TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Πέθανε ο δάσκαλος...

"Πέθανε ο δάσκαλος…πέθανε το βιβλίο…"
[Πως φθάσαμε ως εδώ]

Προφητική διδασκαλία του φιλόσοφου 
Δημήτρη Λιαντίνη


Πηγή: Πηγή: http://www.liantinis.org
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου 

2 σχόλια:

Μυρτώ Υφαντή είπε...

Την προφητεία του αυτή, ο Λιαντίνης την είχε γράψει και στο γράμμα που άφησε στην κόρη του, Διοτίμα, πριν "φύγει". Φαίνεται πως τον απασχολούσε ιδιαιτέρως η αδικία αυτή, που έβλεπε να καταφτάνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Με την απόφασή του να πεθάνει, ήθελε να αλλάξει κάτι, να ταρακουνήσει τα νερά, να διαμαρτυρηθεί στην καταστροφή που έβλεπε να πλησιάζει απειλητικά. Είτε συμφωνεί κανείς με την ενέργειά του, είτε όχι, ασφαλώς και δεν επρόκειτο για έναν τρελό, όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν. Προσωπικά, δεν είχα ακούσει ποτέ για εκείνον και το έμαθα φέτος. Όταν έψαξα κι εν τέλει έμαθα κάποια πράγματα για αυτόν, αισθάνθηκα άσχημα που δεν τον γνώριζα. Νομίζω λοιπόν, πως δε χρειαζόταν να πεθάνει για να τον μάθουν κι άλλοι. Θα έπρεπε να έχει αναγνωριστεί περισσότερο και προηγουμένως. Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας, κάπως έτσι γίνεται. Συγχαρητήρια λοιπόν, που προβάλατε την προφητική του διδασκαλία. Είναι κάποια πράγματα που μας ταρακουνούν και καλό είναι να τα θυμόμαστε ή αν δεν τα ξέρουμε, τέτοιες αναρτήσεις, να γίνονται αφορμή για έρευνα. Να είστε καλά!

Τακης είπε...

Αγαπητή Μυρτώ,
σε χαίρομαι και σε συγχαίρω για τον προβληματισμό της σκέψης σου και το αλάνθαστο κριτήριό σου για το φιλόσοφο Λιαντίνη.
Ο Λιαντίνης υπήρξε, για λίγο, δάσκαλός μου στις σπουδές εξομοίωσης του Παιδαγωγικού μου Πτυχίου στη Λαμία. Έτσι, είχα την τύχη να απολαύσω τη διδασκαλία του, «περί παντός επιστητού», που ήταν συγκλονιστική. Συγκλονίστηκα, επίσης, συθέμελα όταν διάβασα το «ΓΚΕΜΑ» του που μας χάρισε και όπου εκεί προβλέπει τον ξεπεσμό του σύγχρονου πολιτισμού. Υπήρξε μέγας αρνητής, αλλά και ανυποχώρητος υποστηρικτής των ιδεών του.
Διαφωνώ με τον τρόπο «αναχώρησής» του, τον θεωρώ όμως ως τον κορυφαίο νεοέλληνα φιλόσοφο!
Για το γράμμα προς την κόρη του «Διοτίμα» και τη διάλεξή του προς τους στρατιωτικούς γιατρούς καθώς και για τον ενσυνείδητο χαμό του θα αναρτήσω σύντομα σχετικό ηλεκτρονικό υλικό.
Να είσαι πάντα καλά. Ελπίζουμε σε σας τους νέους μας, με σύνεση και δουλειά να αλλάξετε τη σαθρή κοινωνία, που εμείς οι παλιότεροι δημιουργήσαμε και που έχουμε τρομερή ευθύνη γι’ αυτό! Είναι αργά, πλέον, να επανορθώσουμε μόνοι μας!