TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη



Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη-Βουκολική Ποιήτρια
[Το Τρισεύοσμον άνθος της Οίτης]
Του Γιώργου Καλλιώρα
                                                    Ω! Μια μόνη επί της γης είχα φιλοδοξίαν
        να καταπαύω δάκρια , να σβήνω την οδύνη ...
        να χύνω βάλσαμον γλυκύ εις την απελπισίαν ...
        να φέρω πάντοτε χαράν ... των πόνων την γαλήνην!
        (Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη)

Η Αγανίκη Αινιάνος ήταν βουκολική ποιήτρια του 19ου αιώνα γεννήθηκε το 1838 στην Υπάτη, στην πόλη των θρύλων, των μύθων, των παραδόσεων και των δεισιδαιμονιών. Ήταν κόρη του Γερουσιαστή Φθιώτιδος Γεωργίου Αινιάνος, πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, ήρωα της επανάστασης και λόγιου και της Ελένης Χατζοπούλου, εγγονή από μητέρα, του άρχοντα του Μαυρίλου Χατζή Δημάκη.
Από μικρό κορίτσι ακόμη η Αγανίκη δίπλα στο τζάκι άκουγε από τους γονείς της, την γιαγιά της, και την βάγια του σπιτιού, να της μιλούν για θρύλους και μύθους της περιοχής αλλά και της εξιστορούσαν για ηρωικές ιστορίες της οικογένεια της, η όποια είχε προσφέρει πολλά στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας της. Ο Παππούς της και λόγιος Ζαχαρίας, ο πατέρας της Γεώργιος και ο θείος της Δημήτριος Αινιάνας ήταν οι πρώτοι διδάσκαλοι της. Πέρα από αυτούς, οι γονείς της έδωσαν τα πάντα για την επιμόρφωσης της με ειδικούς διδασκάλους, αλλά της παρείχαν και χιλιάδες τόμους βιβλίων και εγχειριδίων που υπήρχαν στον πύργο των Αινιάνων.
 Έμεινε ορφανή σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε στο πλευρό του θείου της Δημητρίου, ο οποίος ως πρωτεργάτης της επανάστασης κατά του Όθωνα αναγκάστηκε να καταφύγει στα βουνά. Η μικρή Αγανίκη συμμεριζόμενη την τύχη του θείου της τον ακολούθησε, μεγαλώνοντας σε χωρικό περιβάλλον. Όταν τα πράγματα ησύχασαν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο Αρσάκειο δείχνοντας μεγάλο ζήλο για τα γράμματα. Αποφοίτησε σε ηλικία 17 χρονών και στράφηκε στην σπουδή των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και των Γάλλων ποιητών και πεζογράφων. Παντρεύτηκε το 1860 τον στρατιωτικό ιατρό  Ιωάννη Μαζαράκη από την Κύθνο. Έγραψε πολλά ποιήματα, τα οποία εν ζωή δεν δημοσίευσε ποτέ, αλλά και τα κράτησε μυστικά.
Περισσότερες πληροφορίες για την Αγανίκη Αινιάνος Μαζάρακη θα βρεί ο αναγνώστης στον παρακάτω σύνδεσμο. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια θα των Αινιάνων θα βρει ο αναγνώστης στην σελίδα.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: