Ο ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
[Επιμέλεια: Τάκης Ευθυμίου]
Ενάμιση αιώνα μετά τη θυσία του Λεωνίδα, οι Θερμοπύλες ξανάγιναν θέατρο πολέμου, αυτή τη φορά ανάμεσα σε Έλληνες. Ήταν το 323 π.Χ. και ήταν η χρονιά που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος στη μακρινή Βαβυλώνα. Η αναγγελία του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στις ελληνικές πόλεις.
Ο φανατικός πολέμιος των Μακεδόνων, Δημοσθένης, ήταν εξόριστος από την Αθήνα. Όμως, το αντιμακεδονικό μέτωπο είχε αρχηγούς τον Υπερείδη και τον Λεωσθένη που θεώρησαν την ευκαιρία χρυσή: στην Εκκλησία του Δήμου αγόρευσαν υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει η ώρα η Αθήνα και η Ελλάδα όλη να απαλλαγούν από τους Μακεδόνες. Ο γέρος αρχηγός της μερίδας που ήθελε διατήρηση της ειρήνης, Φωκίων, ήταν ανήμπορος να αναστρέψει το κλίμα. Με ψήφισμα της, η Εκκλησία του Δήμου αποφάσισε πόλεμο. Ο Λεωσθένης ορίστηκε στρατηγός. Αιτωλοί, Αχαιοί, Αρκάδες και Κορίνθιοι έσπευσαν να συμπολεμήσουν.
Στις Θερμοπύλες, μαζεύτηκε στρατός 30.000 ανδρών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και 8.000 μισθοφόροι που ο Λεωσθένης είχε στρατολογήσει ξοδεύοντας πενήντα τάλαντα. Με στρατό 13.000 πεζών και εξακοσίων καβαλάρηδων, ο Αντίπατρος εκστράτευσε από τη Μακεδονία με πρόθεση να καταστείλει την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα.
Η μεγάλη μάχη έγινε στην Ηράκλεια των Θερμοπυλών, κοντά στον μετέπειτα Μώλο. Νίκησαν οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοι τους. Ο Αντίπατρος υποχώρησε στη Λαμία και οχυρώθηκε εκεί. Ο πόλεμος που συνεχίστηκε ονομάστηκε Λαμιακός. Ο Λεωσθένης πολιόρκησε τη Λαμία αλλά σε μια μάχη σκοτώθηκε. Οι Αθηναίοι εξέλεξαν νέο στρατηγό τον Φωκίωνα που αποποιήθηκε το αξίωμα. Ανέλαβε ο Αντίφιλος. Όσο να γίνουν όλα αυτά, η πολιορκία είχε χαλαρώσει, ενώ αρκετοί από τους συμμάχους τα είχαν παρατήσει και είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Και από τη Φρυγία της Ασίας επερχόταν ο Λεοννάτος με ενισχύσεις.
Ο Αντίφιλος προχώρησε στη Θεσσαλία με σκοπό να τον ανακόψει. Δόθηκε φοβερή μάχη ιππικού, στην οποία ο Λεοννάτος σκοτώθηκε. Όμως, το πεζικό του, περίπου 20.000 άνδρες, προχώρησε ανενόχλητο κι έφτασε στη Λαμία όπου ενώθηκε με τις δυνάμεις του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος πραγματοποίησε έξοδο, ενώ από την Ασία κατέφθαναν και οι δυνάμεις του Κρατερού. Η νέα μεγάλη μάχη δόθηκε στην Κρανώνα της Θεσσαλίας. Ήταν το 322 π.Χ. και οι Αθηναίοι με τους συμμάχους υπέστησαν οδυνηρή ήττα. Οι πολλοί έφυγαν. Έμειναν να συνεχίσουν τον πόλεμο οι Αθηναίοι και οι Αιτωλοί. Ο Αντίπατρος πέρασε τις Θερμοπύλες κι έφτασε στη Θήβα.
Στη θάλασσα, ο αθηναϊκός στόλος νικήθηκε από τα 240 μακεδονικά πλοία που ναυαρχούσε ο Κλείτος. Οι Μακεδόνες έκαναν απόβαση στην Αττική αλλά ο Φωκίων τους αντιμετώπισε νικηφόρα και τους εξανάγκασε να φύγουν. Όμως, στη Θήβα στάθμευε απειλητικός ο Αντίπατρος. Ως πολιτικά φίλος των Μακεδόνων, ο Φωκίων τον έπεισε να μην εισβάλει στην Αθήνα.
Οι όροι του ήταν βαρείς: οι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν τα πολιτικά δικαιώματα όσων είχαν εισόδημα κάτω από 2.000 δρχ. (επιβολή τιμοκρατικού πολιτεύματος), να δεχτούν μακεδονική φρουρά στη Μουνιχία και να πληρώσουν τα έξοδα του πολέμου. Ίμβρος, Λήμνος, Σκύρος και Σάμος αφαιρέθηκαν από την αθηναϊκή ηγεμονία. Η απαίτηση του Αντίπατρου να του παραδοθούν οι Δημοσθένης, Υπερείδης και άλλοι αντιμακεδόνες απορρίφθηκε. Η συνθήκη υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 322 π.Χ.
Ο Αντίπατρος εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβει τους αρχηγούς του αντιμακεδονικού μετώπου. Ο Δημοσθένης πρόλαβε και αυτοκτόνησε (322 π.Χ.). Όλοι οι άλλοι συνελήφθησαν στην Πελοπόννησο και εκτελέστηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου