TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Φιδοπουκάμισο & Λαογραφία



ΦΙΔΟΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Του Τάκη Ευθυμίου
Πηγή φωτο: https://www.google.gr/search?q=φιδοπουκάμισο&safe

Το φίδι διαθέτει μια σπάνια ικανότητα ν’ ανανεώνει το δέρμα του κάθε άνοιξη, αποβάλλοντας το φιδοπουκάμισο, που θεωρείται και αυτό αποτρεπτικό φυλαχτό.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι μερικά είδη φιδιών αποδερματώνονται πολλές φορές κατά τους θερινούς μήνες. Το δε "φιδοπουκάμισο" που μένει στα χαμόκλαδα, το μαζεύουν οι χωρικοί και το χρησιμοποιούν για γιατρικό σε πολλές αρρώστιες των μεγαλόσωμων ζώων, κόβουν το φιδοπουκάμισο με το ψαλίδι σε μικρά κομματάκια τα οποία τα ανακατεύουν με πίτουρα ή με κριθάρι και δίνουν να φάνε τα άρρωστα ζώα τους όταν υποφέρουν από βήχα, γιατί πιστεύουν απόλυτα ότι το "φιδοπουκάμισο" θα τα γιατρέψει! Το φιδοπουκάμισο το χρησιμοποιούν επίσης και στην περίπτωση πονόματου των ανθρώπων. Τρίβουν δηλαδή με αυτό τα βλέφαρα του ματιού που πονάει, γιατί πιστεύουν, πως έτσι θα γιατρευτεί ο πονόματος. Η σπουδαιότερη πρόληψη όμως που έχουν για το φιδοπουκάμισο είναι η πεποίθησή τους, πως όταν έχεις επάνω σου φιδοπουκάμισο και βρεθείς σε συγκέντρωση ταχυδακτυλουργικής παράστασης, ο ταχυδακτυλουργός αδυνατεί να εκτελέσει τις ταχυδακτυλουργίες του, γιατί όπως πιστεύουν το φιδοπουκάμισο αντανακλάει δυναμικά και καθηλώνει τις κινήσεις του ταχυδακτυλουργού.
Πολλοί χωρικοί πιστεύουν πως άμα τρίψεις το σώμα σου με το
φιδοπουκάμισο, τότε άφοβα μπορείς να κυκλοφορείς σε μέρη όπου είναι πολλά φίδια, γιατί δεν διατρέχεις κίνδυνο να σου επιτεθούν, επειδή τα εμποδίζει η μυρωδιά, που άφησε επάνω στο δέρμα σου το φιδοπουκάμισο.
Κομμάτι φιδοπουκάμισου βάζουν και στα φυλαχτά.
Το φίδι, εξαιτίας της ικανότητάς του να ανανεώνει το δέρμα του κάθε άνοιξη, παρομοιάζεται με τη χλωρίδα που μαραίνεται και πέφτει για να μεγαλώσει ξανά, ακόμη μάλιστα περισσότερο καθώς στο παρελθόν υπήρχε η πίστη πως τρεφόταν με χώμα.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Δέξου ένα επιπλέον συγχαρητήριο σχόλιο-για τις πάντα ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου φίλε Τάκη.
Πάντα έχεις να μας "πεις" και να μας "διδάξεις" μέσω αυτών!
Ο σχολιασμός ας είναι ένα ελάχιστο "ευχαριστώ" και εκ μέρους μας.