TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Στη μνήμη του Εκπ/κού Νικ. Κ. Αντωνόπουλου


ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΑΣ 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ λίγα λόγια αγάπης από δύο μαθητές του

Το χωριό μας έγινε φτωχότερο, η πατρίδα μας έχασε έναν πνευματικό ταγό!
Ο εκπαιδευτικός Νικόλαος Κ. Αντωνόπουλος έφυγε Αυγουστιάτικα από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών, αφού ευτύχησε να καμαρώσει άξια παιδιά και υπέροχα εγγόνια. Γέννημα-θρέμα του όμορφου χωριού μας τόλμησε να επιστρέψει μετά τις σπουδές του και να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο που λάτρεψε. Έτσι, γνωρίζοντας άμεσα τις ανάγκες μας στάθηκε πλάι μας, σμιλεύοντας αρμονικά το νου και την ψυχή μας.
Η ευσυνειδησία του, η πιστή εφαρμογή του καθήκοντος και η άοκνη εργατικότητά του υπήρξαν υποδειγματικά. Οι εκατοντάδες των παιδιών που είχαμε την αγαθή τύχη να είμαστε μαθητές του, πάντα θυμόμαστε το σεμνό εκπαιδευτικό που έσκυβε πάνω μας όλο αγάπη και στοργή για να μας διαπαιδαγωγήσει με το σωστότερο τρόπο.
Τίμιος, ευσυνείδητος, ακριβοδίκαιος, ηθικός, πράος, μειλίχιος, υπήρξε κόσμημα του διδασκαλικού κόσμου και καύχημα για το χωριό μας. Αγαπούσε υπερβολικά τη δουλειά του. Ο ζήλος και το μεράκι του διέκριναν πάντα τις ενέργειές του. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής και θιασώτης των σχολικών αθλητικών αγώνων, των «Τυμφρηστίων». Η θεοσέβειά του μας ενέπνεε αβίαστα να αγαπάμε τον Δημιουργό και την πλάση. Γνωρίζοντας την ανέχειά μας πρωτοστατούσε και στα μαθητικά συσσίτια. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να πρωτοπαινέψει…
Αφού  μεταλαμπάδευσε τα φώτα της γνώσης στα παιδιά της γενέτειράς του, ξεδίπλωσε τα φτερά του για ψηλότερα πνευματικά φτερουγίσματα. Ώριμος, μετεκπαιδευθείς στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατέλαβε επάξια τη θέση τού Επιθεωρητή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καθοδήγησε με τις άρτιες γνώσεις του και τις μειλίχιες συμβουλές του εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στο δύσκολο αλλά θεάρεστο έργο διαπαιδαγώγησης της νεολαίας μας.
Εκείνο όμως που φαντάζει αξιολογότερο και ανεκτίμητο είναι το συγγραφικό του έργο -έργο πολυδιάστατο και πολυσέλιδο- εκπαιδευτικού, ιστορικού, λαογραφικού και επιστημονικού περιεχομένου.
- «Νέο Πνεύμα στην Εκπαίδευση» και «Ελευθερία και παιδεία», τα πρώτα πνευματικά του βλαστάρια, φωτεινός φάρος και οδηγός εκπαιδευτικών και γονιών.
- «Η Δυτική Φθιώτιδα στη φωτιά του ‘21» έργο ερευνητικό, ιστοριοδιφικό που αναφέρεται στους άξιους προγόνους μας που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας.
- «Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδας-Ιστορία-Λαογραφία» το συναισθηματικότερο για μας τους Αγιωργίτες επειδή περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό της ιστοριολαογραφίας του γενέθλιου τόπου.
«Αναζητώντας το Δημιουργό με επιστημονικά κριτήρια» έργο βαθυστόχαστο με μεταφυσικές ανησυχίες που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
«Γενεαλογικοί Κλάδοι και Οικογένειες της τέως Κοινότητας Αγίου Γεωργίο Φθιώτιδας». Σε αυτό θα ανατρέχουν οι επόμενες γενιές να αναζητούν με ασφάλεια τις ρίζες της καταγωγής τους για να διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τον γενέθλιο τόπο.
Όλα τα προαναφερθέντα δημιουργήματά του είναι έργα κοσμημένα με το απαύγασμα της σοφίας τού συγγραφέα, έργα που θα πλουτίζουν διαχρονικά τη γνώση και θα διατυμπανίζουν  την αξιοσύνη τού εκλιπόντα αγαπημένου μας δασκάλου. Του οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη επειδή άνοιξε το δρόμο και σε μας τους νεότερους και μας καθοδήγησε για συγγραφικές απόπειρες.
Επιπλέον, έτυχε σωρεία τιμητικών διακρίσεων, επαίνων και ηθικών αμοιβών από διάφορους φορείς και αξιωματούχους της πολιτείας για την αδιάλειπτη κοινωνική του προσφορά.
Καλό ταξίδι σεβαστέ μας δάσκαλε στην αιωνιότητα του Παραδείσου που δικαιωματικά σάς ανήκει. Θα ζείτε για πάντα στις καρδιές μας!
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η αλησμόνητη μνήμη του ας είναι βάλσαμο στον πόνο τους!

Τάκης Ευθυμίου και Κούλα Ευθυμίου-Ζάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: