TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ινδιάνοι Μακρακώμης

ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
[Από την Μαριάννα Τριανταφύλλου] 
 
Σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας εδώ η παρέλαση των αρμάτων δεν γίνεται την Κυριακή της Αποκριάς αλλά την Καθαρά Δευτέρα! Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Λαμία και συγκεκριμένα στη Μακρακώμη λαμβάνει χώρα ένα μάλλον ασυνήθιστο έθιμο για τα ελληνικά δεδομένα. Κι αυτό γιατί... Ινδιάνοι εμφανίζονται, χτίζουν τις καλύβες τους και διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους

Τι κάνουν  οι Ινδιάνοι;
Οι Ινδιάνοι ετοιμάζουν μέρες πριν την "καλύβα" τους και ανάβουν φωτιά που καίει. Εκεί θα συναντήσετε κάθε βράδυ μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν γεύματα μαγειρεμένα σε αυτήν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουν σε γλέντι. Σε αυτή την φωτιά καίγεται η "καλύβα" μετά το τέλος της παρέλασης των αρμάτων, την Καθαρά Δευτέρα. Το κάψιμο της καλύβας δεν σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού αλλά την κορύφωσή του, αφού τότε ξεκινάει και το ξέφρενο γλέντι στον κεντρικό δρόμο της πόλης που κρατάει συνήθως μέχρι αργά το βράδυ και τις περισσότερες φορές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πώς βρέθηκαν όμως οι Ινδιάνοι εκεί;
Όπως είπαν στο Athens Magazine οι διοργανωτές, οι "θρυλικοί" ινδιάνοι μετράνε 56 χρόνια, όταν μία παρέα με "αρχηγό" τον αείμνηστο Θεόδωρο Χειμώνα, ντύθηκε με αυτοσχέδιες στολές. Εμπνευστής και πρωτοπόρος ο Θεόδωρος Χειμώνας δημιούργησε, άθελά του μία παράδοση που φέτος μετρά σχεδόν 6 δεκαετίες ζωής και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Μπορεί οι Ινδιάνοι να αποτελούν παράδοση, όμως εννοείται πως στην παρέλαση παίρνουν και δεκάδες γκρουπ μεγάλων αλλά και μικρών με χιλιάδες συμμετοχές, καθώς και άρματα με θέματα που είτε είναι χιουμοριστικά είτε σχολιάζουν καυστικά την επικαιρότητα. Φέτος όπως μάθαμε οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: