TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Το Δημ. Σχολείο Σκόρλιας


Το Δημοτικό Σχολείο Σκόρλιας & η Ιστορία του
(Αφήγηση  Ευρύμαχου Παππά)
  
Είμαστε με την παρέα εθελοντών καθαρίσματος των μονο­πατιών στη Σκόρλια, στις 27/8/2004, την ώρα του ολιγόλεπτου διαλείμματος. Και είμαστε καθισμένοι δίπλα στα ερείπια του Δημοτικού Σχολείου Σκόρλιας. Ο Ευρύμαχος Παππάς, εκτός των πολλών άλλων σημαντικών στοιχείων, μας αφηγήθηκε την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Σκόρλιας, την οποία σας παρα­θέτουμε:
«Βρισκόμαστε σήμερα σ' ένα ιστορικό τόπο. Εδώ υπήρχε το Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας Πτελέας, η οποία Πτελέα ονομαζόταν και Σκόρλια, αλλά επίσημα στη σφραγίδα ήταν Κοινότης Πτελέας, από τουλάχιστον τα χρόνια που εμείς θυμόμαστε. Εδώ λοιπόν ήτο το Δημοτικό μας σχολείο. Πρώτος δάσκαλος μετά το 1930 ήταν ο μακαρίτης ο Σκαλιστήρας, δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα, αλλά τα μεγαλύ­τερα αδέλφια μου και ορισμένοι από την παρέα, μάλιστα ο Γιάν­νης ο Τσάμης υπήρξαν μαθητές του δασκάλου αυτού. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μετά το 1942 που είχαμε την κατοχή από τους Γερμανούς, εδώ το χωριό το δικό μας δεν το πλησίασαν οι Γερ­μανοί γιατί δεν ήξεραν που βρίσκεται. Μολαταύτα θυμάμαι, μικρό παιδί τότε, ότι για κάνα δυο μέρες φύγαμε κι εμείς και κατασκηνώσαμε προς τη Σανίδα, επάνω εκεί σ' αυτό το ρέμα που βλέπουμε απέναντι για κάνα δυό μέρες, οι Γερμανοί όμως δεν περάσανε από δω και ύστερα ήρθαμε στο χωριό.
Μετά λοιπόν το 1944-1945 χρημάτισε δάσκαλος, όχι διορι­σμένος, ο μακαρίτης ο Αθανάσιος Πλιάκος του Νικολάου. Φεύ­γοντας λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, το χωριό αυτό εκκενώθη­κε, ο στρατός μας διέταξε, φιλικά το κράτος, να εγκατασταθού­με στα χωριά του κάμπου, γιατί εδώ ήταν ανταρτοκρατούμενη περιοχή και μείναμε λοιπόν στα χωριά αυτά του κάμπου και συγκεκριμένα εγώ ως μαθητής τότε μικρός πήγα στο Σχολείο στο Καστρί, τελείωσα την πρώτη τάξη. Το 1949 θυμάμαι, ήρθα­με ξανά στο χωριό όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος και λειτούργησε ξανά τούτο το Δημοτικό Σχολείο με πρώτο επίσημα διορισμένο Δάσκαλο πλέον τον αείμνηστο Αθανάσιο Πλιάκο του Νικολάου. Εγώ, συγκεκριμένα, τελείωσα εδώ τις τάξεις από Δευ­τέρα έως Έκτη Δημοτικού και είχα συμμαθητές οι οποίοι εκ των υστέρων περάσανε απ' τους πρώτους στα Γυμνάσια Μακρακώμης, Σπερχειάδας και Λαμίας και εν συνεχεία σταδιοδρόμησαν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και φτάσανε και είναι τιμή για το χωριό μας μερικοί μαθητές του δασκάλου αυτού, μέχρι και το βαθμό του Στρατηγού».
Χρήστος Ι. Στεφανής
Εφημερίδα «Φωνή της Πτελέας», Δεκέμβριος 2004

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Ευθυμίου Τάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: