TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Γιάννης Φραγκίστας



ΕΝΑΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΗΡΩΑΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ (1776-1856)
το πρωτοπαλίκαρο του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ
[Του Γιάννη Μάκκα]

Σπάνια ελαιογραφία του 19ου αιώνα του Αγραφιώτη οπλαρχηγού Γιάννη Φραγκίστα (χειρ Γ. Δημητριάδη, Λαμία 1850), που έφερε κυριολεκτικά στο φως ο φίλος μου συμπατριώτης Μεγαλοβραγγιανίτης γιατρός Κ. Τσιώλης, που η υπομονή και επιμονή του τον ανέδειξαν σε ένα μεγάλο ερευνητή θεμάτων της πατρώας γης μας. Τον ευχαριστούμε και πιστεύουμε ότι θα είναι άξιος συνεχιστής του Π. Βασιλείου και Δ. Σταμέλου, είμαστε σίγουροι φίλε, Κώστα !
Να σημειώσω ότι στον Κώστα οφείλουμε όλα όσα βρήκε για τους απογόνους του Φραγκίστα, που σύντομα θα αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Απλώς να διευκρινίσουμε ότι επισκεπτόμενος τη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη ανακάλυψε θησαυρό για το συγκεκριμένο θέμα του αγραφιώτη αυτού κλέφτη.  
Γέννημα της Φραγκίστας Αγράφων Ευρυτανίας ο ηρωικός αυτός κλέφτης, που μετά το θάνατο του αρχηγού του, συνέχισε τον αγώνα κατά του Οθωμανικού ζυγού μαζί με το άλλο πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, διακρίθηκε σε όλες τις μάχες. Τα βαρύτιμα όπλα του και το τηλεσκόπιο που του χάρισε ο Καραϊσκάκης(δώρο, παλαιότερα, του Κατσαντώνη στον Καραϊσκάκη), τα δώρισε ο γιος του Επαμεινώνδας στο Εθνολογικό Μουσείο. 
Είχε σύζυγο την αδελφή του γερουσιαστή Δημ. Χατζίσκου και απέκτησε 2 γιους τον γνωστό δικηγόρο που έγραψε τη βιογραφία του Κατσαντώνη το 1862 και τον Χαράλαμπο.
Μετά την απελευθέρωση, το 1828 εγκαταστάθηκε στην Αγ. Τριάδα Ευρυτανίας, όπου απέκτησε κτηματική περιουσία και διατηρούσε ποίμνια πάνω από 500 πρόβατα. Στα μέσα του 19ου αιώνα κάηκε το σπίτι του και ολόκληρη η οικογένεια μετέβη στη Λαμία, όπου διέμενε αρκετό χρόνο και μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.
Στο Γιάννη Φραγκίστα χρωστάμε ευγνωμοσύνη, εκτός από τη συμβολή του στους αγώνες του Έθνους και για τη βιογραφία του λαοαγάπητου ηρωικού κλέφτη των Αγράφων, που έγραψε ο γιος του Επαμεινώνδας βάσει των διηγήσεών του !
(Η φωτο είναι από "Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας», όπου γράφει ο Κ. Τσιώλης)

Πηγή: Facebook ioannis Elatos Makkas
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: