TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Οι γέφυρες στα Διπόταμα

Η παλιά και η νέα γέφυρα
στα Διπόταμα Σπερχειού

Κατά την Τουρκοκρατία στο γενέθλιο τόπο μου (σημερινός Αη-Γιώργης Φθιώτιδας) υπήρχαν δυο γέφυρες στο Σπερχειό ποταμό. Η μία ήταν στο νερόμυλο του Σκούρα στα Διπόταμα και η άλλη στο σημερινό Νεοχωράκι κοντά στον Άμπλα του Ανδρίτσου, σύμφωνα με παλιά μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσιαχρή στον συγγραφέα Νίκο Κ. Αντωνόπουλο.

Η πρώτη μεγάλη γέφυρα στα Διπόταμα κατασκευάστηκε το 1882. Ύστερα, όμως, από δέκα χρόνια ξέσπασε μεγάλη πλημμύρα με αποτέλεσμα να πέσει μια κολόνα της και έτσι ξανακατασκευάστηκε με βαθύτερα, κατά δύο μέτρα, θεμέλια.

Το 1997, το πρωί της 13ης Ιανουαρίου κατέρρευσε ύστερα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος ήμουν από τους πρώτους που την αντίκρισα πεσμένη, αφού κατοικούσα αρκετά κοντά. Τότε, στήθηκε πρόχειρα μια στρατιωτική σιδερένια προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μεταξύ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, δεδομένου ότι η κοιλάδα των Διποτάμων Σπερχειού αποτελεί την μοναδική ανατολική πύλη της Ευρυτανικής γης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισαν το δίλημμα να επισκευάσουν την παλιά ή να κατασκευάσουν νέα, παρακάμπτοντας και τη μεγάλη στροφή. Τελικά επικράτησε η δεύτερη σκέψη και σε χρόνο ρεκόρ κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα στα τέλη Μαρτίου, που εξυπηρετεί άψογα, πλέον,  τους διερχόμενους εποχούμενους.

Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: