TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Α τ α λ ά ν τ η ς
(Πηγή: Δήμος Αταλάντης)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης στεγάζεται από το 1998 στο κτήριο του παλαιού Γυμνασίου Αταλάντης. Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παραχωρήθηκε από τον Δήμο στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων των ανασκαφών στην πρώην επαρχία Λοκρίδας. Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή περιελάμβανε την Ανατολική Λοκρίδα, τη Βορειοανατολική Φωκίδα και μικρό τμήμα της αρχαίας Βοιωτίας.

Πριν την ίδρυση της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1973, η Ανατολική Λοκρίδα και η Βορειοανατολική Φωκίδα ήταν σχεδόν άγνωστες αρχαιολογικά και πληροφορίες για την ιστορία τους αντλούσαμε μόνο από την αρχαία ελληνική γραμματεία και τις επιφανειακές αρχαιολογικές ενδείξεις. Οι ανασκαφές των τελευταίων 35 ετών συνέβαλαν αποφασιστικά στην ταύτιση πολλών αρχαίων πόλεων, ενώ παράλληλα έφεραν στο φως νέες αρχαιολογικές θέσεις και πλούτισαν τις γνώσεις μας σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Αντιπροσωπευτικό αρχαιολογικό υλικό από αυτές τις έρευνες εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν το διάστημα από την Νεολιθική εποχή μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα.
Οι εκθεσιακοί χώροι περιλαμβάνουν το προαύλιο, το διάδρομο και τις τρεις συνεχόμενες από Α-Δ αίθουσες του κτιρίου.
Στο προαύλιο εκτίθενται διάφορα λίθινα αντικείμενα και στο διάδρομο κυρίως επιτύμβιες στήλες. Η ανατολική αίθουσα περιλαμβάνει ευρήματα Νεολιθικής εποχής (6500-3200 π.Χ.) καθώς και ευρήματα των τριών φάσεων της εποχής του Χαλκού (3200-1100 π.Χ.), Πρωτοελλαδικής, Μεσοελλαδικής και Υστεροελλαδικής (Μυκηναϊκής) περιόδου. Στην κεντρική αίθουσα τα εκθέματα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τον 11ο αι. π.Χ. μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους. Στην δυτική αίθουσα εκτίθενται ευρήματα Ρωμαϊκής περιόδου και σε θεματικές ενότητες εργαλεία και δείγματα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οικοδομικά στοιχεία και υλικά, λίθινα βαριά εργαλεία, λίθινες άγκυρες κ.ά. Ξεχωριστές ενότητες είναι αφιερωμένες στη γυναίκα, το παιδί και τον θάνατο.
Το  Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης συμμετέχει σε όλες τις πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση ξεναγήσεων σε σχολικές ομάδες και στο ευρύ κοινό καθώς και με την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: