TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Το Μουσείο Ελεύθερνας Κρήτης

Ελεύθερνα / Το νέο μουσείο της Κρήτης που «επαληθεύει τον Όμηρο»

 
"Τέλειο στη λεπτομέρειά του. Μουσείο Κιβωτός". Έτσι χαρακτηρίζεται ήδη το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου του νησιού αυτό στην Ελεύθερνα που στεγάζει τα διάσημα ανά τον κόσμο αρχιολογι΄κά ευρήματα των τελευταίων τριάντα ετών.
Είναι το όραμα, το πεισμώδες όραμα και η εξαντλητική εργασία του Νίκου Σταμπολίδη αυτή που ενεργοποίησε θεούς και δαίμονες (παραγωγικούς δαίμονες) για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μουσείο. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από το 1986 που βρέθηκε στο χώρο ως σήμερα, ανέσκαπτε, ανέλυε, διαφύλασσε και κυρίως συνέθετε με σαφήνεια, πίστη και γνώση την πραγματική, γοητευτική αφήγηση της Ελεύθερνας, στο νομό Ρεθύμνου.
Αναπαράσταση της πυράς και της ταφής του Πάτροκλου με τη συμβολή του Αχιλλέα: Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει βέβαια και η τρίτη αίθουσα που είναι αφιερωμένη στις περίφημες νεκροπόλεις της Ελεύθερνας, όπου εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου. Εδώ ο επισκέπτης θα δει τη μοναδική ταφική πυρά πολεμιστή, που έδωσε το έναυσμα για να μελετηθεί διαφορετικά από τους επιστήμονες η περιγραφή του Ομήρου για τις ταφικές πυρές. Μέσα στην αίθουσα υπάρχει αναπαράσταση της πυράς, σε παραλληλισμό με την ταφή του Πάτροκλου, όπου ο Αχιλλέας είχε σκοτώσει 11 Τρώες -σύμφωνα με τον Όμηρο. Έτσι και σε αυτή την πυρά του πρίγκιπα-πολεμιστή της Ελεύθερνας είχε εκτελεστεί ένας αιχμάλωτος, κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την περιγραφή του Ομήρου. Άλλωστε όπως είπε χαριτολογώντας ο αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης, ο Όμηρος είναι το brand name του μουσείου.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: