TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

"Απ' τους Αγάδες στους Τσιφλικάδες"

«ΑΠ’  ΤΟΥΣ  ΑΓΑΔΕΣ  ΣΤΟΥΣ  ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ»

(Η ΔΥΤΙΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ’21)

-Βιβλιοπαρουσίαση από τον Τάκη Ευθυμίου-

«Σα διώξαμε τους Τούρκους, ούλα τα κτήματα ήταν εθνικά και τη σήμερον τίποτα δεν έμεινε, γιατί τάφαγε ο ένας και ο άλλος από τους μεγαλουσιάνους, που πρώτα κανείς τους δεν είχε παρά, ούτε τόπο να θαφτεί, και σήμερα έχουν χώραις και χωριά, τσιφλίκια και παλάτια…»

Ιωάννης Σπηλιωτάκης

«Ξύπνα Ρωμηέ» 1881 

Ένα μοναδικό στο είδος του ιστορικολαογραφικό πόνημα, που απουσίαζε από την τοπική βιβλιοθήκη της Δυτικής Φθιώτιδας, με τίτλο: «Απ’ τους Αγάδες στους Τσιφλικάδες» - η Δυτική Φθιώτιδα πριν και μετά το ’21 -, είναι το πρόσφατο πνευματικό δημιούργημα του ακάματου ιστοριοδίφη του ιδιαίτερου τόπου μας δασκάλου Βασίλη Κανέλλου.

Ο τίτλος του «δασκάλου» αποχτιέται δύσκολα, παραμένει όμως ισόβιος. Ο αγαπητός συνάδελφος, επιστήθιος φίλος και πολύτιμος συνεργάτης συχνά αποδέχεται ως μοναδικό τίτλο που του ταιριάζει τον τίτλο του «Δασκάλου», απ’ όλους τους τίτλους που αποκόμισε κατά την πολύχρονη άμεμπτη διδασκαλική του πορεία στην Εκπαίδευση, αλλά και από την ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Πράγματι! Ο Βασίλης Κανέλλος δεν επαναπαύτηκε στη ραστώνη της συνταξιοδότησής του, αλλά συνεχίζει να μας διδάσκει δυναμικά με τις πολιτιστικές του ανησυχίες και τις συγγραφικές του δράσεις την πολύτιμη Πατριδογνωσία του γενέθλιου τόπου μας. Η ταπεινότητά του θα μου επιτρέψει να του προσδώσω και τον τίτλο του Ευγενούς Ανθρώπου, λόγω της ακεραιότητας του χαρακτήρα του και των ευγενών ανθρώπινων συναισθημάτων του που κοσμούν την προσωπικότητά του.

Καρπός επίπονης και χρονοβόρας έρευνας στα Ιστορικά και Λαογραφικά Αρχεία και αποκρυπτογραφήσεις αυτού του υλικού είναι το αναφερόμενο βιβλίο που θ’ αγαπήσουν ιδιαίτερα οι φιλίστοροι αναγνώστες.

Το πόνημα αυτό ο συγγραφέας το δημιούργησε με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Μέσα από σπάνια αρχειακά έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ίσως για πρώτη φορά, προβάλλει ανάγλυφη η εικόνα εκείνης της πολυτάραχης περιόδου στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα το δαιδαλώδες γαιοκτησιακό καθεστώς.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην ιστορική αναδρομή της περιοχής με παράθεση των τοπικών Οπλαρχηγών και των μαχών που έλαβαν χώρα, στην αυτονομία των Τυμφρήστιων χωριών, στις Συνθήκες και Πρωτόκολλα που αφορούν την ανεξαρτησία, στις ονομασίες χωριών και οικισμών, στο ακανθώδες και πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας της γης, στα Τσιφλίκια και τους Τσιφλικιάδες, στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση των χωριών, στους Καπεταναίους και Πολιτικούς, στα Εκκλησιαστικά θέματα, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών-χορτολίβαδων και τέλος στα ενδιαφέροντα λαογραφήματα που αφορούν εκείνη την περίοδο του ’21.

Ασφαλώς η απόπειρα αυτή είναι η απαρχή ενός δύσκολου εγχειρήματος που επιδέχεται συμπλήρωση και συνέχεια από τους ερευνητές του μέλλοντος, επειδή, ως γνωστόν, η έρευνα ουδέποτε περατώνεται…

Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας επειδή εκτίμησαν και αγκάλιασαν με θέρμη αυτή την προσπάθεια και επιχορήγησαν την έκδοσή της.

Εύγε φίλτατε Βασίλη! Καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο το νέο σου πνευματικό βλασταράκι!

 

Με εκτίμηση

Τάκης Ευθυμίου

Συγγραφέας-Ερευνητής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: