TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σχολικά συσσίτια

Σχολικά συσσίτια και η …ζάχαρη
«Ο έχων τη μύγα …μυγιάζεται»
[Παιδικά κι απερίσκεφτα]
Τα  πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του '60 στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μου, στον Άγιο Γεώργιο, μας παρείχαν δωρεάν μαθητικά συσσίτια στο χώρο του παλαιού σχολείου, δίπλα από την εκκλησία.
Εκεί, στις παμπάλαιες και ανασφάλιστες αποθήκες του στοιβάζονταν τα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και ένα τσουβαλάκι ζάχαρη. Κάποιο απόγευμα, μονίμως νηστικοί πιτσιρικάδες εμείς, παραβιάσαμε την αποθήκη κι ένας συμμαθητής μας, με απύθμενο θράσος, το παράκανε αφού έφαγε σχεδόν όλη τη ζάχαρη.
Την επομένη ο αείμνηστος, πια, δάσκαλός μας που αντιλήφθηκε το συμβάν, αφού οι μαγείρισσες δεν βρήκαν ούτε κόκκο ζάχαρης για το πρωινό γάλα, χρησιμοποίησε ένα πανέξυπνο τέχνασμα για ναποκαλύψει το δράστη. Μας παρέταξε   στη γραμμή και ανέφερε, με σοβαρότητα, ότι γνώριζε με βεβαιότητα το δράστη, μιας και το στόμα του  ήταν ακόμα... λερωμένο από ζάχαρη. Ο  δράστης, μόλις τον άκουσε, εντελώς ασυναίσθητα, ως έχων τη μύγα μυγιάστηκε, και επίμονα σκουπιζόταν με τα χέρια του για να αποδιώξει το ένοχο τεκμήριο, οπότε  μοιραία αυτομαρτυρήθηκε.
Εύθυμα συμβάντα που γράφει η ίδια η ζωή και μένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην παιδική μας μνήμη!

Τάκης Ευθυμίου

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εύθυμα περιστατικά με σοβαρή, όμως, αλληγορική σημασία.
Και ερωτώ φίλε μου Τάκη: Ο... "δράστης" ήταν ο ένοχος ή οι συνθήκες της πείνας και της ανέχειας;
Καλό απόγευμα, πραγματικά ωραία ανάρτηση.

Τακης είπε...

"Βίους παράλληλους" φαίνεται ότι θα βιώσουμε, αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να τονίσει το περιστατικό που θυμήθηκα από τα μαθητικά μου χρόνια.