TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο φωτογράφος της Αντίστασης

"Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ"
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ
[Επιμέλεια: Τάκης Ευθυμίου]
    Με το μεράκι και τον πόνο της  Ρωμιοσύνης σε γόνα και στήθος,  με τους αγώνες,  τα πάθια και το παράπονο του λαού, σε καρδιά κι έργο, έφυγε στα 97 του, στο σπίτι του στην Αθήνα ο Σπύρος Μελετζής, ο «φωτογράφος της Αντίστασης». Έφυγε με τον καημό τούτου του τόπου στο φακό. Έναν καημό κι ένα παράπονο που κατέθεσε πέρσι, σημαδιακά θα έλεγε κανείς, στην τελευταία του έκθεση «Αχ πατρίδα μου». Έναν καημό κι ένα παράπονο ίσως όχι γι αυτά που φύγανε, αλλά γι αυτά που θα έρθουν.
    Τον Ιούλη του 1945, ο Σπ. Μελετζής έθαψε στο σπίτι του για να τα διασώσει, 2.200 περίπου φιλμ κυρίως από την Εθνική Αντίσταση. Τριάντα χρόνια αργότερα, με μεγάλη αγωνία για το τι είχε απομείνει, ξανάβγαλε στο φως όλον αυτόν το θησαυρό ανέπαφο και τον παρέδωσε στη Νεοελληνική Ιστορία. Οι φωτογραφίες αυτές περιλαμβάνονται στο πρώτο του Λεύκωμα, «Με τους Αντάρτες στα βουνά».
  
    Ακολουθεί παρουσίαση των φωτογραφιών του, κυρίως, από το παραπάνω λεύκωμα μιας και διάβηκε από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, βαδίζοντας για την Ευρυτανία,  και αποθανάτισε σκηνές της κατοχή και της αντίστασης κατά των Γερμανοϊταλών, που έχουν τεράστια καλλιτεχνική, συναισθηματική και ιστορική αξία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: