TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Μάρτης-Μάρτης μίλησε" - Παντελής Θαλασσινός


«ΤΟ ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ»
«Το Καλαντάρι» είναι ο τίτλος δίσκου του Παντελή Θαλασσινού, που κυκλοφόρησε το 2006 από την ΜΒΙ. Πρόκειται για ένα δίσκο - αφιέρωμα στους μήνες, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και μουσική του Παντελή Θαλασσινού.
Τραγούδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής. Ερωτικές μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία. Τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο χωρίς να λείπουν και τα τραγούδια με παραδοσιακές επιρροές. Ο Παντελής Θαλασσινός μελοποιώντας ελεύθερα τους στίχους του Ηλία Κατσούλη μας παραδίδει έναν δίσκο που μας ταξιδεύει σε όλα τα είδη της μουσικής ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Ο Ηλίας Κατσούλης επισημαίνει πως «ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια. Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν. Ο Παντελής τους έντυσε μ' εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».
Ο Παντελής, από την πλευρά του λέει: «διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική. Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν... ήταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γίνονταν χαρταετός».
Το εξώφυλλο του cd (που απεικονίζει το Δεκέμβριο), καθώς και οι ζωγραφιές των υπόλοιπων μηνών που υπάρχουν στο ένθετο, είναι έργα της ζωγράφου Γιούλας Ροζάκου.
Ένας δίσκος που λειτουργεί όπως λέει και το όνομά του σαν ημερολόγιο. Όταν τον ακούς σκέφτεσαι αμέσως εικόνες που γνωρίζεις, συναισθήματα από την αντίστοιχη εποχή, τις γιορτές της, τις μυρωδιές της και τα γεγονότα που την έχουν σημαδέψει. Επίσης δεν χρειάζεται να ξέρεις το νούμερο του κομματιού, ξέρεις το μήνα (έκτος ο Ιούνιος, τρίτος ο Μάρτης...)!
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: