TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μουσείο "Θεοδωράκη" στη Λαμία

Μουσείο «Μίκη Θεοδωράκη» με πίνακες 
του  Ευθύμιου Βαρλάμη στη Λαμία

Πίνακας του Ευθύμη Βαρλάμη με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στη Λαμία, στις 2 Ιουλίου 2012, με πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων και παρουσία πολλών επισήμων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου ο καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης  μίλησε για  το όραμα του,  και παρουσίασε ένα   δείγμα από  τις ιδέες του  για το «Μουσείο Θεοδωράκη»  και την  έκθεση  «ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» που θα παρουσιασθεί το Σεπτέμβριο του 2012 στις  Θερμοπύλες. Πρόκειται για ένα  πολυθέαμα όπου συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερο τρόπο η μουσική του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τους πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησε ο γνωστός ζωγράφος στους οποίους απεικονίζει  τον Μίκη Θεοδωράκη με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. 

Η  Έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία στην περιοχή του Μουσείου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», μια ιδέα του Ευθύμιου Βαρλάμη η οποία πέραν της Πολιτιστικής υπόστασης, μπορεί να  βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο   ίδιος ο καλλιτέχνης,   «η Ελλάδα μπορεί πάλι να βρεθεί με περηφάνια στη διεθνή αγορά. Και η  καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σήμερα μας χλευάζουν  είναι όταν  εμφανιζόμαστε με ιδέες για  αντικείμενα που πηγάζουν από τον πολιτισμό μας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο με βαθιές ρίζες».

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδω-ράκης  σε επιστολή του (1/7/12) που έστειλε προς το Δήμαρχο και τους κατοίκους της Λαμίας δηλώνει «ευτυχής που χάρη στον υπέροχο Βαρλάμη θα είναι για πάντα κοντά μας». Όπως αναφέρει στην επιστολή του,    ένα στοιχείο που ενώνει τον ίδιο με τον ζωγράφο Βαρλάμη   είναι η κυριαρχία της «ελληνικότητας», που χαρακτηρίζει όχι μόνο το έργο αλλά και τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή, με μια λέξη το «είναι» μας. Αναφερόμενος στην έκθεση ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει: «Το Ωραίο και το Αληθινό είναι τα  δυο στοιχεία που από τον Όμηρο ως τον Ελύτη σημαδεύουν την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες.  Και ήταν θέλημα θεού αυτό το Έργο να σταθεί φρουρός του  Ωραίου και του Αληθινού, στις Θερμοπύλες, για να τσακισθούν πάλι οι νεοβάρβαροι που μας απειλούν. Κι από δω να ξεκινήσει ξανά το Μήνυμα Ελπίδας σε όλη την Οικουμένη για τον  Άνθρωπο που σήμερα στενάζει και να του πει «Εσύ είσαι η  ωραιότερη δημιουργία του ωραιότερου  γνωστού μας Κόσμου που υπάρχει στο Σύμπαν. Από τις Θερμοπύλες και πάλι σου προσφέρουμε το όπλο να βγεις νικητής: Την ομορφιά!»
Ο Ευθύμης Βαρλάμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, η καταγωγή του πατέρα του όμως είναι από το Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας. Ο Βαρλάμης Ευθύμης (Μάκης) είναι πολυτάλαντος Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και παιδαγωγός, παγκοσμίως γνωστός. Δραστηριοποιείται στην Αυστρία όπου ίδρυσε ένα πρότυπο Μουσείο Τέχνης. Για την πόλη της Λαμίας θα είναι μεγάλη τιμή το όραμα του Βαρλάμη να γίνει πραγματικότητα! 

Επιμέλεια-Ανάρηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: