TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Στυλιανός Υφαντής & Ι.Ναός Αγίου Νικολάου Κρικέλλου



Το έργο του Αγραφιώτη- Μεγαλοκαψιώτη λεπτουργού Στυλιανού Υφαντή
στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κρικέλλου Ευρυτανίας
                                                                                                             Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Κρικέλλου Ευρυτανίας

Στην αναζήτησή του έργου του παππού μου Στέλιου Υφαντή σε 60 εκκλησιές, στη Ρούμελη, τα περισσότερα σ΄ Ευρυτανία-Φθιώτιδα, είχα στοχεύσει και τον άμβωνα, το προσκυνητάρι και το δεσποτικό στον γνωστό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, σύμφωνα με το ιδιόγραφο σημείωμά του που έγραψε μπροστά μας και μας παρέδωσε μετά από φορτικές μας παρακλήσεις την πρώτη 5ετία του 1960.
Εφέτος, στις 12 Ιούλη 2017 απέμενε και η εύρεση του κλειδοκράτορα που θα μου άνοιγε τον Ναό μη γνωρίζοντας ότι παραμένει ανοικτός, ειδικά τον ιερέα παπά- Νεκτάριο..
Πολύτιμος σύντροφος ο Μεσαιοκαψιώτης Νίκος Παπαηρακλής, καθηγητής φιλόλογος, τέως γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Φθιώτιδας, που επιστράτευσε τις γνώσεις αξιότιμων φίλων του, όπως ο τέως δήμαρχος Φουρνάς, ο τέως δήμαρχος Δομνίστας και ο τέως δήμαρχος Ποταμιάς , τους οποίους υπερευχαριστώ. Μας συνέστησαν συγκεκριμένους ιερείς ή και επιτρόπους που θα μας άνοιγαν τις εκκλησιές και θα μας έδιναν πληροφορίες αξιόπιστες, όχι μόνο για τον Άγιο Νικόλαο στο Κρίκελλο αλλά και για την Μονή της Παναγίας στα Κουμάσια και για άλλες εκκλησιές που είχα στο πρόγραμμά μου με έργα του παππού μου. Για, τον Άγιο Νικόλαο στην Ανιάδα, τον Άγιο Γεώργιο Κλαυσίου.
Το υπέρθυρο στην είσοδο του Αγίου Νικολάου στο Κρίκελλο Ευρυτανίας

Στην επίσκεψή μας στην εκκλησιά, η είσοδός της ήταν ανοικτή, παρόλο καθημερινή, σωστή σκέψη του εκκλησιαστικού συμβουλίου που αντίστοιχη δεν υφίσταται και για άλλες εκκλησιές χωριών της Ευρυτανίας και δυτικής Φθιώτιδας, ειδικά γι΄ αυτές που επίτροπος ή κλειδοκράτορας είναι και μαγαζάτορας ή καφετζής σε οίκημα στο χοροστάσι ή κοντά στην εκκλησιά.
Ο άμβωνας του Αγίου Νικολάου Κρικέλλου Ευρυτανίας

Δεν μου προκάλεσε όμως καλή εντύπωση η αδικαιολόγητη και κατά την ταπεινή μου γνώμη αντιαισθητική παρέμβαση στο έργο του δημιουργού σε άμβωνα και ειδικά στο δεσποτικό με χρωματισμούς πάνω στο λούστρο που άλλαζε την αισθητική των δημιουργημάτων ώστε να συμφωνεί με την αισθητική των εμπνευστών των αλλαγών κάποιας εποχής...
  Το προσκυνητάρι και το δεσποτικό του Αγίου Νικολάου Κρικέλλου Ευρυτανίας

Σημείωση: Στο πιο κάτω link αναφέρονται σε πίνακα πλην των άλλων και τα έργα του Στυλιανού Υφαντή σύμφωνα με ιδιόγραφο σημείωμα του που μας παρέδωσε την πρώτη 5ετία του 1960

Στέλιος Δ. Υφαντής (1875-1971).Ο λαϊκός εκκλησιαστικός λεπτουργός & ιεροψάλτης, ο παππούς μου

Νικόλαος Δημητρίου Παπαδιονυσίου
16 Ιουλίου 2017
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου






Δεν υπάρχουν σχόλια: