη κλαίγοντας, του έδωσε την Αχιλλέα για αυτό και ονομάζεται το «Δάκρυ της Αφροδίτης», το «χαμόγελο της Αφροδίτης». Ακόμα λέγεται πως οι Δρυίδες της έδωσαν πολλές ιερές δυνάμεις και την χρησιμοποιούσαν για να προβλέψουν τον καιρό. Οι αρχαίοι Κινέζοι πρόλεγαν το μέλλον σε μια τελετή που περιγράφεται στο Ι Τσιγκ - το βιβλίο των χρησμών, γνωστό ως Χρησμός με βλαστό Αχιλλέας. Πολλές λαϊκές παραδόσεις δίνουν στην Αχιλλέα πολλές ισχυρές και μαγικές δυνάμεις και την αφιερώνουν στον άγιο Ιωάννη το βαπτιστή. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι μάγισσες στα μαγικά φίλτρα που έφτιαχναν και έπαιρνε την ονομασία «παιχνίδι του διαβόλου» όπου φαίνεται πως η Αχιλλέα σχετίζεται με κακά πνεύματα. Τα παλιά χρόνια ο κόσμος σεβόταν τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αχιλλέας γι’ αυτό και την αποκαλούσε «το ιώδιο των αγρών». Τον Μεσαίωνα έτριβαν λίγο από τα φύλλα της Αχιλλέας για να σταματήσουν την ρινορραγία αλλά και για να σταματήσουν ημικρανίες από την υπέρταση που προκαλούσαν ρινορραγία γαργαλώντας τις εσωτερικές μεμβράνες της μύτης με ένα φύλλο. Ο Διοσκουρίδης (1ος μ.Χ. αιώνας) την χρησιμοποίησε σαν αιμοστατικό και οι Ινδιάνοι της Αμερικής εκτιμούσαν την ικανότητα να γιατρεύει πληγές και τραύματα. Στην Ιρλανδία το 19ο αιώνα πίστευαν πως η Αχιλλέα έφερνε καλοτυχία επειδή ήταν το πρώτο φυτό που έκοψε ο Ιησούς όταν ήταν παιδί. Σύμφωνα με λαϊκή πεποίθηση, όποιος έβλεπε όνειρο να μαζεύει Αχιλλέα για να θεραπεύσει κάποιον, σύντομα θα μάθαινε ευχάριστα νέα.


Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: