TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το ταξί του Παπακώστα



Το θρυλικό ταξί του Τάκη Παπακώστα
και η σχολική εκδρομή
[Του Τάκη Ευθυμίου]
Το εικονιζόμενο ταξί ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στο χωριό μου, τον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας, στις 6 Ιανουαρίου 1956. Κάτοχός του ήταν ο Τάκης Φ. Παπακώστας. 

Ήταν πολυτελέστατο για την εποχή του, μάρκας CRYSLER,  διέθετε τρεις σειρές θέσεων και προερχόταν από την Ολλανδία. Ανήκε σε κάποια πρεσβεία και όταν υποχώρησε κάποιο φράγμα, τα νερά της θάλασσας το παρέσυραν στο βυθό. Όταν το ανέσυραν, πωλήθηκε σε κάποιον Έλληνα επιχειρηματία και από εκεί το προμηθεύτηκε ο Παπακώστας και το μετέτρεψε σε ταξί, με νόμιμο αριθμό επιβαινόντων οχτώ (8) άτομα. Βέβαια, αυτός ο αριθμός σπάνια τηρούνταν, όπως όλοι οι παλιότεροι γνωρίζαμε.

Ο αείμνηστος, πια, ταξιτζής μου διηγήθηκε κάποτε το εξής απίστευτο περιστατικό: Το 1960 μετέφερε σε εκδρομή στους Δελφούς τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρακίου με το δάσκαλό τους. Επιστρέφοντας στις στροφές του Καρανάσιου τους σταμάτησε για έλεγχο η τροχαία. Μετράει ο τροχονόμος τον αριθμό των επιβαινόντων μαθητών και δεν πιστεύει στα μάτια του! Τους βρίσκει δεκαοχτώ (18), δεκαεννιά (19) με το δάσκαλο και είκοσι (20) με τον οδηγό. Σταυροκοπιέται και παροτρύνει τον επικεφαλής να τους μετρήσει κι αυτός για επιβεβαίωση. Το κάνει και αρχίζει να σταυροκοπιέται κι αυτός. Τι να κάνουν; Απευθύνονται στον οδηγό και στο δάσκαλο και τους λένε ότι θα γράψουν την παράβασή τους επειδή κανένας δεν θα τους πιστέψει, γι’ αυτό τους συμβουλεύουν ν’ ακολουθήσουν έναν παράδρομο για επιστροφή και να μην περάσουν μέσα από την πόλη της Λαμίας και έχουν κι άλλα πλεξίματα.
Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά εκείνης της εποχής, λόγω της ανέχειας, ήταν λιγόσαρκα και στριμωγμένα χωρούσαν σ' ένα τέτοιο όχημα!!!

Οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Νεοχωρακίου με το δάσκαλό τους

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Βιβλίο του Νίκου Αντωνόπουλου: «Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδος-Ιστορία, Λαογραφία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: