TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Αχιλλέας: Η πατρίδα του, η κληρονομιά του και οι διαμάχες

«Αχιλλέας: Η πατρίδα του, η κληρονομιά του
και οι διαμάχες»
[του Γεωργίου Καλλιώρα]

Την Παρασκευή 20-6-14 και το Σάββατο 21-6-14 είχα την τιμή και την χαρά να παρακολουθήσω το πρώτο διεθνές συνέδριο για τον Αχιλλέα που διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτύχει στην Λαμία.

Την πρώτη ημέρα στο αναψυκτήριο του Αγίου Λουκά ( Garden Restaurant )διαπίστωσα ότι το συνέδριο ήταν μια καλοστημένη εκδήλωση που ήταν μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια..Ο κάθε προσκεκλημένος και κάθε επισκέπτης κρεμούσε στο στήθος του ένα ταμπελάκι που αναγράφονταν τα στοιχεία του . Στην συνεχεία συμπλήρωνε διάφορα έντυπα που ανάφερε τα στοιχεία του τις εντύπωσες του και τις προτάσεις του για το συνέδριο. Ο χώρος ήταν καλοστημένος και οι διοργανωτές είχαν προβλέψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. 

Εμπνευστής και ο βασικός διοργανωτής όλης της εκδήλωσης ήταν ο τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικάνος καθηγητής James – Dimitri Brianas που είναι και πρόεδρος του Achilles Foundation.Ο κύριος James – Dimitri Brianas στην ομιλία του τόνισε ότι έχουν βρεθεί τα ανάκτορα όλων των ομηρικών ηρώων εκτός από του Αχιλλέα και του Οδυσσέα και στόχος του είναι να βρεθούν τα ανάκτορα του Αχιλλέα. Η πρώτη πραγματικά ενδιαφέρουσα ομιλία έγινε την πρώτη ημέρα από τον επίσης Ελληνοαμερικανικό καθηγητή της αρχαιολογίας Χριστοφίλη Μαγγίδη (Dickinson College) με τίτλο «Μυθολογία ,Ιστορία και αρχαιολογία: Ο Μυκηναϊκός κόσμος υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων και νέες κατευθύνσεις στην έρευνα».

Ο κύριος Χ. Μαγγίδης παρουσίασε στοιχεία για την Μυκηναϊκή περίοδο τελείως άγνωστα ακόμη και στους πλέων ειδήμονες του τόπου μας. Την επομένη ημέρα 21.06.2014, ώρα 09:00 στο συνεδριακό κέντρο στο Κάστρο της Λαμίας συνεχίστηκε το συνέδριο με πρώτη εισηγήτρια την κυρία Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Διευθύντρια της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η μυκηναϊκή παρουσία στην κοιλάδα του Σπερχειού μέσα από τα αρχαιοελληνικά ευρήματα».


09:45-10:30 Μίλησε ο Βασίλης Κανέλλος, Εκπαιδευτικός και Ευθύμιος Αδάμης, καθηγητής Φιλολογίας, μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Ο Σπερχειός και ο Αχιλλέας»

10:30-11:15 Μίλησε ο Αθανάσιος Καρατόλιας, Εκπαιδευτικός

Θέμα: «Ελλάς: Πόλη-κράτος χτισμένη στο λόφο Χτούρι επαρχίας Φαρσάλων»

11:15-12:00 Μίλησε ο Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Μελιταία / Φιλιαδώνα

Θέμα: «Η ομηρική πόλη Ελλάς: Η προέλευσή της και η σχέση της με τον Αχιλλέα και το μέλλον του Ελληνικού Έθνους»

12:30-13:15 Μίλησε ο Prof. James-Dimitri Brianas, President Achilles Foundation USA, Μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, με τη βοήθεια του Γρηγόρη Γκουντόπουλου

Θέμα: «Το μυστήριο της Φθίας του Ομήρου: Δέκα χρόνια έρευνας στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Ο ρόλος της Αίγινας»

13:15-13:30 Μίλησε ο Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Γεωπόνος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θέμα: «Μερικά λόγια από έναν που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φάρσαλα»

13:30-14:15 Μίλησε ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα

Θέμα: «Οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή της Φθίας από την έρευνα και τις μελλοντικές ανασκαφές στο Βασίλειο του Αχιλλέα. Πολιτιστικές και επιχειρηματικές συνέργειες»

Αξίζει να αναφέρουμε και το συμβούλιο για τον Αχιλλέα: 

Ιωάννης Μακρής, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος- Νίκος Κοντογιάννης, Εκπαιδευτικός, 1ος Αντιπρόεδρος- Prof. James-Dimitri Brianas, Καθηγητής Πανεπιστημίου Florida Tech, USA, 2ος Αντιπρόεδρος- Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος, Γραμματεύς- Σπυρίδων Μπαϊκούσης, MSc Αρχαιολόγος, Έρευνα- Δρ. Ευθύμιος Αδάμης, Καθηγητής Φιλολογίας, Ταμίας- Δρ. Ελένη Μπενιάτα, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Φθιώτιδος, Δημόσιες Σχέσεις- Βασίλειος Κανέλλος, Εκπαιδευτικός, Πρωτόκολλο- Τάκης Ευθυμίου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Διοργάνωσης.

Υ/Γ Ο Αχιλλέας είναι ο ήρωας που έχει εμπνεύσει γενεές και γενεές Ελλήνων. Χιλιάδες ποιητές και συγγραφείς σε όλο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί από την ζωή του και τα κατορθώματα του, ποίος νέος δεν ζήλεψε το κάλλος του , τις ικανότητες του, την δύναμη του και τους έρωτες του. Ποια γυναίκα δεν τον ερωτεύτηκε για το κάλλος του και για την ρώμη του. Ποιος στρατιωτικός δεν ζήλεψε την δόξα του και τις στρατιωτικές του αρετές ,ποιος στρατιώτης δεν θα τον ήθελε για επικεφαλή του. Γι’ αυτό εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγχαρούμε όλους αυτούς τους υπέροχους Έλληνες που ο καθένας με τον τρόπο του έπειτα από χιλιάδες χρόνια με τις πράξεις τους απόδωσαν φόρο τιμής στον μεγαλύτερο ήρωα του Ελληνισμού.

Το συνέδριο κατά την γνώμη μας διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Θα θέλαμε να συγχαρούμε την οργανωτική επιτροπή όπως επίσης και τους πράγματι άξιους και καταργημένους εισηγητές οι όποιοι με στοιχεία και ήθος καταχώρισαν τις θέσεις για την πατρίδα του Αχιλλέα 

Γ. Καλλιώρας Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: