TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Μουσείο Αντίστασης Ρεντίνας


Η Ρεντίνα, το γραφικό χωριό των Αγράφων βρίσκεται στα Ν.Α. αντερείσματα του βουνού "Βουλγάρα" και απέχει 55 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ρεντίνα ήταν ένα από τα πιο πλούσια και νοικοκυρεμένα χωριά των Αγράφων, με 450 οικογένειες, με μεγάλη κτηνοτροφία και ικανοποιητική μεταξοκαλλιέργεια.  Για μεγάλο διάστημα ήταν έδρα της επισκοπής Λιτσάς και Αγράφων. Οχυρή θέση η Ρεντίνα, στο δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, ανάγκασε τους Τούρκους στην επανάσταση του 1821 να δώσουν σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό.
 Αλλά και αργότερα στα 1845, στα 1867 και 1878 έγιναν εδώ αιματηρές συγκρούσεις με τους Τούρκους.
Στην κατοχή πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση 1942-44 και έλαβε μέρος με δικό της Αντάρτικο Τμήμα, το τμήμα "Μεναλαΐδας". Στη Ρεντίνα λειτούργησε και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛ.ΑΣ, απ' την οποίαν απεφοίτησαν οι δύο τελευταίες σειρές, "...αξίζει να επισκεφτείς την Ρεντίνα και μόνο γι' αυτό..." γράφει ο καθηγητής Δημ Λουκάτος.
Το ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου
Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης βρήκε ώριμη την ιδέα της ίδρυσης ενός Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή των Αγράφων όπου κατά την περίοδο της κατοχής κτυπούσε έντονα η καρδιά του αγώνα.
Το 3ο Συνέδριο Ανάπτυξης των Αγραφιώτικων χωριών που έγινε τον Αύγουστο του 1988 στο Καροπλέσι έκανε αποδεκτή την πρόταση για την ίδρυση του Μουσείου.
Την υλοποίηση της ίδρυσης του Μουσείου ανέλαβε η ένωση Αγραφαιώτικων χωριών σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις του Νομού Καρδίτσας, της Νομαρχίας και της Περ. Διοίκ. Θεσσαλίας.
Τα εκθετήρια του Μουσείου
Μοναδικά κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης φιλοξενούνται στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στη Ρεντίνα του δήμου Ρεντίνης, στο νομό Καρδίτσας.

Το Μουσείο φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έντυπα, διακηρύξεις, βιβλία και εικόνες από τόπους μαχών, από ομαδικές εκτελέσεις και σκηνές με καρότσια φορτωμένα με νεκρούς από την πείνα. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνεται και υλικό από ηρωικές πορείες και διαδηλώσεις του αθηναϊκού λαού, καθώς και από τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης των Γερμανών.

Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ανατινάξεις γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και από γιορτές και παρελάσεις του ΕΛΑΣ, μνήμες που απαθανάτισε ο φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, Σπύρος Μελετζής.

Ο Νίκος Ραμαντάνης (καπετάν Κολοκοτρώνης) αναφέρει πως στο Μουσείο υπάρχει ο πολύγραφος που χρησιμοποιούταν στην κατοχή για προκηρύξεις και εφημερίδες, ενώ αρκετές είναι και οι φωτογραφίες από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ.

Μέχρι τώρα, τονίζει ο κ. Ραμαντάνης, το Δ.Σ. έχει κάνει εκδηλώσεις, όπου στη μία τιμήθηκαν οι μαθητές της σχολής, στους οποίους δόθηκαν μετάλλια, ενώ στην άλλη τιμήθηκε ο Σπύρος Μελετζής.

Ένας τόπος με ιστορία

Η Ρεντίνα είναι ένας τόπος πλούσιος σε ιστορικά γεγονότα και με σημαντική συμβολή στην ιστορία του τόπου μας.
 
Η έρευνα του παρελθόντος της Ρεντίνας και των Αγράφων κρύβει εκπλήξεις και «φωτίζει» άγνωστες πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γης, επιβεβαιώνοντας το σπουδαίο ρόλο της κωμόπολης, αλλά και της περιοχής γενικότερα, σ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της Ρεντίνας και στην Επανάσταση του ΄21, ενώ αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αποτέλεσε ένα από τα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης.

Το Μουσείο βρίσκεται στο ισόγειο του δημοτικού σχολείου της Ρεντίνας. Εκεί στεγάστηκε η Σχολή των Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, από το Μάρτη του 1944 μέχρι το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Από τη Σχολή αυτή αποφοίτησαν η 3η και η 4η σειρά Αξιωματικών.

Η Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1943, στο Περτούλι, από όπου απεφοίτησε και η 1η σειρά αξιωματικών. Τον Οκτώβρη του 1943 μεταφέρθηκε στα Λουτρά Σμοκόβου. Οι Γερμανοί, όμως, καίνε τα Λουτρά και η 2η σειρά, έπειτα από αδιάκοπες μετακινήσεις, αποφοιτά στη Δυτική Φραγκίστα. Η Ρεντίνα θα γίνει η έδρα της Σχολής, από όπου θα βγουν οι δυο τελευταίες σειρές. Την περίοδο αυτή φοιτούν στη Σχολή αγωνιστές και από την Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, μεταξύ τους και αρκετές γυναίκες.
Πηγή: www.mear.gr/mouseio.html - Voria. gr  
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου




2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συγχαρητήρια φίλε Τάκη για την πρωτοβουλία της ανάδειξης του Μουσείου της Αντίστασης.

Να κρατιούνται οι ηρωϊκές μνήμες του λαού μας ζωντανές!
Τούτο έχει ιδιαίτερη αξία σε μια εποχή που οι δυνάστες μας, ξένοι και ντόπιοι, επιχειρούν να μας πείσουν με χίλιους δύο τρόπους πως πιθανές αντιστάσεις μας είναι... μάταιες. Επιδιώκοντας "συμμόρφωσιν" βέβαια, καθώς όσο η επίθεσή τους εναντίον μας κλιμακώνεται τόσο και ο φόβος του ξεσηκωμού των "αποκάτω" καιροφυλακτεί.

Τακης είπε...

Αγαπητέ Ιχνηλάτη,
Επειδή, ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα αρκετές φορές σαν φάρσα και δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλα λάθη, οφείλουμε ν’ αναψηλαφούμε κάθε πτυχή της για να παραδειγματιζόμαστε για το μέλλον μας.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
Καλημέρα!