TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η "Αρζεντίνα"

                              Παλιά μουσικά στέκια της Λαμίας
Η «ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ»
του μπάρμπα-Αλέκου Νταρλαδήμα στο Παγκράτι
Από το βιβλίο του Μπάμπη Μώκου: «Ναι, είναι… παυσίλυπα…»

                                              
Στην «Αρζεντίνα» το 1968. Το γλέντι έχει ανάψει. Κάτω από τον φωνόγραφο στο βάθος ο Γιώργος ο Βελλής (Ρόττος), πιο κει  μια τραγουδίστρια, ο    Γιαννάκης ο Νταρλαδήμας και ο Ηλίας Μακρής. Δεξιά οι καλλιτέχνες.

«Η ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ». Του μπάρμπα Αλέκου του Νταρλαδήμα. Αργότερα του γιου του Γιάννη και σήμερα του εγγονού του Αλέξανδρου. Στην Πλα­τεία Παγκρατίου. Τη συγκεκριμένη ταβέρνα «φέρνω» ο υποφαινόμενος με νο­σταλγία. Παιδί τότε 16-17 χρονών, σαν μοναδικός «εγγράμματος» στη γειτονιά, έγραφα, κρατούσα το «ταμπλώ», δηλ. τους λογαριασμούς του μαγαζιού. Εκτός από τον μπάρμπα Αλέκο, σπουδαία τότε παρουσία, η γυναίκα του η κυρά-Ντία, ομορφογυναίκα, φίλη της μητέρας μου, πάντα με τον «καλό λόγο» στα χείλη και μεγάλη αγάπη προς όλους, ιδιαίτερα τότε σε μας χα παιδιά. Σοβαρή, οικογενει­ακή ταβέρνα με ζωή πάνω από 60 χρόνια (για πολλά χρόνια διέθετε ζωντανή μουσική). 

Στην "Αρζεντίνα" το 1966. Κάτω αριστερά ο Θανάσης Μπέσσας, κάποιοι φίλοι του και δεξιά ο Γιάννης Νταρλαδήμας. Πάνω αριστερά ο Μπάμπης Μώκος και δίπλα ο Ηλίας ο Μακρής, σήμερα σπουδαίος τραγουδιστής με μέντορα το Χρήστο Νικολόπουλο. Η κυρία που κρατάει αγκαλιά ο Γιάννης Νταρλαδήμας είναι η Ρίτα Σακελλαρίου.

Μεγάλες, κατά καιρούς, πιέννες και πελατεία...όλη τη Λαμία. Οι πελά­τες της εκλεκτοί και επώνυμοι. Βασικός θαμώνας κι εδώ ο μπάρμπα Θανάσης ο Τσαντήλας με τον κάποια εποχή συνεταίρο του Κλέαρχο (απέναντι από την ταβέρνα κατασκεύαζαν καροσσερί αυτοκινήτων), ο Γκίκας, ο Θανάσης ο Σαρηγιάννης, ο Μιχάλης ο Κουκουμπάνης, ο Φαρόπουλος, ο Τζιλαλής ο μηχανι­κός, σχεδόν όλοι οι γιατροί και οι δικηγόροι της πόλης κ.ά. Άλλοι θαμώνες ο Αλέκος και ο Γιάννης Αργυρίου με τον Μέλτο τον Ζαχαρή, καθώς και οι ποδο­σφαιρικές ομάδες «Παλλαμιακή», «Παμφθιωτικός» και «Ολυμπιακός Λαμίας», ύστερα από νίκες.
Έξω από την "Αρζεντίνα" το 1962. Στο βάθος ο μπάρμπα-Αλέκος ο Νταρλαδήμας ψήνει το αρνί. Κάθε μέρα το μαγαζί κατανάλωνε 10 σούβλες κοκορέτσι και σπληνάντερο.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: