TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Λουτρά Υπάτης-Παλιές φωτογραφίες

Τα Λουτρά Υπάτης με το φακό του Δημήτρη Χαρισιάδη


 
Τα Λουτρά Υπάτης τότε
Ο Δημήτρης Χαρισιάδης επισκέφτηκε τα Λουτρά Υπάτης γύρω στο 1960 και φωτογράφισε τα μεγάλα ξενοδοχεία των Λουτρών Υπάτης, ΞΕΝΙΑ, ΟΙΤΗ, ΟΘΡΥΣ και το Υδροθεραπευτήριο. Ειδικά για το ΞΕΝΙΑ δημιούργησε μια μικρή φωτογραφική συλλογή με τους κυριότερους χώρους του, μάλλον με εντολή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δεδομένου ότι το ΞΕΝΙΑ είχε μόλις κτισθεί, στη θέση που άλλοτε υπήρχε το ξενοδοχείο ΦΘΙΩΤΙΣ, ένα θαυμαστό αρχιτεκτόνημα που κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890, φιλοξένησε αρκετούς επισκέπτες των Λουτρών υψηλής εισοδηματικής τάξης και τερμάτισε την χρηστική και κοσμητική παρουσία του στη Λουτρόπολη μετά την ταραγμένη περίοδο της δεκαετίας 1940, λεηλατημένο και θλιβερά ερειπωμένο.



Δημήτρης Χαρισιάδης (1911-1993)
Γεννήθηκε στην Καβάλα, φωτογράφισε τη ζωή των στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο σαν επίσημος φωτογράφος του στρατού, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο, την παροχή αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ αργότερα του ανατέθηκε από το Υπουργείο Ανασυγκρότησης η φωτογράφιση των μεγάλων έργων της χώρας. Με το προσωπικό του ύφος αποτύπωσε σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων της πόλης και της υπαίθρου, οικισμούς και τοπία. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας το 1952. Τη δεκαετία του 50 πήρε μέρος σε διεθνείς φωτογραφικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μόναχο και αλλού.

Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εξαιρετικό θέμα.

Γεωργία είπε...

Βόλτα την Κυριακή 31/01/16.Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου τέτοια ομορφιά δεν θα ήταν ποτέ εγκαταλελειμμένη.Τελικά έχουμε μεγάλο ταλέντο στο να καταστρέφουμε αποδεικνύοντας πόσο έλλειψη γούστου έχουμε.
Για άλλη μια φορά κρίμα...που δεν μπορέσαμε να την δούμε σαν μια Κάρλοβι Βάρι,που ενώ διαθέτει πολύ λίγα εν συγκρίσει με την Υπάτη,την σέβονται τόσο ώστε να τη κάνουν την πιο όμορφη λουτρόπολη της Τσεχίας..