TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Και εισήλθαν οι ελευθερωτές στην πόλη

 

Η ξεχασμένη Ιστορία

ΚΑΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

                                                                                 Επιμελήθηκε :  ο Περικλής Κ. Φύκας

(αποτελεί μερική επαναδημοσίευση εργασίας μας που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα ΄΄ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ ΄΄, της Λαμίας αρ. φ. 2206, το Σάββατο της 18ης-10-1997) 

Και έλαχε η ξεχωριστή αυτή μέρα να είναι αφιερωμένη στον προστάτη της Άγιο, στέκεται ακοίμητος φρουρός της, χρόνια τώρα, και διαφεντεύει τις καρδιές μας και το θρησκευτικό μας συναίσθημα !

Και ξεκουμπιστήκανε οι επήλυδες, και μέσα στο φευγιό και το λυσσομάνημά τους, την μικρή μας πόλη στη φωτιά και τον όλεθρο, στην καταστροφή και το παρανάλωμα, την ερήμωση και το κλάμα πασχίσανε να παραδώσουνε. 

ΟΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ

Και μπήκαν στην πόλη οι ελευθερωτές και οι μπροστάρηδες, ΄΄που είχαν έρθει από τα μέρη που δεν έχει καθημερινές και σχόλες΄΄

 

Ο Αθανάσιος Κλάρας (1905-1945), γόνος αυτής της πόλης, ο και μετέπειτα πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης, αλλά και ο πάτερ - Ανυπόμονος, ο κατά κόσμον Αρχιμανδρίτης (Γεώργιος) Γερμανός Δημάκος, από το Αγριδάκι της Γορτυνίας, ελευθερώνουν την πόλη.

 

Ο λόγος της Λαμίας

Και ξεχύθηκε το ανθρωπομάνι  στους δρόμους και πανηγύρισε και δάκρυσε και τους νεκρούς του τίμησε και μια Ελλάδα καινούργια ονειρεύτηκε και μια καλύτερη λόγιασε…

Μόνο που στον ενθουσιασμό και το ξεφάντωμα, κανένας δεν πήρε χαμπάρι και δεν διέκρινε στον καταγάλανο μακρινό ορίζοντα τα πρώτα σύννεφα. 

Κανένας δεν ένιωσε και δεν διαισθάνθηκε την επερχόμενη καταιγίδα.

Κανένας, σχεδόν κανένας…

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου




Δεν υπάρχουν σχόλια: