TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ο Καραϊσκάκης στα Πουγκάκια

Ο Καραϊσκάκης στα Πουγκάκια
του Βασίλη Κανέλλου

 Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου, ο Καραϊσκάκης, βαριά χτυπημένος από το «χτικιό», τη φυματίωση, κατέφυγε στο Μοναστήρι της Παναγίας στον Προυσό για να συνέλθει λίγο από την αρρώστια που τού 'τρωγε τα σωθικά.
Εκεί, κάποια στιγμή ο υπασπιστής του Τσιάγκας, κατά τον Κασομούλη, του είπε: «Καπετάνιε μου, θα σε πάρω εγώ και θα σε πάω σ' έναν τόπο που δεν τον φτάνουν οι Οθωμανοί, Απαγκάκια τον λένε τον τόπο εκείνον, απάγκιο είναι.
Εκεί οι τσοπαναραίοι θα σου δώσουν μέλι, γάλα, βούτυρο και τυρί να ‘γειάνεις, για το καλό του γένους μας, Καπετάνιε μου».
Έτσι και έγινε. Τον πήραν τέσσερα παλικάρια του σε φορείο (καζάκα) και μετά από πορεία τριάντα χιλιομέτρων τον μετέφεραν στα Απαγκάκια. Έγειανε, σηκώθηκε στα πόδια του, γύριζε όλον τον τόπο και τον περπατούσε τη νύχτα, καλύτερα απ’ ό,τι τη μέρα. Ήρθε σε επαφή με τους καπεταναίους που λημέριαζαν στα κατσάβραχα της Ευρυτανίας και με άλλους οπλαρχηγούς. Όλοι μαζί τον Ιούλιο του 1826 συντρίψανε στην Άμπλιανη τους Τούρκους που κατέβαιναν να καταπνίξουν την Επανά­σταση στην Ανατολική Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους 3.000 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: