TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

"Πορεία στο Χρόνο και στο Χώρο" Ν. Δαβανέλλος

 

ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

 

 ΝΙΚΟΣ ΤΑΞ. ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ

Πορεία στο Χρόνο και στο Χώρο (1821 – 1967)

ΛΑΜΙΑ – 2021 (Λεύκωμα)

γράφει ο Περικλής Κ. Φύκας

“Οι άνθρωποι αυτοί στο φευγιό τους, από τα πρώτα πράγματα που βάλανε στο δισάκι τους, από τα όσα μπορέσανε να πάρουνε, ήσαν τα Όσια και τα Ιερά της Φυλής, κάποιες φωτογραφίες των Προγόνων δηλαδή και τα εικονίσματα.

Με αυτές τις φωτογραφίες, τις μνήμες και τα εικονίσματα, επέστρεψαν όλοι τους ή σχεδόν όλοι τους…”

(Απόσπασμα από την, υπό συγγραφή, ευρύτερη εργασία του Περικλή Φύκα. αφιερωμένη στα 100χρονα των Αλησμόνητων Πατρίδων)

Είναι αυτές οι υπέροχες, ασπρόμαυρες, παλιές φωτογραφίες, άφθαστης ερμηνείας και αισθητικής, που έχουνε εγκλωβίσει το χώρο, το χρόνο και την Ιστορία. Είναι αυτά τα άψυχα χαρτιά, που από απλή εφεύρεση στην αρχή και προϊόν της εξέλιξης της τεχνολογίας, μετεβλήθησαν, στα χέρια επιδέξιων μαστόρων και τις ευαισθησίες και τις ενασχολήσεις πνευματικών ανθρώπων στη συνέχεια, σε όργανα υψηλής τέχνης και επιστήμης, και σε εργαλεία που ακινητοποιούν τα δρώμενα της Ιστορίας, την πορεία τους και την εξέλιξή τους. Και είναι αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι και κάποιοι από αυτούς, που προσέδωσαν στα άψυχα αυτά χαρτιά τρισδιάστατη οντότητα και πολυεπίπεδες ερμηνείες.

Ένας από αυτούς είναι και ο συμπολίτης μας κ. Νίκος Δαβανέλλος. Πολυταξιδεμένος, πολυδραστήριος, πολυπράγμων και ευφυέστατος, γλωσσομαθής, κοινωνικά ευπροσάρμοστος και πολυεπίπεδος και έχοντας ως χώρο απώτερης εκκίνησης και καταγωγής την ορεινή Ναυπακτία, όπου, εκτός των άλλων, επιχωριάζει και η τέχνη της φωτογραφίας, ως μέσο βιοπορισμού καθαρά.  Με αυτές τις επίκτητες ιδιότητες και τα άλλα προτερήματα, ανεκάλυψε ο Νίκος Δαβανέλλος και την φωτογραφία, εδώ κι εξήντα χρόνια περίπου, την οποία και ανήγαγε στη συνέχεια και την ταξίδεψε παντοιοτρόπως.

Ενασχόληση και δραστηριότητα, που, από ένα σημείο και πέρα, γίνεται ο αποκλειστικός στόχος της ζωής του και ένας από τους σκοπούς του. Όχι μόνο συγκεντρώνει παλιές φωτογραφίες, που πάνε την Λαμία και τον Φθιωτικό χώρο πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά δημιουργεί και αναπαράγει την δικιά του τέχνη και τις δικές του φωτογραφίες. Ένα πλουσιότατο Αρχείο, που σύμφωνα με τους δικούς του πρόχειρους υπολογισμούς, πριν λίγα χρόνια, έφθανε τις 300.000 φωτογραφίες. Για αυτό είναι πολύ ενωρίς ακόμα να κρίνουμε αυτήν την πρωτογενή και πρωτότυπη δουλειά του, το περιεχόμενο της οποίας άλλωστε δεν γνωρίζουμε, αλλά και να αξιολογήσουμε την αισθητική της και ιστορική της αξία, αλλά και τα προτερήματα του δημιουργού. Αυτό είναι έργο και υποχρέωση της επόμενης γενιάς.

Το σημερινό του Λεύκωμα, όμως, προϊόν πολύχρονης αναζήτησης, κόπου και οικονομικής δαπάνης, παραπέμπει τον θεατή σε μια ολοκληρωμένη αισθητικά εξέλιξη, επενδεδυμένη με τις σωστές ιστορικές παραμέτρους. Μια εργασία που δικαιώνει τον κ. Νίκο Δαβανέλλο, τους αγώνες και την υπομονή του.

Ένας αυτόφωτος και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ταλαντούχος και αξιέπαινος.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: