TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα καρφιά της Σταύρωσης

Τα Ιερά Καρφιά της Σταύρωσης

Σύμφωνα με τα κείμενα του Αγίου Αμβρoσίου τα καρφιά που κάποτε κρα­τούσαν πάνω στο σταυρό τον Χριστό έλιωσαν, έτσι ώστε το ένα να γίνει στομίδα για τα χαλινάρια του αλόγου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ενώ το δεύτερο ενσωματώθηκε στο αυτοκρατορικό διάδημα! Το τρίτο λέγεται πως ρίχτηκε στην Αδριατική, όταν η Ελένη θέλησε να ησυχάσει μια μεγάλη θαλασσοταραχή, αν και, όπως πα­ρατηρεί ο Cretzer, είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα μπο­ρούσε τόσο απλά να πεταχτεί ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο. Το καρφί λοιπόν πιστεύεται πως θα πρέπει να στάθηκε μάλλον πάνω από τα ταραγμέ­να νερά ή απλά να βυθίστηκε για λίγο μέσα.
Ανεξάρτητα πάντως από την όποια εκμετάλλευσή τους από τη βυζαντινή αυλή, το πρόβλημα σχετικά με τα ιερά καρφιά αφορά τον πραγματικό αριθ­μό τους. Πόσα καρφιά λοιπόν χρησιμοποίησαν οι Ρωμαίοι για να στερεώ­σουν τον Ιησού; Στις παλαιότερες εικονογραφίες της σταύρωσης (στη σκα­λιστή πύλη της Santa Sabina στη Ρώμη. καθώς και σε πλαίσιο από ελεφα­ντοστό που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο) ο Κύριος είναι καρφωμένος μόνο στα δυο του χέρια, ενώ σε όλη την περίοδο του Μεσαίωνα, ο σταυρω­μένος Χριστός απεικονίζεται με τέσσερα καρφιά, ένα σε κάθε άκρο. Μο­νάχα από το 13ο αιώνα και έπειτα όπως αναφέρει και το ποίημα του Αγίου Γρηγορίου  Christus patiens, τα καρφιά περιορίζονται σε τρία.
Αν συνεπώς τα καρφιά της Σταύρωσης ήταν πράγματι τρία, τότε πώς γί­νεται να μετρούμε σήμερα κοντά στα τριάντα ιερά καρφιά σε ολόκληρη την Ευρώπη; Δείγματα αυτού του παράδοξου πολλαπλασιασμού μπορούμε να συναντήσουμε στη Santa Croce της Ρώμης, στη Βενετία, στo Άαχεν, στη Νυ­ρεμβέργη, στην Πράγα κ.ο.κ. Όσον άφορα τώρα τα χαλινάρια και το διάδη­μα, τα πρώτα πιστεύεται πως έχουν διασωθεί μέχρι και σήμερα στο  Carpentras (αν και το Μιλάνο διεκδικεί και αυτό το γνήσιο του δικού του κειμηλίου), ενώ το διάδημα διατηρείτε στη  Monza με το όνομα «το σιδερέ­νιο στέμμα του  Lombardy».

Τα καρφιά όμως δεν ήταν τα μόνα αντικείμενα τα οποία είχε φέρει στην Ευρώπη η αυγούστα του Βυζαντίου. Όμοια με το στέμμα ενός βασιλιά, ο Υιός του Θεού είχε «στολιστεί» από τους στρατιώτες με ένα αντίστοιχο σύμβολο εξουσίας…

Πηγή: άρθρο του Γιώργου Ιωαννίδη με θέμα: «Αναζητώντας  τα Ιερά Κειμήλια της Σταύρωσης του Χριστού» από το βιβλίο «ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ», εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ
Επιλογή-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: