TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η σχολική ζωή

H σχολική ζωή στον Άγιο Γεώργιο

[Του Τάκη Ευθυμίου]

   
Το επιβλητικό κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου το 2010.


      Στο νεόκτιστο οικισμό του Αγίου Γεωργίου το πρώτο Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε το έτος 1910, χωρίς να διέθετε δικό του διδακτήριο, αλλά φιλοξενούταν εδώ κι εκεί. Αργότερα, στεγάστηκε σε κτίριο ιδιοκτησίας Δημητρίου Καρκάνη που βρισκόταν στο σημερινό προαύλιο της εκκλησίας.


      Το 1931 παραπλεύρως από το αναφερθέν, ανεγέρθηκε νέο κτίριο από το Υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες του Σχολείου. Το 1956, το Δημοτικό Σχολείο μεταστεγάστηκε στο νεόδμητο διδακτήριο που προοριζόταν για στέγαση του προς ίδρυση Γυμνασίου και το παλιό χρησιμοποιήθηκε ως μαγειρείο για τα μαθητικά συσσίτια. Κατόπιν, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ερειπώθηκε.

      Στη θέση του οικοδομήθηκε το σημερινό, σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1971, απαλλάσσοντας τους μαθητές από το βραχνά του απογευματινού ωραρίου που αναγκάζονταν, λόγω έλλειψης αιθουσών, να εφαρμόζουν εναλλάξ με τους μαθητές του Γυμνασίου. Κατά διαστήματα ευπρεπιζόταν και σήμερα εμφανίζει αξιοζήλευτη όψη και λειτουργικότητα, διαθέτοντας σύγχρονες υποδομές και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

      Στο Νεοχωράκι λειτούργησε από το 1931 έως το 1976 μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Το υπάρχον διδακτήριο κτίστηκε το 1935. Πριν στεγαζόταν στο χάνι του Στόκα. Σήμερα, υπάρχουν σκέψεις και προθέσεις να στεγάσει κάποιο Μουσείο.

      Οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου, πάντα ανήσυχοι και φιλοπρόοδοι, αισθάνθηκαν την ανάγκη ίδρυσης Γυμνασίου όπου θα στεγάζονταν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες δεκάδων νέων της περιοχής μας, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ύστερα, μάλιστα, από τα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια.

      Η κινητοποίηση αξιολογότατων ατόμων της εποχής εκείνης, όπως του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ευαγγέλου Καλαντζή, του Αλέξανδρου Θεοδοσόπουλου, προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α, του Ντίνου Θεοδοσόπουλου, στελέχους του Υπουργείου Παιδείας και τόσων άλλων, απέδωσε καρπούς. Η ενορία του Αγίου Νικολάου Ζιώψης επιτέλεσε θεάρεστο έργο, παραχωρώντας δωρεάν ένα μεγάλο κτήμα στην ανατολική συνοικία.

      ’μεσα, ξεκίνησαν οι προσφορές και οι κρατικές ενισχύσεις για την ανέγερση του διδακτηρίου με μηχανικό το Ζορμπά, πρωτομάστορα τον άριστο κτίστη Βαγγέλη Υφαντή και ντόπιους εργάτες.

      Έτσι ολοκληρώθηκε το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα με ατόφια φυσικά υλικά, πέτρα, ξύλο και κεραμίδια που και σήμερα εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και το σοφό προσήλιο προσανατολισμό του.

      Η ίδρυση του πολυπόθητου Γυμνασίου, το 1961, ήταν πλέον γεγονός με την υπ’ αριθμ. 99770/20-9-61 Υπουργική απόφαση και Φ.Ε.Κ 332 τεύχος 2ο. Τριτάξιο στην αρχή, λειτούργησε ως παράρτημα του Γυμνασίου Σπερχειάδας και πλήρες εξατάξιο από την περίοδο 1972-76, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια καρποφόρα πνευματική πορεία. Η μεταρρύθμιση του 1976 θα φέρει το διαχωρισμό Γυμνασίου -Λυκείου. Στο διδακτήριο αυτό, τον πνευματικό ναό της περιοχής μας, είχαν την τύχη να φοιτήσουν μαθητές από την ευρύτερη επικράτεια, διότι είχε αποκτήσει ξακουστή φήμη για το άριστο διδακτικό προσωπικό, που διέμενε μόνιμα στο χωριό μας, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλέον, κίνητρο αποτέλεσε και η λειτουργία του Κέντρου Νεότητας, το οποίο εξυπηρετούσε τους άπορους μαθητές σε σίτιση.

      To 1960 στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου διοργανώνονταν περιφερειακοί αθλητικοί αγώνες με την επωνυμία: «Τυμφρήστια». Ήταν το αθλητικό και κοινωνικό γεγονός για την κλειστή κοινωνία του Αη Γιώργη. Ήταν μια αθλητική γιορτή όπου φιλοξενούνταν και συναδελφώνονταν μαθητές και κάτοικοι του Φθιωτικού Τυμφρηστού.
    
Στιγμιότυπα από τα «Τυμφρήστια».

      Στη δεκαετία 1972-82 προστέθηκαν τρεις σύγχρονες βοηθητικές αίθουσες, που λειτούργησαν ως αναγνωστήριο και γυμναστήριο. 
      Το σχολικό έτος 2011-2012 το Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίου Γεωργίου σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψεις ικανού αριθμού μαθητών και μαζί  του ψυχοραγεί πλέον ολόκληρος ο Φθιωτικός Τυμφρηστός. Τέλος εποχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: