TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή κοντά στους Φθιωτείς 
και μετά το θάνατό της
[Τον Αχινό επέλεξε για παντοτινό ησυχαστήριό της]
 
Η παλαίμαχη ηθοποιός και αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων πέθανε στις 11 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 87 ετών. Τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή πούλησαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα από το 1991, πιθανότατα το απόλυτο ρεκόρ στην παιδική λογοτεχνία στην Ελλάδα.
Η Σαρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Η μητέρα της ήταν από τη Γαλλία και ο πατέρας της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Στη διάρκεια του Πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. 
Το 1947 αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και παντρεύεται τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, οπότε, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.
Η Ζωρζ Σαρή είχε γράψει πλήθος αγαπημένων βιβλίων: «Ο θησαυρός της Βαγίας», «Τα στενά παπούτσια», «Όταν ο ήλιος», «Κόκκινη κλωστή δεμένη», «Τα χέγια», «Το παραράδιασμα», «Οι Νικητές», «Το ψέμα», «Νινέτ», «Το προτελευταίο σκαλοπάτ».
Η Σαρή είχε πρωταγωνιστήσει και στην ταινία Happy Day του Παντελή Βούλγαρη. Για την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια είχε λάβει βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960.

Για τη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα για τους Κατοίκους του Αχινού η επιλογή της να αποτελέσει αυτός ο τόπος την τελευταία της και παντοτινή κατοικία, αποτελεί εξαιρετική τιμή που απαλύνει κάπως τη θλίψη τους για το χαμό της.
Πολλά από τα βιβλία της γράφτηκαν στο σπίτι στον Αχινό, το οποίο είχε ως ησυχαστήριο η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών.
Όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα για την σπουδαία αυτή προσωπικότητα. Η Ζωρζ Σαρρή μάλιστα, βοήθησε να γίνει η βιβλιοθήκη για τους μαθητές του χωριού.
Η γνωστή συγγραφέας, είχε επιλέξει την όμορφη αυτή γωνιά της Φθιωτικής γης ως ησυχαστήριο και τόπο διακοπών από την δεκαετία του ‘70.
Στην εξοχική της κατοικία  φιλοξενήθηκαν  κατά καιρούς πολύ σπουδαίοι άνθρωποι όπως η Άλκη Ζέη, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο φωτογράφος Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Γιάννης Μαρής και πολλοί άλλοι που αρκετές φορές ήταν και οι πρώτοι ακροατές των έργων της.

Ο ίδιος, ως δάσκαλος, επέλεξα να αναρτήσω αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ιέρεια των γραμμάτων τη Ζωρζ Σαρή, επειδή καλογνώρισα όλα τα χρόνια της εκπαιδευτικής μου πορείας το πόσο αγαπημένα υπήρξαν τα έργα της στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και με πόση λαιμαργία και ενδιαφέρον τα προσεγγίζανε.
Καλοτάξιδη!!!

Πηγές: www.lamiareport.gr & www.tanea.gr/politismos
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς η Ζωρζ Σαρρή.