TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

"Ο φέρων το παρόν"

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: "Ο φέρων το παρόν"

[Του Τάκη Ευθυμίου]

"Ο φέρων το παρόν" είναι το νεοεκδοθέν πόνημα του Τυμφρηστιώτη καταξιωμένου ιστοριοδίφη Περικλή Κ. Φύκα. Πρόκειται για την ιστορία μιας ξεριζωμένης οικογένειας του Πόντου από την πλευρά της μητέρας του.

Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό αυτού του βιβλίου είναι προϊόν πρωτότυπης έρευνας και προσωπικού πνευματικού μόχθου του ίδιου του συγγραφέα.

Πρόκειται για κατάθεση ψυχής του γράφοντα και για αιώνιο και πάνδημο μνημόσυνο προς την προγονική του γενιά που αγάπησε πολύ και δεν θέλει να ξεχάσει.

Πρέπον είναι να διαβαστεί από κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που σέβεται τους προπάτορές του.

Ομολογώ ότι διαβάζοντάς το ο νους μου σαγηνεύτηκε, η ψυχή μου πλημμύρισε από ποικιλόμορφα συναισθήματα και το "είναι μου" απογειώθηκε!

Σας παρουσιάζω μερικά σταχυολογημένα αποσπάσματα από το βιβλίο:

"Άμα ξυπνήσει μέσα στον άνθρωπο το ταγκαλάκι της αυτοσυντήρησης. τότε ο άνθρωπος γίνεται απάνθρωπος, γίνεται θηρίο ανήμερο...".

"Αποτελεί μνημείο Τέχνης και Λόγου η τετρασέλιδη αυτή επιστολή, μέσα από τις δίπλες της οποίας ξεπετάγεται το μεγαλείο της ψυχής του λαού των Ελλήνων Ποντίων".

"Ελλάς το μεγαλείο σου! Ελλάς τα βάσανά σου σταματημό δεν έχουν...".

"Το μετακατοχικό κράτος, με τις πληγές του και τα γνωστά κουσούρια του, ενομοθέτησε. Όμως εκτός από τα παράθυρα υπάρχουν και τα παραθυράκια και σε αυτόν τον τόπο ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Μακάριοι οι κατέχοντες...".

"Βρίσκουνε κι έναν χαζούτσικο, του δίνουνε κι ένα λιανοτούφεκο και τον διορίζουνε νυχτοφύλακα στην αποθήκη (στο Σταθμό των Ποντίων στο Μπογιάτι με τα τρόφιμα που προορίζονταν για συσσίτια). Ο χαζός, που δεν ήταν χαζός, ανακαλύπτει, κάποια στιγμή, ότι οι υπεύθυνοι, που τον βάλανε να τη φυλάει, κουβαλάνε και την αδειάζουν από το πίσω μέρος. Και τότε ανεφώνησε εκείνο το πρωτάκουστο: "Στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωρισμένοι".

"Τίποτα δεν είναι ικανό να σταθεί πιο πάνω, ώστε να το επικαλύψει, από τα συναισθήματα που δημιουργούν οι παιδικές φιλίες και συναναστροφές".

"Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός, πως οι άνθρωποι αυτοί στο φευγιό τους, από τα πρώτα πράγματα που βάλανε στο δισάκι τους, από όσο μπόρεσαν να πάρουνε, ήσαν τα Όσια και τα Ιερά της Φυλής, κάποιες φωτογραφίες των προγόνων, δηλαδή, και τα εικονίσματα. Ενάντια σε ότι οι τρανοί σχεδίαζαν και οι Λαοί εξετέλεσαν...

Εύγε αγαπητέ Περικλή! Καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο το νέο σου πνευματικό ξεπεταρούδι και νιόβγαλτο βλασταράκι σου!

 

 

1 σχόλιο:

megasvasileios είπε...

Δεν είμαι και πολύ του"διαβάσματος"αλλά κάτι τέτοια βιβλία που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και σε φιλικά πρόσωπα μου δίνουν την ικανή ώθηση.Διαβάζοντάς το δε "έζησα" όλα αυτά τα γεγονότα μέσα από την έξοχη αφήγηση του φίλου Περικλή .Επίσης μου δόθηκε η αφορμή για παραπέρα ψάξιμο σε γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής .Συγχαρητηρια Περικλή για το πόνημά σου που με ταξίδεψε ιστορικά ,γεωγραφικά ,ανθρώπινα και με γέμισε συναισθήματα ...!!!