TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αυτοθυσία αεροπόρου

Η αυτοθυσία του αεροπόρου Βασίλη Αλεξανδράκη
προκειμένου να σώσει την πόλη της Λαμίας το 1981
Στις 24 Μαΐου του 1981 στη Λαμία συνέβη ένα τραγικό περιστατικό. Ο ανθυποσμηναγός πιλότος Βασίλης Αλεξανδράκης από το Ηράκλειο της Κρήτης βρέθηκε πάνω από τη Λαμίας και το αεροσκάφος, ένα εκπαιδευτικό πολεμικό τύπου F-105, κινδύνεψε να πέσει μέσα στην πόλη. Ο πιλότος έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια να την αποτρέψει και προτίμησε την αυτοθυσία. Να παραμείνει στη θέση του και να οδηγήσει το αεροσκάφος σε αγροτική περιοχή κοντά στο λόφο του Προφήτη Ηλία.
Η αυτοθυσία του απέτρεψε τεράστια συμφορά που θα προέκυπτε από την πτώση του αεροπλάνου στο κέντρο της Λαμίας. Η κηδεία του έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ηράκλειο. Όμως οι Λαμιώτες πάντα θα θυμούνται την ηρωική αυτοθυσία του!

Πηγή: Κώστας Δ. Γαλλής, περιοδικό «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ», Ιαν-Μάρτιος 2012-06-12
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

   Ο πιλότος Βασίλης Αλεξανδράκης

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του Αθανασίου Τάγια Αξ/κού ΠΑ ε.α -πτ/χου Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την αυθόρμητη καλόπιστη ενέργειά του.

Αγαπητέ κ.  Ευθυμίου γεια σας,

             Ως γέννημα-θρέμμα  της γειτονικής Παλαιοβράχας,  σας συγχαίρω για τον αγώνα σας  για  την  ανάδειξη και  διάσωση της  παράδοσης,  ιστορίας  και αξιών  του γενέθλιου  τόπου, οι οποίες  αποτελούν  τον    συνδετικό ιστό των  τέκνων  όλης της Δυτικής Φθιώτιδας.  

             Έχω επσκεφθεί πολλές  φορές  τον Άγιο Γεώργιο και ήμουν παρών στα εγκαίνια του ανδριάντα  του ομηρικού Αχιλλέα, που κοσμεί   την περιοχή, ενώ  ο συνεργάτης  σας Βασίλης  Κανέλλος   ήταν συμμαθητής μου  στο  άλλοτε 6τάξιο Γυμνάσιο Σπερχειάδας.
            
Κάνοντας μια περιήγηση στο εξαιρετικό ιστολόγιό σας,  τον "Φθιωτικό Τυμφρηστό"  ανέγνωσα την  ανάρτηση  με τίτλο «Αυτοθυσία αεροπόρου» υπό την  ετικέτα  ΑΝΕΝΤΑΧΤΑ,  όπου συνάντησα μια γνώριμη μορφή, τον πρώην  συμμαθητή μου  στη Σχολή Ικάρων  τον αείμνηστο Ανθυποσμηναγό Βασίλειο Ανδρεαδάκη, που  κατέπεσε στην περιοχή της Λαμίας.  

Το  εν λόγω  άρθρο  περιέχει  σημαντικές  ανακρίβειες καθώς αναφέρει  άσχετο όνομα (Αλεξανδράκηςκαθώς και εσφαλμένη ημερομηνία πτώσεως (24 Μαΐου 1981) και τύπο αεροσκάφους (F-105,που ουδέποτε διέθετε η ΠΑ). Τα ακριβή στοιχεία του δυστυχήματος, σύμφωνα και με  το Λεύκωμα των Πεσόντων Αεροπόρων (δείτε  το στην διεύθυνση http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=588 ) έχουν ως εξής:

Ονοματεπώνυμο  αεροπόρου:  ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Νικολάου
Ημερομηνία δυστυχήματος :    23 Μαΐου 1980
Τύπος αεροσκάφους:                RF - 5Α        
Αεροπορική Βάση  πεσόντος:  Νέα Αγχίαλος

Η Φθιώτιδα  του  οφείλει τιμή  και βεβαίως την  ορθή μνημόνευση  των στοιχείων και του ονόματος του Κρητικού  Βασίλη Ανδρεαδάκη,  ο οποίος  ήταν ο πρώτος πεσών της Τάξεώς μας  σε διατεταγμένη αποστολή και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο  του ενός έτους από  την αποφοίτησή μας από τη Σχολή.

Η παρέμβασή  μου αυτή αποτελεί  ελάχιστο χρέος στη μνήμη του συναδέλφου μου  και στην ιστορική καταγραφή  των  ορθών στοιχείων του αεροπορικού  δυστυχήματος.  

Παρακαλώ  για την ανάλογη διόρθωση  της σχετικής  ανάρτησης καθώς και της πηγής σας (Κ. Δ. Γαλλής, περιοδικό «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΣ», Ιαν-Μάρτιος 2012-06-12), εφόσον και εκεί  έχει  καταχωρηθεί  λανθασμένη περιγραφή  των στοιχείων.

Εύχομαι καλό καλοκαίρι καλή δύναμη.

             Με εκτίμηση,

          Αθανάσιος Τάγιας
Αξ/κός ΠΑ ε.α -πτ/χος Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
           τ. 697 939 3430


                                                         
Ο πιλότος Βασίλης Αλεξανδράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: