TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Αξιοπερίεργα συμβάντα του γάμου στη δυτ. Φθ/δα

 

ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ στη Δυτική Φθιώτιδα

[Του Τάκη Ευθυμίου]

1. Στο Δίκαστρο πολύ παλιά, σε ημερομηνία που χάνεται στο διάβα του χρόνου, στη «χρυσή βρύση» συναντήθηκαν για νερό κι ασήμωμα της βρύσης, δώδεκα (12) νυφάδες!

Το γεγονός αυτό φανερώνει την πολυάνθρωπη ακμή που είχαν τότε τα χωριά μας.

2. Στο Παλαιόκαστρο πολύ παλιά,  άλλη νύφη προξένεψαν στο γαμπρό και άλλη του εμφάνισαν στην εκκλησία για Στέφανα, στηριζόμενοι στη συνήθεια του «τυφλοπανιάσματος» που επικρατούσε τότε, δηλαδή η νύφη πήγαινε στην εκκλησία σκεπασμένη με μαντίλα και επομένως δύσκολα αναγνωριζόταν.  Ο γαμπρός  που μυρίστηκε την απάτη αναγκάστηκε να την παντρευτεί με την απειλή, βεβαίως,  των όπλων.

3. Στη Ζιώψη ένα παλικάρι ψηλό και πανέμορφο, φτωχό όμως, μολόγαγαν πως έμοιαζε με τον Αθανάσιο Διάκο, αγάπησε μια κοπέλα από σόι νοικοκυραίων, οι οποίοι αρνήθηκαν να τον κάνουν γαμπρό. Μάλιστα θέλησαν να τον βγάλουν από τη μέση. Έριξαν κλήρο και ο λαχνός έπεσε στον αδερφό της νύφης που ήταν και λιγόσωμος, για να τον σκοτώσει.

Παραφύλαξε, λοιπόν, ένα βράδυ με το όπλο του για να τον πυροβολήσει. Όταν όμως αντίκρισε ένα ευπαρουσίαστο άντρα να βαδίζει αγέρωχα, όχι μόνο δεν τον σκότωσε, παρά έπεισε τους δικούς του να τον δεχτούν για γαμπρό. Το ζευγάρι αυτό ταίριασε απόλυτα και έκανε μεγάλη προκοπή.

4. Στον Άγιο Γεώργιο τα πρώτα μεταπολεμικά και μετεμφυλιακά χρόνια οι νύφες, λόγω της οικονομικής ανέχειας, αδυνατούσαν να ράψουν ή ν’ αγοράσουν δικό τους νυφικό. Τη λύση έδωσαν οι φιλοπρόοδοι Αφοι Μυλωνά οι οποίοι λειτουργούσαν Καφενείο, Κινηματογράφο, Κομμωτήριο και Φωτογραφείο στο χωριό μας. Διέθεσαν, λοιπόν, προς ενοικίαση ένα και μοναδικό αλλά πανέμορφο ομολογουμένως νυφικό. Έτσι παρατηρούμε σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής οι νύφες να φοράνε το ίδιο νυφικό, ελαφρά μεταποιημένο ανάλογα με το σωματότυπο της κάθε μιας.

Στη φωτογραφία η νύφη Σταυρούλα Ταρατόρα-Ζάχου με το περιβόητο νυφικό, που εξυπηρέτησε τότε δεκάδες νύφες…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: